Hoeveel tijd kost het om binnen je eigen (medi)wiet te kweken?
Door zelf je mediwiet te kweken voor eigen gebruik kun je een hoop geld besparen maar dan moet je ook wat tijd investeren (en wel zoveel om precies te zijn).
Zoals ik in het vorige kweekverslag al schreef, was de kans groot dat er deze week meer gele bladeren zouden verschijnen. Langzaamaan worden steeds meer bladeren overbodig en zuigt de plant er alle in opgeslagen voedingsstoffen uit, alvorens ze te laten vallen. Zelf laat ik ze zo lang mogelijk aan de plant zitten zodat ze er het uiterste uithalen. Maar zodra ze helemaal verkleurd zijn help ik ze een handje en pluk ik ze voorzichtig van de wietplanten af.
Om de hoofdtoppen zoveel mogelijk energie te gunnen en de kans te geven te ontwikkelen tot dikke compacte bloemen, gaan we de plant dieven. Dat is een techniek waarbij de kleine, lager gelegen topjes geofferd worden voor dikkere hoofdtoppen.
Als je deze kleine topjes verwijdert, slurpen ze namelijk geen energie meer en gaat die energie door naar de hogergelegen bloemen aan de wietplant. Hierdoor voorkom je dat je veel luchtige topjes hebt. Het worden er minder, maar compactere wiettoppen van.
Voor een goed resultaat wordt meestal de onderste 25 procent van de plant verwijderd. Daar zitten de meeste kleine topjes die uiteindelijk niet goed doorontwikkelen. Deze techniek is heel simpel en levert je echt mega-veel voordeel op. Hoeveel dit scheelt voor de ontwikkeling van je hoofdtoppen kun je je bijna niet voorstellen.
Na het dieven ziet het geheel er ook weer een stuk gezonder uit. Op een of andere manier lijkt de plant er wel gelukkiger van te worden. De bladeren wijzen na het dieven fier omhoog en geven mij het gevoel dat ik op het juiste moment ben gaan snoeien.
De toppen beginnen nu ook steeds meer te glimmen. Het is merkbaar dat we richting het tweede deel van de bloei gaan, waar de wiettoppen zullen aanzwellen en trichomen gaan aanmaken. En dat laatste is pas echt belangrijk. In de trichomen, de kleine harsballetjes op de wiettoppen, zit namelijk het grootste gedeelte aan werkzame stoffen.
Uiteindelijk doen we het allemaal daarvoor, een smakelijk maar vooral effectief medicijn. Schoon en vrij van pesticiden, zware metalen en andere ongewenste rotzooi. Er is in mijn ogen niets beters dan een plantaardig en veilig medicijn uit eigen (binnen-)tuin.