(advertenties)
(advertentie)

Kan wiet dementie behandelen? Dat vragen steeds meer wetenschappers zich af. Londense onderzoeken zijn ermee bezig. En in West-Australië gaat nu ook een baanbrekend klinisch onderzoek van start naar de effectiviteit van medicinale wiet bij dementie.

Cannabis bij dementie staat overduidelijk op de radar bij wetenschappers. In februari dit jaar schreven we over een grootschalig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk naar wiet bij dementie. Deze klinische proef wordt gefinancierd door Alzheimer Research UK en geleid door onderzoekers van het King’s College London.

Nu meldt het Institute of Health Research (IHR) van de Universiteit van Notre Dame in Perth zich met een vergelijkbare studie. De komende 14 maanden gaan zij een mondspray met cannabisextracten uitproberen op 50 dementie-patiënten van 65 jaar en ouder.

Deze studie wil testen hoe cannabis het leven van mensen die lijden aan dementie (zoals Alzheimer) kan verbeteren. Onderzoekers willen de heilzame effecten vooral observeren om symptomen zoals angst en woedeaanvallen te verlichten. Ook hopen ze dat het de eetlust verbetert.

LEES OOK: Wiet kan dementie remmen en hersenen herstellen

Belang van dit onderzoek

Dementie is een ziekte die de geestelijke vermogens ernstig en blijvend aantast. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer (70 procent), gevolgd door vasculaire dementie (16 procent). Het is een ouderdomsziekte die vooral voorkomt bij vrouwen van 65 jaar en ouder. 

Wereldwijd hebben ongeveer 50 miljoen mensen dementie. In Nederland zijn het er 280.000 en in Australië een half miljoen. Door bevolkingsgroei en vergrijzing zullen deze aantallen binnen veertig jaar verdubbelen.

In het begin van de ziekte wordt het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken lastiger. Binnen een paar jaar verslechtert de situatie tot een punt dat het kortetermijngeheugen nauwelijks werkt. Ook ontstaan spraak- en taalproblemen, desoriëntatie (zoals gemakkelijk verdwalen), stemmingswisselingen, een verlies van motivatie en initiatief, verminderde zelfzorg en serieuze gedragsproblemen.

Genezing is niet mogelijk en er bestaan nauwelijks medicijnen die symptomen vertragen of verbeteren. Of toch wel? Cannabis lijkt veelbelovend bij het geven van verlichting.

“We denken dat cannabis gaat helpen bij het verbeteren van gedragsproblemen en -symptomen die we zien bij dementie”, vertelt onderzoeker dr. Amanda Timler. “Het wordt een medicijnen dat een aantal symptomen gaat behandelen”.

Dat klinkt veelbelovend! Als er nieuw is over deze studie lees je het hier, op Mediwietsite.nl.

[Openingsfoto: Shutterstock/Sinart Creative]