(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: maart

Onderzoek met échte cannabis – in plaats van synthetische vormen van plantaardige cannabinoïden – komt niet vaak voor in ons land. In maart dit jaar was daarom heel mediwiet-minnend Nederland verbijsterd door de aankondiging van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat onderzoek ging doen naar het effect van echte wiet op de symptomen van fibromyalgie.

Nederlands onderzoek cannabis bij Fibromyalgie onderweg

Het gebeurt niet vaak dat er in Nederland onderzoek wordt gedaan naar het medicinale effect van cannabis met plantaardige cannabinoïden. In Utrecht werd bijvoorbeeld synthetische CBD gebruikt in een studie naar het effect van de stof op angst. Maar in Leiden gaan ze nu het effect van échte plantaardige cannabis onderzoeken op de symptomen van fibromyalgie.

Onderzoek cannabis bij fibromyalgie

Veel patiënten met fibromyalgie zullen uit eigen ervaring kunnen vertellen dat cannabis werkt, ze hebben daar geen onderzoek voor nodig. Toch gaat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek doen naar het effect van geïnhaleerde medicinale cannabis op de symptomen van fibromyalgie.

Dat is goed nieuws voor veel patiënten die nu baat hebben bij het middel, maar het niet van de dokter krijgen. Een positieve uitkomst van dit onderzoek zou de aandoening mogelijk op de lijst van indicaties kunnen krijgen waarmee je volgens de dokter in aanmerking komt voor cannabis op recept.

De onderzoekers willen bewijzen wat veel patiënten al weten, medicinale cannabis is een van de beste behandelingen tegen fibromyalgie. [Foto: shutterstock/Lumppini]

Klinische studie

Prof. dr. Albert Dahan van het LUMC leidt het onderzoek en trapt ermee een wereldwijde reeks af. Voor deze dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde onderzoeksreeks wordt gebruik gemaakt van (de naar eigen zeggen) gestandaardiseerde wiet van de Nederlandse staatskweker Bedrocan.

Het Leidse onderzoek focust zich op het effect van de twee meest voorkomende werkzame stoffen in wiet, THC en CBD. Deze cannabinoïden worden middels het verdampen van de wietsoorten Bedrocan®, Bediol® en Bedrolite® door een groep patiënten ingenomen. Vervolgens wordt met een reeks metingen en tests de effectiviteit van de soorten op de fysieke, cognitieve en affectieve symptomen van fibromyalgie vastgelegd.

Fibromyalgie behandelen

De ziekte wordt gekenmerkt door pijnlijke spieren en gewrichten en overgevoeligheid voor aanraking. Dit gaat vaak gepaard met chronische vermoeidheid, slaapproblemen en emotionele instabiliteit. Fibromyalgie komt voor bij zo’n  drie tot vijf procent van bevolking, waarvan een schokkende 80-90 procent vrouwelijk is.

Maar liefst 80-90% van de fibromyalgie-patiënten is vrouw. [Foto: shutterstock/pathdoc]

Reguliere medicatie werkt niet altijd en kan bijwerkingen veroorzaken als duizeligheid en emotionele veranderingen zoals depressies. In ernstige gevallen kunnen deze zelfs leiden tot suïcidale gedachten.

Gelukkig blijkt uit praktijkervaring en diverse onderzoeken cannabis niet alleen effectief de pijn te bestrijden, ook de randsymptomen van fibromyalgie zijn goed behandelbaar met cannabisproducten.

Hopelijk bewijst dit onderzoek wat velen al weten en wordt cannabis erdoor een geaccepteerd medicijn tegen fibromyalgie. Patiënten kunnen dan rekenen op een effectief medicijn en hoeven zich geen zorgen meer te maken over vervelende, schadelijke bijwerkingen.

[Openingsfoto: shutterstock/Africa Studio]