(advertenties)
(advertentie)

Een vrouw uit Amsterdam mag de kosten van haar zelfgekweekte wiet tegen de ziekte van Crohn als zorgkosten opvoeren bij de Belastingdienst. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Een opmerkelijke uitspraak die hoop biedt voor andere patiënten en de overheid in zijn hemd zet.

In oktober 2018 deelden we een opmerkelijk bericht. Een vrouw uit Amsterdam die mediwiet kweekte kreeg te horen dat zij onvoorziene kweekkosten niet mag opvoeren als bijzondere ziektekosten bij de Belastingdienst. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat dit alleen mag met mediwiet uit een apotheek.

De vrouw liet het er niet bij zitten. Zij ging in beroep en nu oordeelt de Hoge Raad precies andersom. De kosten voor het zelf kweken van wiet dat op doktersvoorschrift wordt gebruikt, mogen als zorgkosten worden afgetrokken.

Welles-nietes-discussie

De vrouw in kwestie lijdt aan de ziekte van Crohn. Deze ziekte kenmerkt zich door chronische ontstekingen in het gehele maag-darmstelsel. Er is helaas nog geen geneesmiddel verkrijgbaar voor deze ziekte. Wel zijn er enkele behandelingen om symptomen te bestrijden en grip te krijgen op ontstekingen. Een daarvan is medicinale wiet.

Cannabis kan de pijn van de ontstekingen aan het darmslijmvlies verlichten. Bovendien hebben sommige cannabinoïden in wiet ontstekingsremmende eigenschappen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de ziekte helemaal in remissie ging dankzij cannabis.

LEES OOK: Studie: ziekte van Crohn compleet in remissie dankzij cannabis

Reden genoeg voor de Amsterdamse patiënt om in 1996 voor deze medicatie te kiezen. Haar huisarts wilde het voorschrijven en in 2000 kreeg ze het zelfs voor elkaar om een bijzondere bijstandsuitkering van 500 euro per maand te ontvangen voor het kweken van haar medicijn.

In 2012 en 2013 ging het echter mis. De oogsten mislukte en daarom besloot de vrouw om de meerkosten die zij had gemaakt bij de Belastingdienst op te voeren als bijzondere ziektekosten. Mag dat? ‘Ja’, zei de rechtbank van Noord-Holland in 2017. ‘Nee’, zei het Amsterdamse hof in 2018. ‘Ja’, zegt de Hoge Raad nu.

Hoge Raad erkent thuiskweek wiet

Tijd moet uitwijzen wat de invloed van deze uitspraak is op andere patiënten die thuis een paar wietplanten kweken voor medicinaal gebruik. [Shutterstock/Steve Burch]

Dat het hoogste rechtsorgaan in het voordeel van de vrouw oordeelt, heeft te maken met de interpretatie van het woord ‘verstrekt’. De arts van mevrouw is van mening dat wiet uit de apotheek onvoldoende werkt. In overleg met de vrouw kwam de arts tot het advies dat zij zelf de juiste medicinale wiet moest kweken.

De Hoge Raad ziet door een arts voorgeschreven wiet ook als medicijn, zelfs als dit door de patiënt zelf wordt gekweekt.

Hamvraag tijdens het hoger beroep was of zelf gekweekte wiet wel of niet is verstrekt door een arts. De Hoge Raad oordeelde dat het woord ‘verstrekt’ niet meer betekent dan dat een middel is voorgeschreven door een arts. En dat is precies wat er is gebeurd; de patiënt kreeg wiet voorgeschreven als farmaceutisch hulpmiddel. De Hoge Raad ziet door een arts voorgeschreven wiet dus ook als medicijn, zelfs als dit door de patiënt wordt gekweekt.

Dat is goed nieuws, maar ook enorm opmerkelijk. Volgens de overheid is zelf wiet kweken namelijk altijd verboden. Ook als je het doet vanuit medicinaal oogpunt.

LEES OOK: Minister Bruins: Thuis medicinale wiet kweken blijft verboden

Voor coffeeshopwiet ligt het anders

Tijdens de zaak kwam overigens ook aan bod of de aftrek geldt voor wiet uit de coffeeshop. Hier oordeelde het Hof eerder al dat het voorschrift van de arts alleen betrekking heeft op zelfgekweekte cannabis. Bij coffeeshops gekochte cannabis(olie) komt er niet voor in aanmerking.

De Hoge Raad heeft dat verworpen. De kosten van gekochte cannabis(olie) zijn op grond van de wettelijke regeling niet aftrekbaar. De Hoge Raad heeft de eerdere uitspraak van het Hof op dit punt dus in stand gelaten.

De zaak is nu doorverwezen naar een ander hof voor een nader onderzoek naar de hoogte van de aftrekbare kosten. Het volledige vonnis vind je hier.

Concluderend: de kosten van de thuis gekweekte wiet zijn wel degelijk aftrekbaar als specifieke zorgkosten!

[Openingsfoto: Shutterstock/Dougie Jones]