(advertenties)
(advertentie)

Na zes weken groeien stelde Dokter Groen de lamp van zijn kweekkast vorige week in op een 12-uurs lichtregime, om de bloei van zijn wietplanten te forceren. Ter voorbereiding daarop zijn de planten deze week extra hard gegroeid. 

Geen varenrouwmug meer gezien

Mijn kweekupdate van vorige week stond voor een groot deel in het teken van de bestrijding van de varenrouwmuggen die in mijn kleine kweekkast rondvlogen. Varenrouwmuggen leggen hun eitjes in de aarde, wanneer de larven uitkomen knagen ze aan de wortels van planten. Ze richten niet heel snel en heel veel schade aan maar ik wilde er natuurlijk wel vanaf. Ik koos daarbij voor een kliederige maar biologische bestrijding met zand en kaneel.

Om de larven en de volwassen varenrouwmuggen de toegang tot de aarde te ontzeggen, heb ik daar een laag zand op aangebracht. Voor de beestjes voelt zand namelijk aan als een laag glasscherven. Een laag van minimaal een centimeter is voldoende. Daarnaast heb ik een natuurlijk bestrijdingsmiddel gemaakt van kaneel en dat met een plantenspuit op de planten gespoten. Het was geen prettig gezicht al die bruine vlekken maar het heeft wel geholpen, ik heb geen varenrouwmug meer gezien.

Nu de varenrouwmuggen verdreven zijn en de klok op 12/12 staat, kan de bloeifase beginnen.

12/12 lichtschema in de kweekkast

Ook stelde ik precies een week geleden een 12-uurs lichtregime in om de planten te laten bloeien. Bloeiharen zijn er nu nog niet maar als gevolg van het nieuwe ritme zijn de planten wel wat sneller gaan groeien. Dit gebeurt altijd na de omschakeling van groei naar bloei en staat bekend als de strekkende periode. Vlak voor de bloeifase echt begint, groeien wietplanten nog even explosief snel om maar zo hoog en zo groot mogelijk te worden.

Zoals jullie weten kweek ik deze keer de sativa dominante Dinamed CBD en de indica dominante Candy Dawg Kush naast elkaar in mijn kweekkast. Sativa’s strekken doorgaans meer dan indica’s maar dankzij de training is het bladerdek redelijk gelijk gebleven. Rechts achterin de kast bleef één van de Candy Dawg Kush planten qua hoogte wel een beetje achter op de rest. Om dit te compenseren heb ik deze pot op een verhoging gezet.

Nog een week en dan zullen hier de eerste bloeiharen te zien zijn.

Verder heb ik hier en daar wat grote schutbladeren weggehaald die me teveel licht wegnamen van andere toppen. Met name de Candy Dawg Kush heeft enorme bladeren die meer licht tegenhouden dan een parasol op een zomers terrasje. Door ze hier en daar weg te halen wordt het licht beter over alle planten verdeeld en kan lucht ook weer wat makkelijker door de planten blazen.

Gezond zonder voeding

Voor ik afsluit wil ik nog wel wat vertellen over de voeding. Dat wil zeggen; het is verbazingwekkend hoe gezond en donkergroen mijn planten erbij staan als je je bedenkt dat ik de planten geen voeding geef en je weet dat ik hergebruikte aarde gebruik. De planten groeien dus op dezelfde aarde waarop de Gorilla Glue planten stonden. Na de oogst heb ik alleen de stammen uit de grond getrokken en de nieuwe planten er zo weer ingezet.

De aarde zelf bestaat voor de helft uit compost en de andere helft is moestuingrond. Tijdens de vorige ronde heb ik alleen aan het einde wat biologische bloeivoeding gegeven en aan het begin van deze ronde heb ik door de bovenlaag van de aarde wat Vertafort korrels gestrooid. Verder krijgen de planten alleen het aangezuurde water (+/- pH 6,3) uit het Blumat systeem.

De planten staan er goed en gezond bij op de hergebruikte aarde. Ze krijgen geen voeding, alleen water.

Volgende week

Volgende week kan ik jullie waarschijnlijk de eerste bloeiharen van de Dinamed CBD en de Candy Dawg Kush laten zien. Omdat de planten daarna ook niet veel meer zullen groeien zal ik ze op dat moment ook dieven.