(advertenties)
(advertentie)
Het beloofde mediwiet-land Israël is al tijden een wereldwijde voorloper op cannabisgebied. Zo hebben de meeste ziekenhuizen daar een medicinaal cannabis-programma. Ook komt ’s werelds eerste farmaceutische wiet-inhalator er vandaan. Nu willen Israëlische wetgevers een stapje verder. Zij willen de export van medicinale cannabis mogelijk maken. Volgens hen is het een kans voor het opbouwen van een waardevolle industrie.

Voorstel

De Israëlische overheid wordt aangeraden medicinale cannabis te gaan exporteren. Volgens een rapport van Yediot Ahronot geciteerd in Globes zou de beslissing een waardevolle industrie kunnen opleveren. Het zou duizenden banen in de landbouw creëren en de industrie zou een geschatte waarde van meer dan 2,6 miljard dollar per jaar hebben.

Het plan is voorgesteld door een ministerieel collectief bestaande uit ministers van justitie, financiën, veiligheid en volksgezondheid. Er is echter één minister van veiligheid die bang is dat dit plan de markt zou overspoelen met cannabis voor niet-medicinaal gebruik.

Belasting

Er zijn momenteel ongeveer 26.000 medicinale cannabisgebruikers in Israël. Een aantal dat naar verwachting in 2018 verdubbeld. Zij zouden baat hebben bij het nieuwe plan. Erin staat namelijk dat een deel van de belastinginkomsten van de medicinale cannabis naar medische programma’s gaat. De preventie en behandeling van chronische ziekten staan daarbij bovenaan.

Een deel van de inkomsten van de mediwiet-export (verwacht: 2,6 miljard dollar per jaar) zou gaan naar andere medicinale programma’s. [Foto: shutterstock/Doug Shutter]

De Israëlische mediwiet zou volgens het plan over de hele wereld – in landen waar het legaal is – aan apotheken worden verkocht. Ook zou de cannabis beschikbaar worden gesteld voor onderzoek door universiteiten en ziekenhuizen.

Akkoord

Het plan is nog maar een voorstel en heeft nog een akkoord nodig om werkelijkheid te worden. Gezien de liberale kijk van de Israëlische regering op cannabis zal dat geen groot probleem opleveren. Toch mogen agrariërs daar nog geen wietzaden in de grond stoppen. Er is wel voor het begin van 2017 een aankondiging over het plan beloofd.

Nederlandse export

Ondanks de wereldwijde vooruitgang van medicinale cannabis doet Nederland het iets anders. Waar Israël bijvoorbeeld eerst jaren heeft geïnvesteerd in een werkend programma voor eigen patiënten en nú pas gaat exporteren. Heeft Nederland een niet-werkend programma maar besluit wel geld te willen verdienen aan de Nederlandse mediwiet – waar eigen patiënten nauwelijks aan kunnen komen of bijna niet kunnen betalen.

Veel zorgverzekeraars stoppen in 2017 met het vergoeden van mediwiet. Daardoor wordt het voor een groot deel van de patiënten onbetaalbaar. De Nederlandse overheid wil er natuurlijk wel aan blijven verdienen dus gaat het 1000 kilo naar Duitsland exporteren. Als Nederlandse patiënten minder kunnen afnemen, zoekt de overheid wel een nieuwe markt.

[Openingsfoto: shutterstock/ChameleonsEye]