(advertenties)
(advertentie)

Australische onderzoekers bereiden zich momenteel voor op ’s werelds eerste klinische proef om uit te vinden of en hoe medicinale cannabis de groei van glioblastoom kan vertragen. Op dit moment worden de vrijwilligers voor dit onderzoek geworven. Zodra dit proces is afgerond, gaat de klinische studie naar deze agressieve vorm van hersenenkanker van start.

Na Israël, Canada en de Verenigde Staten meldt Australië zich steeds vaker als onderzoeksland naar de werking van mediwiet. En daarbij schuwt het land niet om de serieuze vraagstukken op te pakken. Zo meldde deze site in 2016 bijvoorbeeld dat Australische wetenschappers onderzoek gingen doen naar het bestrijden van misselijkheid en overgeven, veroorzaakt door chemotherapie. Dit betrof overigens ook een klinische studie. Binnenkort wordt daar dus een nieuwe, veelbelovende studie aan toegevoegd.

THC tegen glioblastoma

Klinische studies zijn enorm welkom in het vraagstuk wat cannabis precies kan betekenen bij het behandelen van kanker.

Het is inmiddels wel duidelijk dat veel patiënten die chemotherapie ondergaan baat hebben bij cannabis, om de symptomen van deze therapie te bestrijden. Bovendien is er veel anekdotisch bewijs dat cannabis bepaalde vormen van kanker kan bestrijden. En ook de wetenschap heeft met verschillende dierstudies aangetoond dat cannabis een hoopvolle behandeling kan worden tegen kanker.

Hoewel er ook enkele belangrijke onderzoeken zijn gedaan bij mensen naar cannabis en hersentumoren, zijn meer klinische onderzoeken enorm welkom. Pas dan duidelijk worden welke invloed cannabis daadwerkelijk heeft op deze vorm van kanker.

Binnenkort wordt er eindelijk weer een klinische studie aan de lijst toegevoegd. De natuurgeneeskundige arts Janet Schloss en de beroemde neurochirurg Professor Charlie Teo zullen namelijk als eerste met een klinische studie de effectiviteit van de werkzame stof THC gaan onderzoeken, als een ondersteunend middel tijdens standaardchirurgie, chemotherapie en bestraling bij patiënten met glioblastoma.

Australië in opkomst

Australië wilde jarenlang niets weten van cannabis. Maar sinds 2017 is het land in opkomst wat betreft mediwiet. [Beeld: Shutterstock/ElRoi]

Australië is in opkomst wat betreft onderzoek doen naar medicinale cannabis. Dat komt omdat het land in 2017 bepaalde medische cannabisproducten heeft gelegaliseerd. Hierdoor is het voor artsen nu wettelijk toegestaan om medicinale cannabisbehandelingen voor te schrijven.

Deze stappen hebben er ook toe geleid dat de beperkingen op wetenschappelijk cannabisonderzoek, die lang hebben bestaan, zijn weggenomen. Daarvoor konden onderzoekers namelijk alleen proeven uitvoeren die de bijwerkingen van cannabisgebruik bestudeerden. Nu zijn klinische onderzoeken mogelijk naar het gebruik van cannabis als medische behandeling. En dat is een grote stap vooruit, die door diverse Australische wetenschappers met beide handen wordt aangepakt.

Onderzoek doen naar glioblastoom is bovendien enorm wenselijk. Elk jaar worden alleen al in Australië ongeveer duizend mensen gediagnosticeerd met deze agressieve vorm van hersenkanker. Minder dan 5 procent van de patiënten overleeft deze ziekte en de meeste mensen overlijden binnen een jaar na de diagnose.

Maar nu het mogelijk is om medicinale cannabisbehandelingen te onderzoeken, geeft dat mensen met ernstige hersentumoren hoop.

De onderzoekers

Hoop geven is precies wat Schloss en Teo gaan doen. Zij willen onderzoeken of krachtige cannabisolie reguliere kankerbehandelingen kan gaan ondersteunen. Hun hypothese is namelijk dat cannabis, naast chemo- en bestralingstherapieën, kan helpen om de tumorgrootte te verminderen.

Maar het belangrijkste is dat patiënten met glioblastoma in toenemende mate vertrouwen krijgen in de kracht van THC om de groei van tumoren te verminderen. Het terugbrengen van deze groei is namelijk essentieel voor het verhogen van de overlevingskansen, levensduur en kwaliteit van leven voor mensen met hersenkanker.

Het klinisch onderzoek van Dr. Schloss en prof. Teo zal plaatsvinden binnen het het Endeavour College of Natural Health in Brisbane. Het onderzoeksplan is afgerond en ook de olie die speciaal voor dit onderzoek is ontwikkeld ligt klaar. Het enige dat de onderzoekers nog nodig hebben is voldoende vrijwilligers. Zodra die er zijn zal het onderzoek starten.

[Openingsfoto: Shutterstock/ESB Professional]