(advertenties)
(advertentie)

Vanaf 2020 vergoedt Tsjechië medicinale wiet middels de nationale ziektekostenverzekering. Dit maakte het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid vorige week bekend. Goed nieuws voor alle Tsjechen. Schrijnend voor Nederlandse patiënten, omdat zelfs een voormalig Oostblokland ons voorbijstreeft.

Medicinale cannabis werd in 2010 gelegaliseerd in Tsjechië. Toegang tot het medicijn is echter niet eenvoudig. Geneesmiddelen op basis van cannabis en gedroogde mediwiet vallen niet onder de ziektekostenverzekering. Dit maakt het voor patiënten lastig om medicinale wiet te gebruiken. De kosten zijn simpelweg te hoog. Gelukkig komt daar nu verandering in.

30 gram vergoed

Eerder dit jaar stelde het ministerie van Volksgezondheid voor om de kosten van medicinale wiet grotendeels te vergoeden uit de openbare ziektekostenverzekering. Vorige week ging het voorstel door het parlement en in 2020 wordt het van kracht. Dit betekent dat de kosten voor mediwiet vanaf volgend jaar tot 90 procent worden vergoed.

Het voorstel hing al even in de lucht. Eerder dit jaar zei de minister van volksgezondheid, Adam Vojtěch daar het volgende over: “We realiseren ons dat de kosten van therapeutische cannabis vandaag de dag een aanzienlijke last zijn voor sommige groepen patiënten, vooral voor mensen met een handicap en met een laag inkomen.

“Het kan zelfs leiden tot illegale zelfteelt van cannabis van onbekende kwaliteit, wat uiteindelijk een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de patiënt. Daarom willen we tot 90 procent van de verkoopprijs van wiet uit de apotheek vergoeden via de openbare ziekteverzekering”, aldus de minister.

Voor het goedgekeurde voorstel geldt een limiet van 30 gram wiet per maand. Vojtěch: “Wij beschouwen dit als voldoende, omdat een patiënt gemiddeld tot 10 gram per maand nodig heeft. In uitzonderlijke gevallen is op basis van een voorstel van de behandelend arts ook vergoeding mogelijk boven deze limiet”.

Weinig bewijs, toch vergoeden

Onder de medicinale vlag is wiet behoorlijk geaccepteerd in Tsjechië. Met name in Praag vind je wietwinkels zoals deze waar je van alles kan kopen. Vaak ook wiet. [Shutterstock/Tomas Vynikal]

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90 procent van de Tsjechische mediwiet wordt gebruikt om chronische, onhandelbare pijn te verzachten. Vier procent wordt gebruikt tegen de symptomen van multiple sclerose.

Jiří Kozák, voorzitter van de Society for the Study and Treatment of Pain: “Bij patiënten met hardnekkige chronische pijn vind ik cannabis heilzaam. Hoewel het noodzakelijk is te benadrukken dat er in Tsjechië geen klinische studie is uitgevoerd die zijn absolute effectiviteit bij chronische pijn bewijst. In de praktijk is er wel een grote interesse voor medicinale cannabis. Men wil gewoon wiet en geen klassieke medicijnen”.

De Nederlandse overheid luistert niet naar de behoefte van patiënten. Tsjechië luistert wel.

En dat legt meteen een groot verschil bloot tussen Tsjechië en Nederland. De Nederlandse overheid luistert niet naar de behoefte van patiënten, maar hamert op gebrek aan bewijs uit klinische studies die op eigen bodem zijn uitgevoerd. Dat terwijl er voldoende klinisch bewijs is uit de VS, Canada en Israël. Door gebrek aan vooruitgang is het Nederlandse medicinale wietbeleid al 15 jaar slecht en duur.

Tsjechië luistert wel en heeft bovendien lak aan gebrek aan klinisch bewijs. De Tsjechische overheid merkt dat steeds meer burgers baat hebben bij mediwiet, maar het niet kunnen betalen. Voor deze overheid is dat gewoon voldoende om wiet te vergoeden. Hulde voor Tsjechië. En Nederland, ga je schamen!

[Openingsfoto: Shutterstock/arindambanerjee]