(advertenties)
(advertentie)

Het Montefiore Medical Center in New York start een klinische studie naar de effecten van cannabidivarine (CBDV) in wiet bij patiënten met autisme. De studie gaat de invloed van deze cannabinoïde op prikkelbaarheid en repetitief gedrag bij kinderen met een autismespectrumstoornis bekijken.

Waarom CBDV?

De studie wordt uitgevoerd door hoofdonderzoeker Eric Hollander en gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie en GW Pharmaceuticals. Tegen 2021 worden de eerste resultaten verwacht.

Eric Hollander is geen onbekende in de wereld van autisme. Hij is directeur van het Autisme en Obsessief Compulsief Spectrum Programma en Angst en van het Depressie Programma in het Montefiore Hospital te New York. Aan CNN verklaart Hollander dat eerder onderzoek aantoonde dat CBDV effectief kan zijn tegen symptomen van een autismespectrumstoornis.

“In sommige diermodellen die vergelijkbaar zijn met autisme, bleek dat CBDV belangrijke effecten had op sociaal functioneren, het verminderen van aanvallen, op het vergroten van de cognitieve functie en op het verminderen van dwangmatig of repetitief gedrag”, aldus Hollander. “Daarom willen we dat ook toepassen bij autisme”.

LEES OOK: Wat is CBDV in wiet en wat doet deze cannabinoïde?

Overeenkomsten tussen autisme en epilepsie

De CBDV-samenstelling die nodig is voor de studie, wordt geleverd door GW Pharmaceuticals uit het het Verenigd Koninkrijk. Dit is ook de fabrikant van het CBD-geneesmiddel Epidiolex (of Epidyolex); een medicijn dat is goedgekeurd in de VS door de FDA. En ook de Europese Unie staat op het punt dit middel te legaliseren. Epidiolex behandelt twee ernstige epileptische aandoeningen bij kinderen.

Eric Hollander erkent dat CBDV enig succes heeft gehad bij epilepsie, en daarom hoopt hij dat het ook effectief is bij autisme.

Volgens Geoffrey Guy, de oprichter van GW, delen epilepsie en autisme enkele veel voorkomende symptomen. “Als je hiernaar kijkt – verlies van cognitieve functie, slechte socialisatievaardigheden, slechte taalvaardigheden – is het [epilepsie] een fenotype dat erg lijkt op autisme”, vertelt Guy aan Sanjay Gupta tijdens een interview voor de CNN special ‘Weed 5: De CBD-rage’.”

Ook Holland sluit niet uit dat autisme en epilepsie vergelijkbare onderliggende oorzaken hebben. Hij erkent dat CBDV enig succes heeft gehad bij de behandeling van epilepsie, waardoor hij hoopt dat het ook effectief is bij mensen met autisme.

“Er is abnormale elektrische activiteit, ook al hebben ze [mensen met autisme, red.] bijvoorbeeld geen aanvallen”, licht Holland toe aan Gupta. “We hebben eerder aangetoond dat na het toedienen van anticonvulsiva die elektrische activiteiten en pieken verminderen en sommige storende gedragingen of prikkelbaarheid verbeteren.

LEES OOK: Cannabis bij autisme • de huidige stand van zaken

“Dat stimuleerde de hypothese dat CBDV nuttig kan zijn”, voegt Hollander eraan toe. “Want als het helpt bij epilepsie en bij het verminderen van de prikkel-activiteit, zien we mogelijk ook verbetering in agressie, zelfverwonding of driftbuien”.

Montefiore Medical Center werft momenteel vrijwilligers om deel te nemen aan het onderzoek. Deelnemers moeten kinderen zijn van 5 tot 18 jaar oud met autismespectrumstoornis. Zodra er resultaten bekend zijn, lees je het hier op Mediwietsite.nl.

[Openingsfoto: Shutterstock/Tinnakorn jorruang]