(advertenties)
(advertentie)
In Mr. Kush z’n kweekkast is de bloei nu lekker onderweg. Inmiddels werd het tijd om de grond te bemesten en dat doet hij dan ook. Ook wordt er gekeken naar het kweekoppervlakte voor de lichtverdeling en een efficiënter gebruik van de beschikbare middelen.

Offers

In het vorige kweekverslag zei ik het al, de kans is groot dat er wat toppen gaan sneuvelen. Er waren nog wat takken die minder goed ontwikkelden en daarom meer energie zouden opnemen dan dat ze oogst zouden opleveren. Nu is het zeker, de tak op de onderstaande foto’s wordt niets meer en daar nemen we dan ook afscheid van.

Voeden

Ik ben er wellicht wat laat mee, maar hey, zo ben ik. Het was namelijk al aan de bladeren te zien dat de voeding die in de grond zat (Plagron Batmix, goed voor zes weken) begon op te raken. Tijd om de boel dus wat bij te voeden of mesten. Plantvoeding of meststoffen zijn niet de daadwerkelijke voeding van de plant, want die maakt ze zelf. De plantvoeding kun je beter vergelijken met vitaminen voor de plant. Door middel van fotosynthese zet de plant licht om in haar eigen voeding.

Om in één keer alles in huis te halen wat ik nodig zou kunnen hebben (ook voor een toekomstige kweek), heb ik besloten de Top Growbox van Plagron in huis te halen. In deze doos zit alles voor de plant voor het kweken op een vierkante meter. Van het verstevigen van de wortels tot een groei en bloei-stimulator, bescherming, noem het maar op.

Van de complete starterskit wordt nu alleen Alga Bloom gebruikt.

Omdat we nu al ruim in de bloeifase zijn geef ik alleen de Alga Bloom, een bloei-voeding op basis van algen. Helemaal natuurlijk dus, en dat stemt mij gelukkig! Over een paar weken als de toppen gaan aanzwellen, geef ik ze ook nog Green Sensation. Dat is een spulletje dat met suikers de aanmaak van trichomen op de planten stimuleert (als ik het allemaal goed heb begrepen).

Ik geef overigens iets minder dan op het schema staat aangegeven. Ze gaan er bij de producent namelijk vanuit dat je zelf de pH en EC-waarden van het voedingswater checkt. Dat doe ik niet, en om het zekere voor het onzekere te nemen gebruik ik dus wat minder dan aangegeven.

Egaliseren

Inmiddels zijn de ‘hoofdtoppen’ flink de hoogte ingeschoten. Een goed ding zou je denken, maar niet als je kijkt naar de efficiëntie van je kweek. Op deze manier krijgen namelijk alleen de hoge toppen de ideale hoeveelheid licht (door de afstand tussen de plant en de lamp), maar de lager gelegen takken krijgen een stuk minder. Hierdoor krijgen ze nóg minder kans om tot volwaardige toppen te ontwikkelen.

Ik stimuleer gelijke kansen en zorg er daarom voor dat ik een egaal bladerdek creëer. Vooral indica-planten zijn stressbestendig, dus die vinden het niet zo erg om voorzichtig omlaag te worden gebonden. Door het gebrek aan extra ruimte in de compacte Mediwietsite kweekkast en mijn klungeligheid heb ik twee planten met flinke uitschieters en die gaan daarom maar op bezoek bij de minder uitbundige planten.

Door op deze manier de takken horizontaal te maken, krijgen de topjes die lager aan takken zitten ook net zoveel licht als de bovenste toppen. De plant herkent daardoor deze toppen allemaal als kanshebbers op bevruchting en ze krijgen evenveel ‘aandacht’ en energie. Minder luchtige topjes dus!

Mettertijd zal ik misschien nog een inspectie doen voor kleine topjes, want ze zullen er ongetwijfeld komen. Deze ga ik verwijderen, ik heb liever namelijk iets minder dikkere toppen dan iets meer en fluffy toppen.

Herstel

Nu zul je denken hé, maar die planten moeten toch de lucht in? Dat doen ze ook, don’t worry. Na enkele dagen zie je de plant alweer verticaal worden en zich richting de lichtbron bewegen. Ook zie ik na een paar dagen al het effect van de Alga Bloom, de bloeihaartjes worden nu echte topjes.

Ik ben erg benieuwd hoe de komende week zal verlopen. Waarschijnlijk zullen er meer bladeren verkleuren en na verloop van tijd afvallen. Niet alle bladeren zijn nu meer nodig omdat de toppen ook licht omzetten in energie. Ook zal ik dus zoals eerder gezegd kleine ‘kansloze’ topjes verwijderen zodat de kansrijkere toppen nóg meer energie krijgen. Maar daarover meer in het volgende kweekverslag.