(advertenties)
(advertenties)

De redactie van Mediwietsite wenst jou een gezond en gelukkig nieuwjaar! Nu 2019 een paar uur oud is, kunnen we voorzichtig vooruit gaan kijken. Wat gaat 2019 ons brengen op het gebied van mediwiet?

Op de redactie van Mediwietsite vergelijken we de legalisatie van cannabis en mediwiet vaak met een sneeuwbal; een sneeuwbal die steeds sneller gaat rollen en daardoor steeds meer sneeuw oppikt. De bal groeit groter en groter, ofwel steeds meer mensen krijgen de beschikking over medicinale cannabis. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet.

De VS leidt

Neem de Verenigde Staten; het land waar het verbod op wiet vandaan komt. Inmiddels hebben 33 staten en enkele regio’s zoals het District van Colombia (D.C.) medicinale cannabis gelegaliseerd. Maar op federaal niveau is het nog steeds een illegale drug.

De overkoepelende overheid van de VS heeft cannabis nog steeds op hetzelfde niveau staan als onder meer cocaïne en heroïne. En dat is natuurlijk waanzinnig. Gelukkig komen er steeds meer signalen dat dit gaat veranderen.

Als dit verandert, zal de eerder genoemde sneeuwbal in een behoorlijke stroomversnelling komen. Want hoewel Canada in 2018 als eerste G7 land wiet legaliseerde, gelden de Verenigde Staten nog steeds als leidraad wat betreft drugswetgeving. Gaan we het meemaken in 2019? Het is te hopen!

De wereld maakt stappen

Dit is het uiteindelijke doel. Hoe ver gaan we komen in 2019? [Shutterstock/Aha-Soft]

Gelukkig zijn er genoeg landen die de federale legalisatie van de VS niet afwachten en zelf stappen ondernemen. Eind 2018 legaliseerde Mexico cannabis. En in Azië neemt het aantal landen toe dat stappen zet richting legalisatie van in ieder geval mediwiet.

Ook in Europa gaat het de goede kant op. De stappen die Duitsland de afgelopen jaren heeft genomen zijn indrukwekkend. En zelfs in het conservatieve Frankrijk gaat men openstaan voor het idee dat cannabis niet zo schadelijk is als werd gedacht. In Europa gaat ongetwijfeld het een en ander gebeuren in 2019.

Hoe zal het met Nederland gaan?

En Nederland? Het ooit zo voortvarende land wat betreft cannabiswetgeving loopt hopeloos achter. Ja, we hebben een medicinaal cannabisbeleid en een gedoogbeleid. Maar voor enorm veel patiënten is het niet toereikend en dat is betreurenswaardig.

En dan zijn er nog gevallen van boetes aan CBD-verkopers en patiënten die worden gecriminaliseerd omdat ze hun eigen medicijn kweken. Welke kant gaat Nederland op dit jaar? Dat is misschien nog wel de meest lastige vraag.

Hoe het ook loopt, je kan er van op aan dat wij er over gaan schrijven. En niet alleen over de politieke stand van zaken. Ook in 2019 brengen gaan we er weer tegenaan om jou elke dag van vers mediwietnieuws te voorzien en je te vertellen wat er op wetenschappelijk gebied gebeurt. Nieuws, achtergrond verhalen en testimonials van patiënten; je vindt het ook dit jaar allemaal hier, op Mediwietsite.nl.

Heb je trouwens suggesties, wil je wat kwijt, heb je een mooi verhaal over mediwiet dat gehoord moet worden? Neem dan gerust contact met ons op.

We gaan er weer een mooi jaar van maken samen!

[Openingsfoto: Shutterstock/Per Bengtsson]
(advertenties)

Reacties