(advertenties)
(advertentie)
Medicinale cannabis is in de VS op federaal niveau nog illegaal. Net als in Nederland betekent het dat het moeilijk is om écht onderzoek uit te voeren naar de medische of therapeutische waarden van wiet. Gelukkig kan door recente veranderingen in de VS eindelijk meer onderzoek gedaan worden naar cannabis. Het St. Francis Ziekenhuis in Connecticut gaat klinisch onderzoek doen naar mediwiet als vervanger van opiaten, betaald door de artsen zélf!

Klinisch onderzoek

Artsen van het St. Francis Hospital and Medical Center gaan binnenkort onderzoek doen naar medicinale cannabis. In een poging de opiaten-crisis in het land tegen te gaan zullen de Amerikaanse doktoren onderzoeken of mediwiet op opium gebaseerde pijnstillers kan vervangen. En dat is hard nodig gezien er in de VS dagelijks 78 mensen sterven aan een opium-gerelateerde overdosis.

Iedereen die ook maar een beetje naar medische literatuur kijkt begrijpt dat mediwiet op opium-gebaseerde medicijnen zou kunnen vervangen

Voor het onderzoek zullen patiënten met gebroken ribben en geen andere grote blessures in aanmerking komen. Dit zijn doorgaans patiënten die anderzijds zes tot acht weken opiaten voorgeschreven zouden krijgen. Dr. James Feeney, directeur van trauma services van het ziekenhuis, verwacht dat het zes maanden zal duren om patiënten voor het onderzoek te verzamelen. Het collecteren van onderzoeksdata zal nog eens twee maanden in beslag nemen.

De respondenten zullen de keuze krijgen tussen medicinale cannabis – in pilvorm of een spray – of opiaten. Wie al met regelmaat gebruik maakt van een van beide medicijnen mag helaas niet aan het onderzoek meedoen.

Opiaten vervangen

Eerder dit jaar liet de staat Connecticut weten onderzoek naar medicinale cannabis te gaan toestaan. Dit naar aanleiding van een beslissing van de DEA waarbij onderzoek naar mediwiet niet meer gelimiteerd wordt tot een selecte groep onderzoekers. Het eerste dat Dr. Feeney dacht bij het zien van die pers-release was: “Wauw, we kunnen dit echt gebruiken om het opiaten-gebruik te verminderen.”

Iets dat blijkt te helpen. Want op meerdere plekken waar medicinale cannabis wordt gelegaliseerd blijkt een natuurlijke daling van het gebruik van schadelijke medicijnen door de beschikbaarheid van een veilige, goedwerkende vervanging.

De opiaten-crisis in de VS eist dagelijks 78 levens. [Foto: shutterstock/Poznyakov]

De laatste tijd merkt Feeney op dat de focus voor ziekenhuizen vooral ligt op de tevredenheid van patiënten in het managen van pijn. Dat is ook de grootste reden waarom artsen opiaten blijven voorschrijven: “Mensen zeggen dat er alternatieven zijn voor opiaten. Die zijn er ook, maar ze zijn niet goed. Ze werken niet.” Medicinale wiet kan dat veranderen: “Een alternatief hebben dat niet verslavend is, niet reageert op andere medicijnen, dat je niet kunt overdoseren, en minimale bijwerkingen heeft zou ideaal zijn.”

Verrassend

De reactie van Dr. Feeney z’n partner Dr. David Shapiro op het idee was in eerste instantie ontmoedigend: “St. Francis is een katholiek ziekenhuis, die gaan niet meedoen”, zei Shapiro. “De staat zal er ook niet mee eens zijn.” Maar gezien de mogelijk veelbelovende uitkomst van het onderzoek trokken zij de stoute schoenen aan en besloten het onderzoek toch te pitchen bij het het ziekenhuis.

Verrassend genoeg stond het ziekenhuis erg open voor het onderzoek. De beleidsmakers konden zelfs niet geloven dat er nog geen onderzoek naar medicinale cannabis werd gedaan door het instituut. “Iedereen die ook maar een beetje naar medische literatuur kijkt begrijpt dat mediwiet op opium-gebaseerde medicijnen zou kunnen vervangen”, zegt Feeney.

Inzet

Dat de artsen zich inzetten voor het krijgen van goedkeuring van de staat en het ziekenhuis voor het onderzoek was niet genoeg. De goedkeuring van de overheid komt namelijk zonder financiële ondersteuning.

Gezien de staat alleen het onderzoek goedkeurde maar niet financieel ondersteund zijn het de artsen zelf die het onderzoek bekostigen. [Foto: shutterstock/Billion Photos]

Daarentegen zijn het de artsen zelf die het onderzoek financieren. Zij doneren geld aan een medisch onderzoeksfonds dat het onderzoek zal bekostigen. Zo betalen ze dus zelf de nodige 30.000 tot 50.000 dollar voor het onderzoek. En daarvoor zeggen wij: hulde!

Overigens is deze studie een voorbereiding op een grotere trial. Als dit goed gaat willen de artsen namelijk een uitgebreider onderzoek doen met ongeveer 616 patiënten. Dat zal tegen die tijd ook weer goedkeuring van de staat en het ziekenhuis nodig hebben.

[Openingsfoto: shutterstock/Guschenkova]