(advertenties)
(advertentie)

Medicinaal cannabisactivist Ger de Zwaan is op 27 december 2018  op 66-jarige leeftijd overleden in Spanje. De Zwaan zette zich als een van de eersten in voor de erkenning van medicinale cannabis in Nederland en richtte daar ook een stichting voor op. Bovendien verstrekte hij vanaf midden jaren negentig jarenlang cannabis aan duizenden patiënten.

Zoals veel voorvechters van medicinale cannabis ondervond Ger de Zwaan aan den lijve dat cannabis over enorme heilzame eigenschappen beschikt. Ger gebruikte mediwiet voor een chronische aandoening. Bovendien was hij in 1994 de eerste patiënt die het op doktersadvies kreeg.

De Zwaan raakte overtuigd van de medicinale kracht van cannabis. Hij wilde dat zoveel mogelijk mensen dit alternatief voor reguliere, farmaceutische medicijnen zouden ontdekken en besloot zich daarvoor in te gaan zetten.

Nederland had op dat moment nog geen medicinaal cannabisbeleid, dus richtte De Zwaan in zijn woonplaats Rotterdam de stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana (PMM) op. Daarnaast was hij een van de initiatiefnemers van de Actiegroep Cannabis als Medicijn (ACM).

Aan de wieg van het mediwietbeleid

Ger de Zwaan in oktober 2018 in Spanje [Foto: Facebook]

Al snel stond Ger de Zwaan niet meer alleen in zijn strijd. Samen met coffeeshophouder Marcel de Wit en Amerikaan James Burton introduceerde De Zwaan in de jaren negentig cannabis als medicijn in Nederland. We kunnen zelfs stellen dat zij aan de wieg stonden van het Nederlandse mediwietbeleid zoals we dat vandaag de dag kennen.

De Wit raakte als coffeeshophouder enthousiast over mediwiet op een cannabiscongres in Parijs. Daarna kwam hij in contact met de naar Nederland uitgeweken Amerikaan James Burton en met Ger de Zwaan.

Burton richtte een stichting op om medicinale cannabis te promoten, De Wit begon met het bedrijf Maripharm en De Zwaan startte met PMM. Met zijn drieën voorzagen ze duizenden patiënten en tig apotheken en onderzoekers van cannabis; een situatie die ondanks enkele politie-invallen min of meer gedoogd werd. Totdat het volgens toenmalig minister Borst van Volksgezondheid uit de hand liep.

Volgens de minister was het niet te controleren of de cannabis deugde en ook ontbrak volgens haar medische begeleiding. Zij greep in en liet het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) oprichten. Burton werd als enige bij het project betrokken, maar niet lang na een valse start strandde de samenwerking en bleef Bedrocan over als enige legale kwekerij van medicinale staatswiet.

Strijden tot het einde

Ger de Zwaan liet zich na deze ontwikkelingen niet uit het veld slaan. Hij trok door het land om informatie te verspreiden over mediwiet. Bovendien schreef hij maandelijks een column in cannabismagazine EssensiE. Ook liet hij zich vaak kritisch uit over de mediwiet van Bedrocan en het gebrek aan diversiteit.

In 2003 opende hij een mediwietloket in Rotterdam waar leden medicinale cannabis konden kopen. Na een strijd van twee jaar kreeg hij van de gemeente Rotterdam toestemming om een coffeeshop te openen. Hier kon iedereen terecht, maar hij richtte zich vooral op patiënten.

De Zwaan bleef zich altijd inzetten voor de goede zaak, zij het dat hij het de laatste jaren wat rustiger aan begon te doen. Hij bracht veel tijd door met familie, reed veel op zijn motor en was vaak in Spanje te vinden.

In zijn laatste bericht op Facebook meldde Ger de Zwaan dat zijn broer op 25 december was overleden. Het is bizar dat hij twee dagen later zelf ook is overleden.

Het team van Mediwietsite en CNNBS is in gedachten bij zijn familie en vrienden. Wij wensen hen veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Dankbaar voor alles wat hij betekend heeft, gedenken we deze prachtige persoon die veel te vroeg van ons is heen gegaan. [Foto: Facebook]