(advertenties)
(advertentie)
Dat Nederland op cannabisgebied geen voorloper meer is wordt steeds duidelijker. Maar wie had gedacht dat het zo achtergesteld zou raken met betrekking tot het ontwikkelen van medicinale toepassingsvormen van de plant? Waar het Nederlandse Bedrocan in Flevoland al jaren werkt aan een farmaceutische inhalator voor medicinale cannabis, brengt het Israëlische collectief van TEVA en Syqe er gewoon een op de markt.

Eerste farmaceutische inhalator

Binnenkort komt ’s werelds eerste farmaceutische mediwiet-inhaler op de markt. Het Israëlische TEVA Pharma werkt daarvoor samen met Syqe Medical uit Tel Aviv. De bedrijven leveren straks medicinale cannabis-medicijnen aan patiënten in Israël die baat hebben bij inhalatie.

schermafbeelding-2016-11-29-om-10-53-49

De rauwe en onbewerkte wiet wordt vermalen en in unieke cartridges geladen. Deze cartridges gaan in de inhalator en doseren de precieze hoeveelheid gewenste werkzame stoffen. [Foto: Syqe Medical]

Inhaleren is een van de meest effectieve manieren om cannabinoïden binnen te krijgen. Hoewel er diverse inhalatoren voor cannabis te krijgen zijn, voldeed er nog geen aan de farmaceutische standaard. In een statement meldde het collectief dat dit de eerste inhalator zal zijn die aan die standaarden voldoet.

De inhalator is te koppelen aan een Patiënt Terminal waar het gebruik en effect van de dosering kan worden gemeten. Middels een WiFi-connectie communiceert de inhaler met een speciaal ontworpen app. De toekomst van medicinale cannabis is niet ver. Nee, we zitten er middenin!

Dit is de Syqe Inhaler Exo, een speciale inhalator voor ziekenhuizen en verplegers.

Dit is de Syqe Inhaler Exo, een speciale inhalator voor ziekenhuizen en verplegers. [Foto: Syqe medical]

Uniek contract TEVA

Nooit eerder is een grote speler uit de farmaceutische industrie (TEVA) een contract aangegaan omtrent mediwiet. Dit is dan ook een enorme stap voor medicinale cannabis.

“We gaan van gebruiken van cannabis naar behandelen met cannabis”, zei de voorzitter van Syqe Medical Dr. Eytan Hyam in Times of Israel. “Dit levert de oplossing voor doktoren die geen plant meer hoeven voor te schrijven om te roken. En patiënten krijgen nu voor het eerst een precieze dosering medicinale wiet”, sloot hij af.

TEVA zal de inhalatoren distribueren in hun bestaande netwerk van artsen, verplegers, ziekenhuizen, pijnklinieken, oncologie-klinieken en apotheken. Syqe medical is verantwoordelijk voor de productie van de inhalator en de kant-en-klare cartridges voor het apparaat.

Eerder dan Nederlandse Bedrocan

Opmerkelijk is dat het Nederlandse Bedrocan al langer aan een dergelijk apparaat werkt in Flevoland. Ze zijn daar al een aantal jaar bezig en verwachtten in 2015 nog vijf jaar en een investering van tien miljoen nodig te hebben. Ondertussen is de inhalator van TEVA en Syqe spoedig verkrijgbaar in Israël.

TEVA zal de door Syqe ontwikkelde inhalator exclusief op de markt brengen en distribueren. Het apparaat is ook geschikt voor thuisgebruik en is daarvoor in afwachting van goedkeuring door het Ministerie van Volksgezondheid.

[Openingsfoto: YouTube]