(advertenties)
(advertentie)

Veel mensen maken zich zorgen over het gebruik van medicinale cannabis tijdens de wereldwijde coronacrisis. Is het wel veilig? En op welke manier kan je wiet ’t beste toedienen? Wij helpen je op weg.

Onlangs schreven we een artikel over de mogelijke gezondheidsrisico’s van medicinale wiet roken. Sommige lezers vroegen zich toen af of het gebruik van medicinale cannabis an sich wel veilig is tijdens deze gezondheidscrisis.

Helaas is daarop geen sluitend antwoord. Dat komt omdat wetenschappers (nog) geen onderzoek doen naar de effecten van cannabis in relatie tot het coronavirus. Echter, gelet op de heilzame werking van mediwiet en de manier waarop het in ons lichaam werkt, lijkt het geen kwaad te kunnen.

Medicinale cannabis ondersteunt de gezonde balans van het lichaam, het draagt bij aan een goede weerstand en verlaagt stress. Allemaal bruikbare eigenschappen in deze tijd.

Sterker nog, medicinale cannabis ondersteunt de gezonde balans van het lichaam, het draagt bij aan een goede weerstand en verlaagt stress. Allemaal bruikbare eigenschappen in deze tijd. Maar in een situatie met zoveel onbekenden is er niets mis met op safe spelen.


LEES OOK:


Vermijd cannabis roken

Sigaretten roken is in verband gebracht met een slechtere prognose na een COVID-19-infectie. Het coronavirus hecht zich namelijk aan ACE2-receptoren in de longen. Artsen waarschuwen dat het roken van sigaretten de hoeveelheid ACE2-receptoren lijkt te verhogen. En hierdoor nestelt het virus zich gemakkelijker in de longen.

Studies hebben nog niet vastgesteld of er een verschil is tussen het roken van tabak en cannabis bij COVID-19. Maar omdat beide betrekking hebben op het inademen van rook in de longen, is het logisch om de waarschuwing ook serieus te nemen voor het inhaleren van cannabisrook.

Overigens is het goed te weten dat alle geïnhaleerde rook risico’s met zich meebrengt. Of het nu gaat om hout in een vuurkorf, sigaretten of pure wiet in een pijpje. Rook is verbrand materiaal en daarbij komen altijd schadelijke stoffen vrij die de conditie van longen schaden. Vermijd het roken van wiet, al dan niet met tabak.

Vier rookloze gebruiksmethoden

Hieronder helpen we je graag op weg om over te stappen op alternatieve gebruiksmethoden. Als je er toch voor kiest om cannabis te roken tijdens de pandemie, zorg er dan voor dat je geen joints, pijpjes of bongs deelt met anderen.

1. Wiet verdampen

Verdampen is veel gezonder dan roken omdat er geen verbranding aan te pas komt. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Verdampen is een rookloze methode om (medicinale) wiet te consumeren. Bij deze methode gebruik je een speciaal apparaatje. Dat verhit wiet tot een temperatuur waarop werkzame stoffen verdampen. Er vindt geen verbranding plaats en wordt daarom beschouwd als een goed alternatief voor roken.

Desondanks inhaleer je nog steeds. Het is momenteel onbekend of verdampen risico’s met zich meebrengt in relatie tot COVID-19. Sommigen zien geen problemen, anderen raden het af. Wil je verdampen? Lees je dan middels onderstaande artikelen in en trek je eigen conclusie. Wil je voorzichtigheid boven alles? Schakel dan over naar een van de volgende drie rookvrije manieren.


MEER LEZEN:


2. Wietolie en tincturen

Wietoliën en tincturen zijn met cannabinoïden doordrenkte vloeistoffen die je oraal of sublinguaal toedient; je druppelt ze over je eten of onder je tong.

Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en de perfecte keuze als je zonder inhalatie wilt profiteren van de effecten van wiet. Ook de mogelijke risico’s van verdampen sluit je hiermee uit.


MEER LEZEN:


3. Eetwaren (edibles)

Eetbare cannabisproducten zijn een rookloze, inhaleer-vrije methode om de werkzame bestanddelen van cannabis toe te dienen. Je eet of drinkt ze. Dit is dus hoe dan ook een veiligere keuze dan roken. 

Gewoonlijk bestaat een edible uit een levensmiddel dat is bereid met wietolie of -boter. Het maken ervan  kost wat tijd. Maar dat kan ook een voordeel zijn tijdens de lockdown. Ook is het effect van edibles net iets anders. Lees je dus goed in.


MEER LEZEN:


4. Huidproducten met wiet

Onze huid is zeer ontvankelijk voor de heilzame bestanddelen in wiet. [Roxana Gonzalez]

Lotions, crèmes, balsems, zalven en andere huidverzorgingsproducten met cannabis werken goed om plaatselijk pijn te verlichten en ontstekingen te bestrijden. Ook dragen ze bij aan het natuurijk herstel van de huid.


MEER LEZEN:


 

Wil je meer weten over verschillende methodes om medicinale wiet te nemen? Bekijk dan ook deze twee artikelen:

 

[Openingsfoto: Shutterstock/Creativan]