(advertenties)
(advertentie)

Eindelijk eens een wetenschappelijk onderzoek van eigen bodem naar de medicinale werking van wiet. Een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum laat zien dat cannabis met een hoog gehalte THC effectief is bij het behandelen van pijn bij fibromyalgie.

Volgens premier Rutte is cannabis “allemaal rotzooi” waar je niet aan moet beginnen. Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden cannabis niet meer “omdat niet is bewezen dat het werkt”. En in juni 2018 kwam het Nederlandse Huisartsen Genootschap tot ieders verbazing met een negatief aan huisartsen om cannabis voor te schrijven. Er zou volgens het NHG te weinig bewijs zijn voor de werking ervan.

Allen zijn eind vorig jaar afgetroefd met een onderzoek van eigen bodem. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft namelijk aangetoond dat THC goed in staat is om pijn bij fibromyalgie te bestrijden. Men spreekt zelfs van ‘het eerste echte wetenschappelijke bewijs voor de pijnbestrijdende werking van medicinale cannabis’.

Klinisch bewijs

“Medicinale cannabis met een hoog gehalte tetrahydrocannabinol (THC) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie.” Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).”

Dit zijn de twee zinnen waarmee het LUMC wereldkundig maakte dat cannabis wel degelijk over medicinale, pijnstillende eigenschappen beschikt.

De conclusie van het LUMC komt uit een onderzoek dat in 2017 begon en samen met de legale, medicinale cannabiskweker Bedrocan is uitgevoerd onder 20 patiënten. Die werden op vier verschillende momenten behandeld met drie verschillende cannabisproducten van Bedrocan en een placebo. Dit betrof een cannabis zonder de belangrijkste werkzame stoffen THC en CBD. Allen kregen de cannabis toegediend middels een verdamper.

Alle patiënten werden vervolgens blootgesteld aan uitwendige pijn door toenemende druk toe te passen. Bij twee van de cannabisproducten ervoeren de patiënten aanzienlijk minder drukpijn in vergelijking tot de placebo, zo meldt het statement.

(tekst gaat verder onder de foto}

Hopelijk leidt deze ontwikkeling ertoe dat medici, verzekeraars en politici in Nederland anders naar mediwiet gaan kijken. [Foto: shutterstock/Syda Productions]

Volgens professor Albert Dahan van de afdeling Anesthesiologie levert de studie het eerste echte wetenschappelijke bewijs gepresenteerd voor de pijnbestrijdende werking van cannabis in het algemeen, en van THC bij fibromyalgie in het bijzonder.

Professor Dahan zegt hierover: “Fibromyalgiepatiënten ervaren met name drukpijn aan spieren en pezen. Omdat alleen de THC-producten goede resultaten laten zien, en de CBD-variant totaal niet, geeft ons dat de indicatie dat met name THC effectief is bij deze specifieke aandoening.”

Zowel Bedrocan als Dahan zijn van mening dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of dezelfde resultaten kunnen worden gereproduceerd in een langdurig onderzoek met fibromyalgiepatiënten.

“De volgende studie vindt plaats met patiënten thuis”, vertelt hij. Tijdens dit vervolgonderzoek wil Dahan onderzoeken of THC kan worden gebruikt als een opiaatbesparend medicijn. Veel mensen gebruiken en misbruiken opiaten pijnstillers, zoals oxycodon. De hypothese is dat het gebruik van dergelijke middelen omlaag gaat als het patiënten is toegestaan om THC te gebruiken.

Cannabis weer vergoed?

Tjalling Erkelens, oprichter en CEO van Bedrocan, ziet de resultaten als bemoedigend voor patiënten. “De uitkomst is erg belangrijk voor patiënten die lijden aan fibromyalgie. Nu hebben we het klinische bewijs dat artsen verlangen om onze producten voor te kunnen schrijven en dat zorgverzekeraars willen hebben om een vergoeding te kunnen legitimeren”, aldus Erkelens.

Kortom, dit onderzoek kan een belangrijke stap zijn in het veranderen van de opvatting bij zorgverzekeraars, huisartsen, genootschappen en zelfs in de politiek dat cannabis niet medicinaal is. Cannabis is wel degelijk medicinaal en honderden wetenschappelijke onderzoeksresultaten uit het buitenland tonen dat ruimschoots aan. Het lijkt er echter op dat men bewijzen van eigen bodem wil zien. En dat is nu gebeurd.

Dat zou een stap in de goede richting zijn, maar nog lang niet zaligmakend. In een ideaal medicinaal cannabisbeleid kunnen mensen namelijk zelf hun eigen medicijn kweken hetgeen nog steeds strafbaar is in Nederland.

Maar goed, elke stap in de goed richting is er één.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lumppini]