(advertenties)
(advertentie)
Een in opspraak geraakt farmaceutische producent, InSys Therapeutics, gaat de cannabismarkt betreden met behulp van de DEA. Zij keurden namelijk een medicijn goed met een synthetische vorm van THC, terwijl het plantaardige middel nog illegaal blijft. Het bedrijf probeert hiermee een tegenslag door een rechtszaak over hun gevaarlijke medicijn fentanyl op te vangen.

Synthetische THC

Je zou denken dat het makkelijker is om de plant gewoon te consumeren, en dat is het ook. Maar dan verdient niemand eraan natuurlijk. Daarom heeft InSys Therapeutics, het bedrijf uit Arizona dat ook de fentanyl (morfine) spray Subsys produceert, een synthetische vorm van het plantaardige middel gemaakt: Syndros. Dat is een vloeistof met dronabinol, een kunstmatige vorm van delta-9-THC – de meest bekende en psychoactieve stof uit cannabis.

De kunstmatige vorm van THC, dronabinol, is door de DEA goedgekeurd voor medicinaal gebruik. [Foto: shutterstock/lyricsaima]

Goedgekeurd

De Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit, heeft het product al goedgekeurd voor gebruik.

En ondanks dat échte cannabis nog onder de Schedule I-categorie valt – geen medische waarde en hoog risico op misbruik – heeft de DEA laten weten het middel onder Schedule II te scharen. Daarmee wordt de kunstmatige THC minder restrictief behandeld als het echte spul.

Wetenschappers en activisten proberen al langer om echte cannabis uit de categorie Schedule I te krijgen. Zo kaarten ze onder meer aan dat de plant wél medicinale toepassingen heeft en dat je er niet aan kunt sterven. Maar twee eerdere aanvragen werden al door het bureau afgewezen.

Helaas is het middel dat nu wordt goedgekeurd níet zo veilig als the real deal. In het landelijk register verscheen een aankondiging van de categorisering waarin de DEA zegt dat de drug “hoge potentie heeft om misbruikt te worden”. Maar gebruikers zouden volgens het overheidsbureau ook een verhoogd risico hebben “op het ervaren van ernstige bijwerkingen” die “kunnen leiden tot een overdosis.” Dus, even samenvattend: de plant is veilig en kan je niet aan overdosen, maar blijft illegaal. Het synthetische spul daarentegen is gevaarlijk, kun je aan overdosen en is wél legaal.

Anti-wiet

Syndros is goedgekeurd als medicijn bij AIDS en voor kankerpatiënten die moeite hebben met eten. In staten van de VS waar medicinale cannabis legaal is, worden vooral edibles en rookbare vormen van wiet voorgeschreven aan die patiënten.

InSys doet er alles aan om cannabis-ontwikkelingen tegen te gaan. [Foto: shutterstock/Frame Art]

Maar producent InSys doet er alles aan om dat zo veel mogelijk aan banden te leggen. Zo doneerde het vorig jaar nog 500.000 dollar aan een succesvolle campagne om cannabis legalisering in Arizona tegen te gaan. Volgens het bedrijf zouden burgers in gevaar komen door legale cannabis, en vooral kinderen. Al weten wij intussen dat juist het tegenovergestelde waar is.

Boosdoener

In werkelijkheid lijkt niet cannabis, maar het bedrijf zélf een gevaar voor de gezondheid te zijn. Hun bestverkopende medicijn fentanyl is namelijk een van de aanjagers van de woedende opiatencrisis in Amerika.

Er loopt daarom zelfs een rechtszaak tegen het bedrijf. Zij worden verdacht van het omkopen van artsen in pijnklinieken zodat zij de Subsys-spray zouden voorschrijven aan niet-kankerpatiënten. Naar verluidt hebben zij daar honderdduizenden dollars aan besteedt en duizenden verslaafden gecreëerd. Zelf zeggen ze onschuldig te zijn, en wanneer de rechtszaak precies plaatsvindt is nog niet bekend.

[Openingsfoto: shutterstock/file404]