(advertenties)
(advertentie)

Net als THC beïnvloedt cafeïne, een stof die je terugvindt in koffie, de hersenen via het endocannabinoïden-systeem (ECS). Interessant en zeker een reden om eens te kijken naar een combinatie van deze twee stoffen.

Hoe werkt cafeïne

De stof cafeïne wordt vaak onterecht gezien als een energiebooster. Want deze stof geeft op zichzelf helemaal niet meer energie.

Door cafeïne komen een paar hormonen vrij waardoor je alerter wordt. Maar wat cafeïne vooral doet is het brein voor de gek houden.

Cafeïne blokkeert namelijk de receptoren die zorgen voor een moe of ontspannen gevoel. De eigenschap zorgt er dus voor dat iemand zich na een kop koffie tijdelijk meer wakker en alert voelt.

Zo gaat het bij THC

Net als cafeïne, gaat ook THC een verbinding aan met receptoren en wel met die, die zorgen voor euforie en eetlust. Bovendien hebben ze een positieve invloed op onze gedachtes.

Het idee is dat het combineren van cafeïne en THC, elkaars werking positief beïnvloedt. Door de receptor-blokkerende eigenschappen van cafeïne, kan de heilzame werking van THC langer en intenser ervaren worden. Met name het voorkomen van een loom gevoel is iets wat bij mediwietpatiënten een goede reden kan zijn om af en toe eens een kop koffie te pakken.

Hiermee willen we overigens niet aanmoedigen dat je de hele dag koffie drinkt, maar je kunt wel keuzes maken. Zo kun je met behulp van cafeïne het effect van THC verminderen zodat je bijvoorbeeld actiever bent op een feestje.

Zelf het effect bepalen

Leer de juiste koffie met de juiste cannabissoort te combineren voor een optimaal effect.

Zowel bij recreatief als bij medicinaal cannabisgebruik, kun je bewust kiezen om cannabissoorten met een bepaalde werking te gebruiken.

Neem bijvoorbeeld een dark roasted koffie en combineer deze met de zoete smaken van de indica-soort Blueberry en ontspan op de bank of terras met een boek. Heb je veel klusjes of boodschappen? Gebruik dan bijvoorbeeld de Durban Poison tijdens het drinken van een lekker kopje licht gebrande espresso.

Met andere woorden: het zorgvuldig bepalen welke combinatie je neemt in de ochtend, kan de rest van je dag bepalen. Het bewust kiezen van een hybride, indica of sativa helpt je tevens voor jezelf doelen te stellen; wat wil en/of moet ik doen vandaag?

Meer onderzoek naar cannabis en koffie

De wisselwerking tussen cafeïne en cannabis is niet alleen fijn, maar ook nuttig. Wanneer er onderzoek verricht zou worden naar het effect van deze combinatie, zou er mogelijk een effectieve behandeling kunnen ontstaan voor mensen die zich niet prettig voelen en in slaap vallen door reguliere medicatie. Met koffie en mediwiet kunnen zij dan ontspannen en wakker bijven.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer te wensen effecten denkbaar waar de medicinale en recreatieve cannabisgebruiker profijt van kan hebben.

[Openingsfoto: Shutterstock/tomkawila]