(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: maart

Jarenlang woedt er een bloederige war on drugs in de Filipijnen, waarbij president Duterte dodelijk geweld – en executies – niet schuwt. Des te groter was ieders verbazing in maart 2017, toen er een wetsvoorstel werd aangenomen door de Filipijnse overheid om cannabis voor medicinale doeleinden in het land te reguleren. 

De Filipijnen legaliseert mediwiet tijdens ‘war on drugs’

Wie het nieuws een beetje heeft gevolgd weet van de war on drugs in de Filipijnen. Er is daar een bloederige slag van de overheid gaande om het gebruik van drugs aan banden te leggen. Maar middenin deze oorlog tegen het volk wordt de medicinaal cannabis gebruiker buiten schot gelaten. Beter nog, ze kunnen straks legaal hun medicijn krijgen zonder zich zorgen te maken over reprimandes van de regering.

Wet aangenomen

Eerder deze maand werd in The Philippine House of Representatives, een soort Tweede Kamer, steun betuigd voor het gebruik van medicinale cannabis. Daar werd namelijk een wetsvoorstel aangenomen voor de regulering van cannabis voor medicinale doeleinden in het land.

De wet is geïntroduceerd door Rep. Rodito Albano en behuisd een aantal regels, waaronder de indicaties waarmee je in aanmerking komt voor mediwiet. Erin wordt een door de regering af te geven ID-kaart voor medicinale cannabisgebruikers beschreven en kwalificaties voor artsen, caregivers en afgifte-punten zoals de Amerikaanse medical cannabis-dispensaries.

“Ik heb hoge verwachtingen en hoop dat dit voorstel ook daadwerkelijk een wet wordt. Eindelijk is er hoop voor ons volk. Vooral voor kinderen die lijden aan ziekten als epilepsie, kanker en multiple sclerose (MS)”, zei Albano tegen de Phil Star.

War on drugs

Helemaal vanzelfsprekend is het aannemen van dit voorstel niet in de Filipijnen. Het gebeurde namelijk één dag na het opnieuw aannemen van de doodstraf voor drugsgerelateerde misdrijven. De huidige en veelbesproken president Rodrigo Duterte is namelijk allesbehalve fan van alles wat met drugs te maken heeft. Zo vermoord hij duizenden Filipijnen in de naam van een ‘war on drugs’ die eerder lijkt op genocide.

De Filipijnse president Duterte is geen fan van drugsgebruik en vermoord duizenden mensen in zijn oorlog tegen drugs. [Foto: YouTube]

Uit ervaring dachten we te weten dat dit soort type mens de medicinale waarde van cannabis niet ziet door het stigma dat er omheen hangt. Toch blijkt in dit specifieke geval het tegenovergestelde waar. Al voordat hij president werd sprak Duterte zich namelijk al positief uit over de geneeskracht van cannabis.

“Medicinale cannabis, ja, want het is een écht ingrediënt in de moderne geneesmiddelen. Er worden medicijnen ontwikkeld en op de markt gebracht met cannabis als werkzaam component”, zei hij in zijn vorige positie als burgemeester van Davao City.

“Als je het rookt als een sigaret zal ik het niet toestaan, nooit. Het blijft een verboden middel en er blijft altijd een risico dat je ervoor gearresteerd wordt”, voegde hij daaraan toe. “Als je ervoor kiest de wetshandhavers tegen te werken, sterf je.” Maar goed dat de zwakkeren in de Filipijnen straks geen doelwit meer zijn van het rigide beleid van de Filipijnse president.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]