(advertenties)
(advertentie)

Een nieuw jaar, een nieuw verslag. Want wie vorige week op het puntje van z’n stoel zat te wachten op een nieuw kweekverslag vanuit Huize Kush, kon nog even wachten. Door het jaaroverzicht van Mediwietsite kreeg onze kweekexpert namelijk ook een weekje kerstvakantie. Maar hij is er weer hoor, fris en fruitig, met een verse update over de aanstaande eerste oogst van het jaar.

Wietplanten afbloeien

Deze keer komt de update over het reilen en zeilen in mijn Mediwietsite kweekkast op een woensdag in plaats van afgelopen vrijdag. Iets met kerst, oud en nieuw en een jaaroverzicht. Helemaal niet erg, want zoals ik al verwachtte is er niet zo gek veel te vertellen.

In deze periode, de laatste weken van de bloeifase, gebeurt er van alles bij de planten maar heb ik er persoonlijk weinig mee te maken. De Strawberry Glue dames van Amsterdam Genetics zijn nu op het punt aangekomen dat ze afbloeien; of rijpen. In deze tijd worden (eindelijk) de werkzame stoffen in de opzwellende bloemtoppen aangemaakt.

Had ik m’n plantjes eerder geoogst, omdat ze al zo verdomd lekker ruiken bijvoorbeeld, dan had ik er op medicinaal vlak weinig aan gehad. De THC en eventueel andere cannabinoïden zijn dan nog volop in ontwikkeling en niet aanwezig in trichomen op de wiettoppen. Daarom is het oogstmoment één van de belangrijkste onderdelen van de kweekcyclus. Zo ver zijn we echter nog niet, dus leg ik hier in m’n volgende verslag meer over uit.

Flushen

Voorlopig zijn we de wietplanten nog aan het flushen namelijk. Dit is het spoelen van de grond met water – alleen water. In tegenstelling tot de weken hiervoor meng ik geen meststoffen meer door m’n water heen. Plagron heeft z’n werk overduidelijk goed gedaan, chapeau en bedankt voor de steun en het vertrouwen toppers. Want de trichomen (die straks de THC en andere werkzame stoffen huizen) druipen bijna van m’n planten af!

Bij het flushen is het de bedoeling dat overbodige voedingsstoffen uit de grond spoelen en de plant haar reserves in de bladeren kan opmaken. Een proces dat je moeiteloos kunt volgen door naar de wietplanten te kijken.

Voor dit proces zetten planten namelijk hun bladgroen (chlorofyl) om in suikers om de cannabinoïden mee te kunnen bouwen. Doordat de bladeren echter steeds minder groen bevatten, een zeer dominante kleurstof, krijgen andere in de plant aanwezige kleurstoffen de kans zich te laten zien. Hierdoor zullen we de komende weken, als ik niet te laat begonnen ben met flushen, steeds meer gele en misschien zelfs paarse bladeren zien verschijnen.

Oogst voorbereiden

Ondanks dat er nog wel een week of twee nodig is om alle planten goed af te bloeien, begin ik langzaam met het voorbereiden van m’n oogst. M’n droogdoosje staat klaar voor de eerste plant(en) en in de kast knip ik alvast wat blad weg. Dat scheelt bij het oogsten ook weer wat knipwerk.

Ik heb alvast wat bladeren weggeknipt om het oogsten makkelijker te maken.

Terwijl ik dat doe, zie ik ook wat té zware toppen hangen die al zo goed als rijp zijn. Deze hang ik alvast te drogen om problemen te voorkomen en straks alvast wat te kunnen proeven van deze oogst ;)

De verwachting is dat ik misschien al in de komende week de schaar erbij moet pakken om een eerste plant volledig te oogsten, en ik over twee weken een compleet oogstverslag kan delen. Maar dat zien we dan wel weer, ook in 2019 kan ik de toekomst niet voorspellen helaas!