Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
Steeds meer patiënten zoeken naar natuurlijke alternatieven voor hun vaak schadelijke medicijnen. In sommige gevallen maakt medicatie uit de reguliere gezondheidszorg ze namelijk zieker door het veroorzaken van bijwerkingen.
Wietolie is voor veel patiënten een perfect alternatief. Doordat het niet lokaal werkt, maar een algehele balans in het lichaam stimuleert, zijn er talloze aandoeningen geholpen met het middel. Het is dan ook een gezonde trend dat steeds meer mensen dit plantaardige medicijn verkiezen boven schadelijke farmaceutica.
Je zou denken dat ziektekosten ook omlaag gaan op het moment dat je overstapt van handen vol chemische middelen naar een natuurproduct. Helaas is niets minder waar. De farmaceutische middelen worden namelijk (tot op een bepaalde hoogte) vergoed door zorgverzekeringen. Iets dat bij medicinale cannabis helaas niet meer het geval is.
Patiënten worden uiteindelijk voor een keuze gesteld: hun gezondheid of financiële dekking? Want niet iedereen is in de gelegenheid hun eigen medicijn te kweken. De kosten van het gebruik van medicinale cannabis kunnen dan ook aardig oplopen. Door de illegale status van het middel is de productie ervan namelijk risicovol en aan de prijs. Het is niet voor niets dat er caregivers opstaan die gratis of tegen een kostendekkende donatie wietolie verstrekken en deze patiënten tegemoet komen.
Wie er wel bespaart door deze gezonde trend zijn zorgverzekeraars. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat op plekken waar legale medicinale cannabis te krijgen is, patiënten minder farmaceutische medicijnen gebruiken. Als gevolg hiervan dienen zij ook minder declaraties in bij verzekeraars. Het geld voor de medicinale cannabis krijgen ze toch niet terug.
In Amerika werd onderzocht hoeveel geld zorgverzekeringen precies besparen door legale medicinale cannabis. Waar in 2007 nog 206,8 miljoen dollar werd bespaard, liep dat in 2014 al op naar 475,8 miljoen dollar. Hierop baseren de onderzoekers de schatting dat zorgverzekeraars in de VS in totaal 1,01 miljard zou kunnen besparen, als medicinale cannabis op federaal niveau zou worden gelegaliseerd.
De auteurs concluderen dat ‘patiënten en artsen reageren op de beschikbaarheid van medicinale cannabis en het zien als medicijn.’ Volgens de analisten draagt dit onderzoek bij aan het groeiende bewijs van de medicinale werking van cannabis.
Het zou volgens hen tijd worden de plant als zodanig te accepteren en in het geval van de VS uit de Schedule I te halen. Daarin is de plant nog gecategoriseerd als drug zonder medicinale werking, iets dat het dus wél blijkt te hebben.
In elk geval zou dit een argument moeten zijn voor het wereldwijd vergoeden van medicinale cannabis. Zorgverzekeringen worden betaald om gezondheidszorg te vergoeden – en maken daar zelfs winst op. Medicinale cannabis ís voor veel mensen gezondheidszorg en zou daarom door zorgverzekeringen moeten worden vergoed.