(advertenties)
(advertentie)

Opmerkelijk nieuws uit Amsterdam. Daar kreeg een vrouw die mediwiet kweekte te horen dat zij onvoorziene kweekkosten niet mocht opvoeren als bijzondere ziektekosten bij de belastingdienst. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat dit alleen mag met mediwiet uit een apotheek of coffeeshopwiet dat is verkregen met een ‘Mediwietpas’.

De vrouw in kwestie lijdt aan de ziekte van Crohn. Deze ziekte kenmerkt zich door chronische ontstekingen in het gehele maag-darmstelsel. Er is nog geen geneesmiddel beschikbaar voor deze ziekte, maar er zijn wel behandelmethoden waarmee de ontstekingen zijn te controleren en die de symptomen verzachten. Medicinale cannabis is daar één van.

Mediwiet is namelijk in staat om de pijn van de ontstekingen aan het darmslijmvlies te stillen. Bovendien hebben sommige cannabinoïden in cannabis ontstekingsremmende eigenschappen.

Reden genoeg voor deze vrouw om in 1996 voor deze medicatie te kiezen. Haar huisarts wilde het zelfs voorschrijven en in 2000 kweeg ze het zelfs voor elkaar om een bijzondere bijstandsuitkering van 500 euro per maand te ontvangen voor het kweken van haar medicijn.

In 2012 en 2013 ging het echter mis met haar kweek. De oogsten mislukte en daarom besloot de vrouw om de meerkosten die zij had gemaakt bij de belastingdienst op te voeren als bijzondere ziektekosten. Maar mag dat?

De rechtbank van Noord-Holland oordeelde in 2017 dat de vrouw hiertoe het recht had. Maar het Amsterdamse hof denkt daar anders over. Die oordeelt namelijk dat van zelf gekweekte cannabis niet kan worden gezegd “dat deze middelen op voorschrift van een arts zijn verstrekt”.  Met andere woorden: zelf gekweekte mediwiet wordt niet erkent als geneesmiddel en kan daarom niet in aanmerking komen voor belastingvoordeel of vergoedingen. Dat kan alleen bij mediwiet uit de apotheek of wiet uit de coffeeshop dat is gekocht met ‘Mediwietpas’. De volledige uitspraak kan je hier vinden.

Onduidelijk beleid

Er zijn gevallen waarbij patiënten mediwiet mogen kweken en daar zelfs een vergoeding voor krijgen. Kijk goed wat er voor jou mogelijk is en overleg altijd met je huisarts.

Gezien de letter van de wet is het begrijpelijk dat de vrouw de gemaakte kosten voor haar medicinale wietkweek niet heeft kunnen opvoeren. Daarbij is het wel weer verwarrend dat rechtbank Noord-Holland en het gerechtshof in Amsterdam verschillende meningen hebben over dit onderwerp.

Helaas is ‘verwarrend’ precies het woord dat het medicinale cannabisbeleid in Nederland omschrijft. Het daarom te hopen dat dit verhaal beleidsmakers wakker schudt, want de regels zijn ronduit vaag. En dat al 15 jaar lang.

Dit werd ook wel duidelijk in de driedelige documentaire van Nieuwsuur die recent werd uitgezonden en hier is terug te kijken. Al 15 jaar wachten patiënten op een eerlijk beleid waarin medicinale cannabis op één lijn wordt gezet met andere medicijnen die wel worden vergoed.

Ook het zelf kunnen kweken van cannabis zou in dat beleid een prominente plek moeten krijgen. Veel patiënten geven namelijk aan dat zij veel meer baat hebben bij zelfgekweekte cannabis omdat de kwaliteit beter is. Bovendien is het goedkoper dan de medicinale staatswiet.

Laten we hopen dat er snel verbetering komt in het Nederlandse beleid en wij spoedig landen als Canada, Uruguay en tal van Amerikaanse staten volgen.