(advertenties)
(advertentie)

Zorgt het gebruik van medicinale wiet tijdens tienerjaren voor een andere hersenstructuur? Dat zochten wetenschappers recent uit. De studie is baanbrekend en zal hopelijk het stigma van cannabisgebruik verder afbreken.

De bezorgdheid over het gebruik van wiet onder jongeren is al decennialang een obstakel in de strijd voor legale medicinale en recreatieve cannabis. Dat komt vooral door het snelle tempo waarin hersenen zich tijdens adolescentie ontwikkelen. Beïnvloedt wiet die ontwikkeling en krijgt iemand daar op latere leeftijd last van? Of valt het risico wel mee?

Nu het gebruik van medicinale wiet wereldwijd toeneemt is het onderwerp weer actueel. Ook steeds meer jongeren gebruiken namelijk mediwiet. Denk bijvoorbeeld aan adolescenten met ADHD of ADD die een vervanging zoeken voor ritalin. Een nieuwe studie suggereert dat cannabis op de lange termijn waarschijnlijk geen groot risico vormt voor de hersenfunctie.

LEES OOK: Baanbrekende studie: wiet werkt beter bij ADHD dan adderall en ritalin

Uitkomst van de studie

Het onderzoek, dat volgende maand wordt gepubliceerd in medisch vakblad ‘Drugs and Alcohol Dependence’, werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Arizona State University. De wetenschappers testte verbanden tussen prospectief onderzochte periodes van cannabisgebruik door adolescenten en de structuur van de hersenen tijdens volwassenheid. Hiervoor gebruikten ze een groep jongens die zij volgden van jeugd tot aan het volwassen leven.

Doel was het testen van de hypothese dat wietgebruik in de leeftijd van 13 tot 19 jaar leidt tot structurele veranderingen in de hersenen. Hiervoor analyseerden de onderzoekers in de jaren ‘80 het zelf gerapporteerde cannabisgebruik bij duizend jongens. Zij werden onderverdeeld in vier verschillende groepen:

  • niet-gebruikers/niet-frequente gebruikers
  • Reeds gestopte gebruikers
  • Regelmatige gebruikers
  • Chronische/frequente gebruikers

“De structuur van de hersenen in subcorticale of corticale hersengebieden van jongens in verschillende groepen verschilden niet toen zijn eenmaal volwassen waren”, schreven de onderzoekers in hun analyse.

Concluderend voegden zij daaraan toe dat (a)dolescent cannabisgebruik niet geassocieerd wordt met structurele hersenverschillen tijdens volwassenheid. “Zelfs jongens met de hoogste blootstelling aan cannabis in de adolescentie lieten op volwassen leeftijd subcorticale en corticale hersenvolumes en -diktes zien die vergelijkbaar zijn met jongens zonder of met minimale blootstelling aan cannabis gedurende de adolescentie.”

Goed nieuws, maar meer onderzoek is nodig

Het tienerbrein is nog vol in ontwikkeling. Meer onderzoek is nodig om te achterhalen wat de invloed van wiet is. Naar nu blijkt valt het allemaal wel mee. [Shutterstock/Rawpixel.com]

Deze uitkomst is baanbrekend omdat tegenstanders van wiet jarenlang – ten onrechte – beweerden dat wietgebruik tijdens tienerjaren leidt tot permanente hersenschade. Dat is dus niet zo.

Er is echter ook een kanttekening te plaatsen. Deze studie keek namelijk vooral naar de hersenstructuur in bepaalde gebieden. Ze keken niet specifiek naar eventuele veranderingen in hoe die gebieden neurologisch met elkaar communiceren. Gelukkig kunnen we inmiddels uit veel meer onderzoeken putten. Er zijn studies die aantonen dat cannabinoïden in wiet hersenschade kunnen herstellen.

Feit blijft dat een tienerbrein nog vol in ontwikkeling is. Voorzichtigheid is geboden. Gelukkig hoef je bij medicinaal wietgebruik helemaal niet veel te gebruiken. Het is zelfs niet nodig om stoned of high te zijn terwijl je profiteert van de heilzame werking van wiet. Bovendien kan wiet een aantal zware medicijnen vervangen die veel meer impact hebben op hersenen in ontwikkeling. Zoals bijvoorbeeld ritalin, dat sterk op amfetamine (speed) lijkt.

LEES OOK: Medicinale wiet doseren • zo bouw je rustig op

Er is nog meer onderzoek nodig om de exacte invloed van wiet op de hersenen te onderzoeken. Deze studie toont in ieder geval mooie uitkomsten die impliceren dat medicinaal wietgebruik op jonge leeftijd geen schade veroorzaakt.

[Openingsfoto: Shutterstock/real_content]