(advertenties)
(advertentie)

Opnieuw een voorbeeld van hoe Nederland zich door andere landen de wietkaas van het brood laat eten. Nu Australië medicinale cannabis gelegaliseerd heeft en Canada zelfs hard op weg is naar een volledig vrije markt, gaan 2 grote bedrijven uit die landen intensief samenwerken. Doel? De wietwereld veroveren!

Timing is niet toevallig

Deze week kondigde de Australische medicinale cannabisproducent AusCann aan dat het een partnerschap heeft afgesloten met de grootste legale wietkweker van Canada: Canopy Growth Corporation.

Het moment van de coöperatie is niet toevallig: Australië heeft onlangs besloten de medicinale cannabismarkt te legaliseren en zelf ook wiet te gaan kweken hiervoor en in Canada is de liberale regering van premier Justin Trudeau van plan om in het voorjaar van 2017 na mediwiet ook recreatieve wietmarkt te legaliseren.

Internationale expansie

AusCann stelt dat de deal met hun Canadese collega hen in poleposition plaatst voor ‘internationale expansiemogelijkheden’. En het economisch vooruitzicht van wietbedrijven in Australië is toch al lekker sinds de regering in februari besloot om de wietmarkt te reguleren voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden.

b

Met de samenwerking krijgt AusCann toegang tot de expertise van Canopy op het gebied van cultivatie, verwerking en distributie van kwalitatief hoogwaardige medicinale cannabis(producten). Ideaal scenario voor exploderende beurskoersen als AusCann in juli een notering aan de ASX krijgt dus.

Vertrouwen medische sector

Volgens CEO Elaine Darby helpt de samenwerking met de Canadezen om het vertrouwen te winnen van de medische sector in Australië in medicinale cannabis, en versterkt het de mogelijkheid om betrouwbare, klinisch gevalideerde medicijnen te produceren. “Dit partnerschap is een massieve stap voorwaarts om dat doel te bereiken.”

Groeiende acceptatie in wereld

Het Canadese bedrijf Canopy was het eerste door de federale overheid gereguleerde wietbedrijf in Noord-Amerika waar het publiek mee kon handelen in aandelen. Volgens de Toronto Stock Exchange is deze cannabisproducent op dit moment 250 miljoen dollar waard. Canopy krijgt een belang van 15 procent in AusCann met de deal, met een optie om nog eens 5% te verwerven.

b22

In ruil daarvoor biedt Canopy haar ervaring in productie, kwaliteitsgarantie en operationele zaken aan, plus strategisch advies. Consultant Dr Stewart Washer van AusCann: “Er wordt ook al gepraat over de mogelijkheden na Australië. En er is sprake van een groeiende acceptatie van mediwiet onder dokters, het publiek en politici. Cannabis is ineens wereldwijd een cool iets geworden om mee verkozen te worden.”

Klein Hollands lichtpuntje

Duidelijk is dat Nederland zijn koppositie die het ooit had op cannabisgebied in rap tempo aan het verkwanselen is in de afgelopen jaren, met dank aan hopeloze regeringen die hardnekkig in de war on drugs blijven volharden.

Toch zit er 1 heel klein Hollands lichtpuntje aan deze Australisch-Canadese superdeal. Canopy heeft een wietproductie capaciteit van liefst 46.400 vierkante meter om medicinale wiet te kweken. En die verkoopt het onder twee merknamen: Tweed en Bedrocan Canada. Inderdaad, een zusterbedrijf van het Nederlandse Bedrocan uit Veendam ja…

[foto: william casey/Shutterstock]