Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
AIXIM Biotech is bezig met het ontwikkelen van een medicinale kauwgom met dronabinol, een synthetische vorm van THC. Het farmaceutische bedrijf verkoopt momenteel al dronabinol onder de naam Marinol. Maar het nadeel daarvan is dat het grootste deel van de werkzame stof niet in z’n actieve vorm het lichaam inkomt. In een persbericht van eind maart 2017 zegt de producent:
“In de huidige vorm wordt Marinol in een gel-capsule geleverd waarbij 90 procent van de dronabinol wordt omgezet in 11-OH-THC door de lever. Dit zorgt voor heftige bijwerkingen bij patiënten zoals een verzwakt denk- en reactievermogen. AXIMs gepatenteerde kauwgom geeft de werkzame stof gecontroleerd af en omzeilt het metabolisme in de lever. Dit resulteert in verminderde bijwerkingen voor patiënten.”
Het bedrijf is niet geheel nieuw in de cannabis-kauwgom. Zo schreven wij eerder over MedChew, een THC/CBD-kauwgom die speciaal door het bedrijf wordt ontwikkeld voor MS- en Crohn-patiënten. Momenteel wordt dat product klinisch getest voor de behandeling van pijn en spasticiteit. Daarvoor brachten zij een CBD-kauwgom op de markt waarover wij ook berichtten, CanChew. Inmiddels zijn er ook in Nederland aanbieders van CBD-kauwgom, zoals Apollyon.
Voor patiënten is het fijn dat ze met dit product kleinere en effectievere doses binnenkrijgen, met minder bijwerkingen. De gemetaboliseerde versie van THC (of dronabinol) die je binnenkrijgt via de maag, 11-hydroxy-THC, zorgt namelijk voor een heftiger effect dan wanneer je het onder de tong inneemt of inhaleert. En met de dosering die AIDS-patiënten of mensen die chemo ondergaan gebruiken, zou zelfs een doorgewinterde cannabisgebruiker van z’n stokje kunnen gaan. In veel gevallen hindert het mensen dan ook in hun dagelijkse functioneren.
De CEO van AXIM Biotech, George Anastassov, zegt over het medicijn: “Dit is een belangrijke stap in het verbeteren van de verkrijgbare producten voor patiënten met dergelijke symptomen. Momenteel stopt 45 procent van de gebruikers met Marinol. Wij hopen dat ons nieuwe product – door minder bijwerkingen te leveren – een betere levenskwaliteit biedt voor deze patiënten.”