(advertenties)
(advertentie)
In de VS is de eerste van vier klinische tests met het cannabidiol geneesmiddel Epidiolex – bij patiënten met het Dravetsyndroom (epilepsie) in dit geval – succesvol gebleken. Fabrikant GW Pharmaceuticals, al bekend van de THC-mondspray Sativex, zag de beurskoers direct met 125% stijgen!

Eerste klinische proef

De klinische proef met het experimentele op cannabis gebaseerde medicijn Epidiolex werd door alle betrokkenen met belangstelling gevolgd. In de eerste plaats natuurlijk door de kinderen die lijden aan de zeldzame epileptische ziekte, maar ook door cannabisactivisten, medici, wetenschappers en de producent.

Met de succesvolle eerste zogeheten Fase 3-proef komt de doorbraak van cannabis als medicijn op de (zeer strenge) Amerikaanse markt steeds dichterbij. De resultaten van de andere 3 tests worden nog dit jaar verwacht, waarbij het van oorsprong Britse bedrijf GW Pharmaceuticals ervan uitgaat dat de therapeutische voordelen van cannabinoïden – de actieve ingrediënten in cannabis – wetenschappelijk worden vastgesteld.

39% minder aanvallen

De legale wietkwekerij van GW Pharma in Groot-Brittannië [foto: Tim Bishop]

De legale wietkwekerij van GW Pharma in Groot-Brittannië [foto: Tim Bishop]

Uit de resultaten van de eerste proef met 120 patiënten met het Dravetsyndroom blijkt dat er dankzij Epidiolex een 39% afname van het aantal aanvallen per maand plaatsvond, vergeleken met 13% bij inname van een placebo.

CEO Justin Gover is uiteraard blij met het resultaat: “Dit toont aan dat cannabinoïden dwingende en klinisch belangrijke data kunnen produceren, en dat ze een veelbelovende nieuwe categorie medicatie vertegenwoordigen, hopelijk voor een scala aan ziekten.”

Toestemming van de FDA

De volgende stap is dat GW een afspraak bij de U.S. Food and Drug Administration (FDA) wil om toestemming te vragen voor deze vorm van behandeling bij deze vorm van epilepsie. Op dit moment is er geen enkele FDA-goedgekeurde behandeling.

Epidiolex wordt aan de kinderen toegediend in een siroop. Er vindt nu ook al een klinische test plaats met een andere zeldzame epilepsie-variant (Lennox-Gastaut syndroom) en binnenkort begint er een derde epilepsieproef en eentje waarbij CBD als medicijn bij Tubereuze Sclerosis Complex (ook wel de ziekte van Bourneville genoemd; een erfelijke ziekte die gepaard kan gaan met afwijkingen van de huid, de hersenen, de nieren en andere organen).

Beurswaarde GW explodeert

Beleggers zijn in ieder geval bijzonder positief gestemd over deze eerste, positieve CBD-proef in de VS. De aandelen van GW Pharmaceuticals – dat sinds 2013 behalve in Londen ook in New York aan de beurs is genoteerd – knalden de hoogte in na de maandagochtend dat het persbericht de deur uitging: rond de lunchtijd waren ze met liefst 125 procent gestegen!

In totaal is de producent van cannabisgeneesmiddelen, die in Zuid-Engeland een vergunning heeft om wiet te telen hiervoor, inmiddels al 1,9 miljard dollar waard. Niet heel vreemd als je weet dat analisten schatten dat de verkoop van Epidiolex in 2021 al 1,1 miljard dollar kan opleveren…

Het volledige (Engelstalige) persbericht van GW Pharmaceuticals over de testresultaten vind je HIER