(advertenties)
(advertentie)
In Mr. Kush z’n Mediwietsite kweekkast is het tijd om te snoeien. Ook heeft hij liever minder en dikke toppen, dan veel knipwerk van kleine luchtige bloemtopjes. Daarom dieft hij zijn kushplanten, een simpele maar effectieve kweektechniek.

Geel blad

Zoals ik in het vorige kweekverslag al schreef, was de kans groot dat er deze week meer gele bladeren zouden verschijnen. Langzaamaan worden steeds meer bladeren overbodig en zuigt de plant er alle in opgeslagen voedingsstoffen uit, alvorens ze te laten vallen. Zelf laat ik ze zo lang mogelijk aan de plant zitten zodat ze er het uiterste uithalen. Maar zodra ze helemaal verkleurd zijn help ik ze een handje en pluk ik ze voorzichtig van de wietplanten af.

Zoals (vooral rechts) op deze foto te zien is, verkleuren de bladeren onderaan de plant nu steeds meer. Deze kunnen als ze echt verkleurd zijn wel van de plant af, die dienen nergens meer voor.

Dieven

Om de hoofdtoppen zoveel mogelijk energie te gunnen en de kans te geven te ontwikkelen tot dikke compacte bloemen, gaan we de plant dieven. Dat is een techniek waarbij de kleine, lager gelegen topjes geofferd worden voor dikkere hoofdtoppen.

Dit soort kleine topjes zullen altijd klein en luchtig blijven. Ze ‘stelen’ energie die beter naar de hoofdtoppen kan gaan.

 

Als je deze kleine topjes verwijdert, slurpen ze namelijk geen energie meer en gaat die energie door naar de hogergelegen bloemen aan de wietplant. Hierdoor voorkom je dat je veel luchtige topjes hebt. Het worden er minder, maar compactere wiettoppen van.

Als je deze topjes verwijdert, krijgen de hoofdtoppen meer kans om zich te ontwikkelen.

Voor een goed resultaat wordt meestal de onderste 25 procent van de plant verwijderd. Daar zitten de meeste kleine topjes die uiteindelijk niet goed doorontwikkelen. Deze techniek is heel simpel en levert je echt mega-veel voordeel op. Hoeveel dit scheelt voor de ontwikkeling van je hoofdtoppen kun je je bijna niet voorstellen.

Door het ‘dieven’ van de onderste 25 procent van de wietplant, ontwikkelt de rest van de plant zich veel beter.

Gezonde bloei

Na het dieven ziet het geheel er ook weer een stuk gezonder uit. Op een of andere manier lijkt de plant er wel gelukkiger van te worden. De bladeren wijzen na het dieven fier omhoog en geven mij het gevoel dat ik op het juiste moment ben gaan snoeien.

De kushplanten lijken wel blij te zijn met hun knipbeurt…

De toppen beginnen nu ook steeds meer te glimmen. Het is merkbaar dat we richting het tweede deel van de bloei gaan, waar de wiettoppen zullen aanzwellen en trichomen gaan aanmaken. En dat laatste is pas echt belangrijk. In de trichomen, de kleine harsballetjes op de wiettoppen, zit namelijk het grootste gedeelte aan werkzame stoffen.

De wiettoppen raken steeds meer bedekt met glimmende trichomen.

Uiteindelijk doen we het allemaal daarvoor, een smakelijk maar vooral effectief medicijn. Schoon en vrij van pesticiden, zware metalen en andere ongewenste rotzooi. Er is in mijn ogen niets beters dan een plantaardig en veilig medicijn uit eigen (binnen-)tuin.