(advertenties)
(advertentie)
Wiet kweken is een kunstzinnige wetenschap, maar op enig moment zul je je handen vuil moeten maken. Canadees cannabispatiënt en RollingStoned columnist Matt Mernagh legt uit wat het voordeel van aarde en kokos is, en wat je daar zoal aan kunt toevoegen om wietplanten nu eens écht te verwennen.

Matt Mernagh is schrijver van Marijuana Smokers Guidebook van uitgever Green Candy Press. Hij is ook als marketing-, communicatie- en productspecialist werkzaam voor de Canadese medicinale cannabisproducent Peace Naturals. Als enige Canadees ooit kreeg hij een gerechtelijke ontheffing om zijn eigen cannabis te kweken. Op RollingStoned schrijft hij wekelijks over de teelt van medicinale cannabis.

Vergevingsgezind

In aarde kweken is verreweg het gemakkelijkst dankzij de bufferende (lees: vergevingsgezinde) werking ervan. Ik raad iedere beginnende thuiskweker dan ook aan om eerst met aarde te beginnen. Het zwarte spul is zo vergevingsgezind omdat het fouten die te maken hebben met de voedingswaarde en zuurtegraad van het water, als het ware absorbeert. Aarde is een buffer tussen wat jij de plant geeft en wat de plant daadwerkelijk nodig heeft. Wie nog moet leren hoe zijn planten hun voedingswater het liefst hebben, zal ongetwijfeld fouten maken. In aarde zal een klein pH (zuurtegraad) foutje niet veel uitmaken, maar in hydrosystemen kan zoiets al snel leiden tot de dood van een binnentuin.

Matt bij Peace Naturals, de Canadese wietproducent waar hij tegenwoordig onder meer kweekspecialist is.

Kokos

Kokos lijkt qua medium een beetje op aarde en hydrologisch tegelijk. Je moet exact zijn bij het aanmaken van je voedingswater maar het medium heeft toch ook een kleine bufferende werking. Kokos is wel een stuk minder vergevingsgezind dan mijn favoriete aardemix. Ik heb een paar keer op kokos gekweekt omdat ik het een handig en discreet medium vind voor een binnentuin in de stad. Een blok kokos is veel onopvallender je huis in te tillen dan een zak met aarde.

Redbeard koopt geen poep, zijn dieren produceren dat voor hem

Het klaarmaken van een blok kokos in een grote teil water of badkuip is een interessante beleving omdat het spul in water enorm opzwelt. Met kokosblokken is het erg belangrijk dat je het met de hand kneed terwijl je het beetje bij beetje nat maakt totdat het een mooi werkbaar medium is geworden. Wanneer je aan het einde van de cyclus goed spoelt kan kokos geweldig smakende wiet opleveren. Wanneer je op hydrokweken wil overstappen is het een goed idee om eerst eens een kokoskweek te doen. Het lijkt erg op hydrokweken omdat je zeer precies moet zijn met je voedingswater.

Aarde verrijken

Met aarde kan er minder snel iets misgaan, maar dat betekent niet dat een aardekweek niet professioneel kan worden. Je kunt naar persoonlijke smaak zaken aan je aarde toevoegen. De meest simpele toevoegingen zou wat lavameel en vleermuizenmestkorrels (Guanokalong) kunnen zijn, een theelepel of drie in een 12-literpot bijvoorbeeld. Onthoud dat minder vaak meer is wanneer het op meststoffen aankomt.

Verder kun je een gulle hoeveelheid perliet aan je aarde toevoegen, dit maakt de aarde luchtiger en zorgt voor een betere afwatering. Zorg ervoor dat je een stofkapje draagt wanneer je perliet gaat mengen, het fijne stof wat erbij vrijkomt is niet het beste wat je kunt inademen.

Redbeard en The Rev

Dan heb je ook nog mensen zoals mijn glasblazende vriend Redbeard (wellicht bekend van The Redbeard Show). Hij mengt van alles door zijn aarde zoals kippen- en geitenstront, en kweekt daar fantastische wietplanten mee. Redbeard koopt geen poep, zijn dieren produceren dat voor hem. Wanneer het op dit soort mest aankomt kan ik je de artikelen van The Rev in Skunk Magazine aanraden, hij is een expert op poepgebied.

Vleermuizenmest en kippenkorrels zijn uitstekende aanvullingen op je aarde.

Organisch wiet kweken wordt makkelijker dankzij geweldige kant-en-klare aardemixen. Op de Lift Expo in Vancouver raakte ik in gesprek met een van de mensen achter Blue Sky Organics over hun plantenvoeding en hun aarde. Blue Sky won die dag een hoofdprijs voor wiet die gekweekt was in hun innovatieve aardemix, waarmee de wiet ook als biologisch aangemerkt kan worden. Wie Blue Sky voeding wil gebruiken, moet dat doen in combinatie met Blue Sky aarde.

Ik wil hier verder geen reclame maken voor de producten van Blue Sky, waarschijnlijk wordt het niet eens geleverd in Europa. Mijn punt is meer dat je de standaard potgrond in tuincentrums en supermarkten beter kunt vermijden als je wiet wil kweken. Ik raad je aan om naar een gespecialiseerde winkel te gaan, online of offline, en daar te vragen naar de mogelijkheden. Zelf gebruik ik het liefst een rijk bemeste aardemix of kokos, ik heb daar goede resultaten mee gehaald.

Onthoud dat het niet alleen gaat om de aarde, maar ook vooral om wat je daaraan toevoegt voor je je zaden of stekken erin plant.

[Openingsbeeld: Eric Limon, Shutterstock]