(advertenties)
(advertentie)

Woensdag verscheen de premier van Thailand samen met enkele hoogwaardigheidsbekleders op een Unesco-evenement waar zij het gebruik van mediwiet promootten. Een bizarre vertoning en wij hebben de beelden.

Thailand blijft verbijsteren. Het land met één van de zwaarste anti-wietwetten ter wereld legaliseerde vorig jaar ineens medicinale cannabis. En daar bleef het niet bij. Het koninkrijk laat toe dat patiënten thuis wiet kweken. Gezonde burgers die graag willen kweken voor patiënten mogen ook aan de slag. En in beslag genomen wiet wordt niet vernietigd, zoals hier in Nederland. De Thaise overheid vindt dat zonde en verwerkt het tot medicinale wietolie.

Allemaal stappen die je zou verwachten in Nederland. Maar helaas. We staan hier al jaren stil. Sterker nog, de politie schept veel voldoening uit het verwijderen van enkele wietplantjes uit de tuin van zieke bejaarden. Ondertussen legaliseren allerlei landen medicinale en recreatieve wiet. Denk aan Canada, Uruguay, 33 Amerikaanse staten en zelfs dus Thailand. Het moet niet gekker worden.

Prayut Chan-o-cha (rechts).

Dr. Ganja

Maar het wordt wél gekker. Terwijl onze minister-president Rutte wiet “troep” noemt, verscheen de Thaise premier Prayut Chan-o-cha met enkele topambtenaren op een evenement waar hij pleitte voor het therapeutische gebruik van cannabis. De premier verklaarde dat het een potentiële behandelingsoptie is, met name voor mensen met een laag inkomen.

Ook kondigde hij de lancering van een website over medicinale cannabis aan. Het educatieve platform van de overheid biedt informatie over locaties van cannabisklinieken, welke wietsoorten en -producten beschikbaar zijn en infographics met basiskennis over medicinale wiet.

Dit alles gebeurde in het bijzijn van een persoon in een kostuum van wietbladeren, Dr. Ganja genaamd.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

 

Ten slotte demonstreerde de premier enkele producten. Hierbij nam hij zelf wat olie en smeerde wietzalf of zijn hoofd. De premier zei ook dat hij van plan is om wietolie te kopen voor eigen gebruik. En nu komt het… Dit alles gebeurde in het bijzijn van een persoon in een kostuum van wietbladeren, Dr. Ganja genaamd. Bovendien hadden alle aanwezige kinderen een miniatuur van deze mediwiet-mascotte in hun hand.

Het is bijna te bizar om waar te zijn. Maar het kan tegenwoordig blijkbaar allemaal, daar in Thailand.

[Openingsfoto: Shutterstock/SPhotograph – Fotocredits: Twitter-profiel van Bhumjaithai Party]