(advertenties)
(advertentie)

Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar medicinale wiet blijkt bijzonder effectief tegen de symptomen van astma. Vooral het inhaleren van THC-rijke damp, zonder asdeeltjes en andere irriterende elementen, verwijdt de luchtwegen zodanig patiënten dat meer lucht en zo voldoende zuurstof binnenkrijgen.

Cannabis en astma

Volgens deze studie – gepubliceerd in het vakblad Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics – beschermen cannabinoïden de longen tegen vernauwing, waardoor ze erg nuttig zouden zijn voor astma-patiënten. Onderzoekers uit Londen ontdekten dat cannabis onder meer de luchtwegen verwijdt en ontstekingen vermindert. Het zet bovendien de bronchiën en bronchiolen in de luchtpijp en longen uit, waardoor de luchtstroom naar de longen en het zuurstofgehalte in het bloed verbetert.

Ontspanning en ontsteking

Door luchtwegvernauwing krijgen astma-patiënten vaak niet genoeg zuurstof binnen. Dit kan lijden tot allerlei vervelende situaties, van benauwdheid tot duizeligheid en een gebrek aan energie. Volgens de onderzoekers zouden patiënten met astma, die lijden aan luchtwegvernauwing in de longen, neus en mond, daarom veel baat kunnen hebben bij cannabis.

Veel astma- en COPD-patiënten hebben baat bij cannabis. Het maakt de longen schoon van ontstekingen en verwijdt de luchtwegen waardoor ze vrijer kunnen ademen. [Foto: shutterstock/fizkes]

Immers, het is bekend dat de – in relatief lage concentraties – in de longen aanwezige cannabinoïde-receptoren van het endocannabinoïde-systeem (ECS) een essentiële rol spelen in de regulering van ontsteking, spierspanning en -ontspanning. Door deze receptoren met THC te stimuleren zouden astmatische klachten, die voortkomen uit eerdergenoemde spierspanning en ontsteking, kunnen verminderen.

Onderzoek

Onderzoekers vergeleken het effect van zes verschillende cannabinoïden – THC, CBD, CBG, CBC, CBD-A en THC-V – op vernauwingen in de longen en luchtpijpen van proefdiertjes. Zij kregen middels hersenzenuw-stimulatie onder narcose astma-achtige klachten zoals luchtwegvernauwing gesimuleerd.

Dr. Dustin Sulak, een vooraanstaand cannabis-arts, ontdekte dat het verdampen van cannabis een zeer effectieve behandelmethode is voor astma-patiënten

Onder leiding van Raj Makwana ontdekte het onderzoeksteam van het King’s College in London dat vooral THC werkzaam bleek tegen de astmaklachten: ‘Enkel delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) remde de vagaal-gestimuleerde vernauwing van de bronchiën, neutrofiele toevoer naar de luchtwegen en hoestreactie. Tetrahydrocannabivarin (THC-V) remde de vernauwing enkel gedeeltelijk en andere cannabinoïden brachten geen effect teweeg’, schrijven de onderzoekers.

Cannabis gebruiken tegen astma

Hoewel verschillende studies bewijzen dat het roken van cannabis geen negatieve invloed heeft op de staat van de longen, is het astma-patiënten niet aan te raden wiet te roken. Door asdeeltjes en lichaamsvreemde stoffen die vrijkomen bij de verbranding van de wiet, kunnen de luchtwegen en longen namelijk irriteren; waardoor de astma-klachten op de lange termijn niet verminderen.

Niet roken maar verdampen blijkt de ideale manier om astmaklachten te verminderen met cannabis. [Foto: shutterstock/Flapas]

Dr. Dustin Sulak, een vooraanstaand cannabis-arts, ontdekte dat het verdampen van cannabis een zeer effectieve behandelmethode is voor astma-patiënten. Een goede vaporizer geeft immers de mogelijkheid de temperatuur zodanig in te stellen dat er geen verbranding plaatsvindt. In de damp bevinden zich dan alleen cannabinoïden en terpenen, en geen stoffen die de luchtwegen kunnen irriteren.

‘Waarschijnlijk kan 90 procent van de mensen met astma minstens een enkele hijs van een vaporizer aan’, zegt Dr. Sulak. ‘Als ze het goed doen zullen ze beter kunnen ademen, hun longen kunnen vergroten en de vernauwing verlichten’, waardoor de patiënt meer zuurstof binnenkrijgt.

Dr. Sulak raadt astma-patiënten tenslotte aan cannabis dagelijks te doseren, om een THC-spiegel op te bouwen voor ‘better overall astma control’. Het innemen van wietolie kan hiervoor een gebruiksvriendelijke en effectieve manier zijn.

[Openingsfoto:  Roxana Gonzalez/Shutterstock]