(advertenties)
(advertentie)
Hoe krom is Nederland? Terwijl de politie en justitie blijven volharden in hun zinloze war on drugs en daarmee miljoenen euro’s verspillen, investeert de provincie Flevoland nu 1,5 miljoen euro belastinggeld in… wiet. Het geld gaat naar het bedrijf Spirocan dat een cannabismedicijn wil ontwikkelen op basis van een vaporizer met Bedrocan-wiet erin!

Onze zustersite RollingStoned schreef al eerder over het bedrijf Spirocan, waarvan de enige legale wietkwekerij van Nederland, Bedrocan dus, mede-eigenaar is. Zorg Innovaties Nederland uit Amsterdam – ontwikkelaar van zorgconcepten – is de andere eigenaar. In oktober 2015 besloten Provinciale Staten in Flevoland om de ambities van Spirocan te steunen met 1,5 miljoen euro subsidie!

Vaporizer met wietpads

Natuurlijk zijn er al diverse cannabismedicijnen op de markt, uiteenlopend van sprays (Sativex) en kauwgum tot potjes wiet (Bedrocan). Er bestaat in Nederland en daarbuiten echter nog geen officieel erkend en gepatenteerd pijnmedicijn zoals dat wat Spirocan wil maken: een verdamper (vaporizer) met cannabispads. Inderdaad, vergelijkbaar met de bekende koffiepads maar dan gevuld met wiet. Gecontroleerde en standaardwiet – altijd dezelfde samenstelling en kwaliteit dus – van Bedrocan uiteraard.

Wordt Nederland - Flevoland eigenlijk - de eerste op de wereld die met een geregistreerd wietmedicijn in de vorm van wiet op de markt komt? [foto: TDC Photography / shutterstock]

Wordt Nederland – Flevoland eigenlijk – de eerste op de wereld die met een geregistreerd wietmedicijn in de vorm van wiet op de markt komt? [foto: TDC Photography / shutterstock]

In een persbericht maakt de provincie duidelijk waarom zij bereid is belastinggeld in het project te steken. ‘Met deze unieke innovatie draagt de provincie bij aan het antwoord op een al lang bestaand maatschappelijk vraagstuk. Chronische pijn is invaliderend en moeilijk te behandelen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat chronische pijnpatiënten en vooral zenuwpijn patiënten, goed reageren op behandeling met medicinale cannabis. Onderzoek toont aan dat patiënten wereldwijd cannabis in verdampte vorm prefereren. Cannabis is een natuurlijk product zonder chemische toevoegingen. Een groot probleem is dat er geen standaarddosering bestaat. Artsen weten daardoor niet welke hoeveelheid cannabis het gewenste effect heeft en schrijven het daardoor weinig voor. Patiënten eindigen zelfs in de coffeeshop. Ook de manier van toediening laat te wensen over. Roken van cannabis is ongezond, oplossen in thee werkt onvoldoende. Bestaande verdampers zijn door hun omvang alleen geschikt voor thuisgebruik.’

Flevoland is trots en verheugd

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “De ontwikkeling van Spirocan is uniek in de wereld. Ik ben trots en verheugd dat de provincie Flevoland investeerder is. Provinciale Staten tonen zich hiermee innovatief en ondernemend. Spirocan geeft een antwoord op een maatschappelijk vraagstuk én het zorgt voor een economische impuls in Flevoland: vestiging van nieuwe bedrijven en werkgelegenheid. Ook zetten we hiermee Flevoland als innovatieve regio op de kaart.”

Vijf jaar ontwikkeling

Dit jaar moeten de vaporizer en de bijbehorende wietpads met een standaarddosering uitontwikkeld zijn, daarna volgen dan tests met echte patiënten. In totaal kan het ontwikkel- en registratieproces vijf jaar gaan duren, omdat het plaatsvindt volgens Europese normen en richtlijnen. De veiligheid en effectiviteit van Spirocan zal dus op basis van klinische trials moeten worden aangetoond. Overigens is de 1,5 miljoen euro van de provincie nog lang niet genoeg, in totaal denkt Spirocan namelijk 10 miljoen nodig te hebben.

Maar als het over 5 jaar zover is, heeft Nederland er dan ook weer een mooi exportproduct bij: wiet.

[openingsfoto: Oleg Baliuk/shutterstock]