Binnen met wiet kweken beginnen #1: de binnentuin
In de serie 'Binnen met wiet kweken beginnen' helpen we je op weg naar je eerste binnentuin. Dit eerste deel gaat over het kiezen van geschikte kweekspullen.
Het is al even geleden sinds het laatste artikel in deze serie. De reden is simpel; we hebben alle basics tot aan de oogst al met je gedeeld. Of toch niet? Deze week gaan we het hebben over een techniek waarmee je voor grotere wiettoppen zorgt. En dus meer opbrengst behaalt.
Hoe gaat het met je buitenplanten? Vertonen ze al tekenen van een naderende bloeifase? Als dit je allereerste jaar is met buitenplanten, dan heb je wel meteen een uitdagend seizoen te pakken. De zomer is erg wisselvallig waardoor jouw planten – net als de meeste mensen – steeds moeten wennen aan nieuwe weersomstandigheden. We hopen dat jij en de groene dames zich er goed doorheen slaan. Deel je ervaringen en vragen gerust in een reactie onder dit artikel of bezoek ons forum.
Voor we verdergaan, kijken we eerst even terug op wat we tot dusver hebben behandeld:
In dit artikel leggen we een techniek uit waarmee de grootste toppen zich nog beter kunnen ontwikkelen. De methode heet ‘dieven’; een snoeitechniek die bij veel gewassen wordt toegepast. Hierbij snoei je een deel van de vruchten en takken weg zodat de rest extra groot wordt. Dieven bij wietplanten noemt men ook wel lollipoppen omdat dikke toppen op kale stammen voor een lolly-vorm zorgen.
Dieven is een techniek die tuinders al honderden jaren toepassen. Het is dus een beproefde methode; eentje die moet leiden tot een betere oogst. Uitgangspunt van de techniek is een deel van de vruchtbeginsels wegsnoeien, nog voordat ze aandikken. Hierdoor krijgen overgebleven vruchten meer energie en worden ze groter en mooier.
Het is dan natuurlijk de truc om alleen dingen weg te halen die het minste opleveren. Vaak zijn dit kleine takjes en topjes aan de onderkant van de plant. Daar komt namelijk minder zonlicht waardoor het doorgaans onderontwikkeld blijft.
Dikkere hoofdtoppen zijn overigens niet de enige voordelen. Omdat je kleine takjes onderaan de plant weghaalt, hoef je de kleine topjes die daar groeien niet te oogsten. Deze topjes leveren vaak het meeste knipwerk op terwijl er uiteindelijk nauwelijks iets overblijft. Die tijd kan je gebruiken voor grotere wiettoppen die wél wat opleveren.
Als je van plan bent om wietolie te maken, dan kan je overwegen om deze topjes wél te behouden. Er zitten namelijk wel gewoon werkzame stoffen in die je middels een extractie-methode eruit kan halen.
Dieven zorgt ook voor een betere beluchting van je wietplanten. Omdat je een deel van de takken onderaan weghaalt, ontstaat een open structuur waar lucht eenvoudig doorheen waait. Dit zorgt voor meer luchtverplaatsing langs de planten. En meer lucht betekent meer opname van CO2.
Ook voorkomt de open structuur schimmelproblemen (zie ook het vorige deel) door microklimaatjes. Een microklimaat is een plek in het gewas waar stilstaande lucht blijft hangen. Op dit soort plekken ontstaan dikwijls schimmelproblemen. Wanneer de plant na dieven minder dichtbegroeid is, voorkom je het ontstaan van dit soort microklimaatjes.
Maar verreweg de belangrijkste reden om te dieven blijft zorgen voor grotere wiettoppen en een beter oogstgewicht. Aangezien de dikste toppen het hoogst groeien, loont het de moeite om de takken en wiettoppen onderaan de plant, die het minste licht vangen, weg te halen.
Dieven pas je idealiter toe in de groeifase, want dan heeft je plant er het minste last van. Probleem is dat je tijdens de groeifase nog niet goed kan inschatten welke takken de kleinste toppen gaan maken. Daarom is het beter om je wietplant in de tweede of derde week van de bloeifase te dieven.
Zodra je plant stopt met strekken, kan je inschatten welke kleine takken wel, en welke niet de moeite waard zijn om te laten zitten. Om je wietplanten zoveel mogelijk te ontzien is het overigens ’t beste om alles in één keer te dieven. Daarna kan je plant herstellen en door met de bloeifase.
Ervaren kwekers gaan vaak rigoureus te werk. Ze weten doorgaans precies vanaf welke hoogte op de stam zijtakken wel of niet iets opleveren. Zij snoeien vaak van bovenaf. Sommige kwekers dieven zelfs door hun vingers gewoon langs de stam naar beneden te laten glijden en daarbij alle takken en bladeren er vanaf te halen. Als beginner is dat niet handig, omdat je al snel de hoofdstam beschadigt. Gebruik liever een mesje of een scherpe schaar.
Voor beginnende kwekers is de minder rigoureuze techniek beter. Hierbij verwijder je van onderaf om te beginnen alle zijtakken die de hoogte van het bovenste bladerdek niet zullen bereiken. Dit kun je dus het beste inschatten na de strekkende periode, zo’n twee tot drie weken nadat de bloeifase begint. Haal dus alle kleine zijtakjes weg. In de praktijk komt dat vaak neer op de takjes die zich op de onderste 30 procent van de stam bevinden.
Ga je voor het eerst dieven? Probeer de techniek dan eerst eens uit op één of twee planten voordat je ze allemaal kaal knipt. Mocht je het toch niet helemaal goed gedaan hebben, dan is er geen man overboord. En als het wel goed gaat, kun je na de oogst vergelijken hoe effectief het was. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap bij het dieven.