(advertenties)
(advertentie)

Voedingsmiddelen met wiet, ofwel edibles, zijn een methode om mediwiet te nemen. Het is lekker, discreet en de werking houdt lang aan. Ideaal voor mensen die langdurige verlichting behoeven. Er is wel een nadeel: het duurt lang voordat edibles werken. Daarom zijn patiënten soms geneigd om vroegtijdig nog wat te nemen en eten ze onbedoeld te veel. Na het lezen van dit artikel zal jij die fout nooit (meer) maken.

Potentieel minpuntje

Letterlijk betekent het Engelse woord ‘edibles‘ niet meer dan ‘eetwaren’. Toch hebben ze er in de Verenigde Staten nog een betekenis aan gegeven. Namelijk ‘eetwaren met cannabis’. In Nederland was dit lange tijd vooral populair onder recreatieve gebruikers. Je hebt vast wel eens van spacecake gehoord.

Tegenwoordig zijn edibles veel meer dan een leuke manier om high te worden. Ook medicinale gebruikers ontdekken het als een fijne methode om mediwiet te gebruiken. Het Algemeen Dagblad nam zelfs een chef in dienst die een kookserie maakte over medicinale edibles.

Het gaat dus goed met de normalisatie van mediwiet. Er kleeft echter wel een potentieel minpuntje aan voedsel met mediwiet: het duurt even voordat edibles werken. En daarom zijn mensen nog wel eens geneigd om vroegtijdig bij te nemen omdat ze nog niets voelen. Hierdoor kan het gebeuren dat je te veel neemt, waardoor het risico op ongewenste effecten stijgt.

Een recreatieve gebruiker zal het niet erg vinden om een dag goed stoned te zijn. Maar als patiënt zit je daar misschien niet op te wachten. Gelukkig kun je met edibles ook goed doseren, als je weet hoe sterk ze zijn en hoe lang het duurt voor je het medicinale effect merkt.

Edibles maken medicinale wiet lekker, maar voorzichtigheid is geboden. Foto: Creative Family, Shutterstock

Raak vertrouwd met je spijsvertering

Het is ten eerste goed te weten dat geen mens helemaal gelijk is. Daarom is het moeilijk om definitief vast te stellen wat de impact van mediwiet is op een individu. Vijf milligram THC kan voor sommigen genoeg zijn voor een avondje vastgelijmd te zitten aan de bank. Voor anderen is 100 milligram de raketbrandstof die nodig is om aan een productieve dag te beginnen.

Dit geldt ook voor edibles. Bij de een begint het na 30 minuten al te werken, terwijl de ander na twee uur nog niets merkt. Gelukkig is er een belangrijke factor die je kan helpen bij het maken van een inschatting over de werking van edibles. En die factor is je spijsvertering.

Door je bewust te zijn van wat je hebt gegeten voordat je een edible neemt, en door een idee te hebben hoe snel je spijsvertering doorgaans werkt, kan je een goede inschatting maken. vertrouwd raken met je spijsvertering is een leerproces. En dat proces pak je als volgt aan.

Begin, bij voorkeur in een weekend waarin je niet veel te doen hebt, met een klein beetje. Wacht vervolgens minimaal twee uur voordat je nog wat neemt. Afhankelijk van hoeveel je die dag hebt gegeten – en hoe snel na het eten je een edible neemt – zal je na een bepaalde tijd het effect voelen. Schrijf tijdens dit hele proces alles op. Noteer wat je vooraf hebt gegeten en hoe laat.

LEES OOK: Mediwiet en edibles – de voor- en nadelen op een rij

De kans is groot dat het effect pas na twee uur merkbaar wordt als je vooraf een zware lunch at. Als je echter besluit om ’s ochtends als eerste een edible te nemen, is de kans groot dat het na 30 minuten al werkt. Als je een edible neemt na een lichte maaltijd, zoals een salade, zal het effect tussen de 45 tot 60 minuten op zich laten wachten.

Let wel, dit zijn gemiddelden om je een idee te geven. Hoe het bij jou zit, is persoonlijk en zal je moeten uitvinden zoals hierboven staat omschreven.

Wietthee kan al na een half uur werken. De werking houdt daarna enkele uren aan. Foto: nirutti, Shutterstock

Medicinale wietdranken

In de VS vallen drankjes met cannabis ook onder edibles. Dit zijn dus dranken zoals wietthee, koffie met cannabis, kombucha, limonade, etc. Het verschil zit in ’t feit dat vloeistoffen makkelijker worden opgenomen door ons maag-darmstelsel. Daarom doe je er goed aan om extra rustig aan te beginnen; drink je glas niet in een keer leeg.

Drink je een medicinale wietdrank op de lege maag? Verwacht dan dat het na 30 minuten werkt. Drink je het tijdens of kort na een volledige maaltijd? Dan duurt het ongeveer een uur.

LEES OOK: 6 belangrijke aandachtspunten bij edibles maken

Bouw langzaam op

Het kwam eerder al voorbij, maar omdat het zo belangrijk is melden we het nog een keer. Houd er rekening mee dat iedereen anders op cannabis reageert. Uitvinden hoe jij reageert is een leerproces. En omdat edibles wat langer tijd nodig hebben voordat ze werken, kost het leerproces ook wat meer tijd.

Neem die tijd. Begin langzaam met een lage dosis en bouw het rustig aan op. Schrijf op hoeveel je neemt en wanneer je andere maaltijden hebt genuttigd die dag. Op die manier leer je hoe jouw lichaam reageert op edibles.

[Openingsbeeld: Shutterstock/CreativeFireStock]