(advertenties)
(advertentie)
Het percentage THC dat er in wiet/hennep mag zitten is in Zwitserland maar liefst 1 procent, terwijl het in de rest van Europa maximaal 0,2% mag zijn om niet als drugs te worden gezien en dus onder de narcoticawetten te vallen. Dus wat gebeurt er? De Zwitsers gebruiken smaakvolle (en therapeutische) CBD-wiet als legale tabaksvervanger – met therapeutische effecten.

Wetsverandering

In 2011 werd de wet in Zwitserland veranderd: volwassenen mochten voortaan wiet en/of hennep kopen met maximaal 1 procent THC erin, de cannabinoïde in de plant waar je stoned van wordt. Cannabidiol (CBD) mag wel ongelimiteerd in de cannabis – die light wiet wordt genoemd – voorkomen.

Uniek in Europa, want nergens anders kan je in de kiosk of bij de sigarenboer zomaar wiet kopen waar je wat van voelt. De Zwitsers keken eerst de kat uit de boom. Maar sinds een jaar is de verkoop geëxplodeerd en kunnen fabrikanten en winkels de vraag nauwelijks aan.

Winkels en belastingdienst blij

Tegenover persbureau Reuters zegt de woordvoerder van de Zwitserse douane, die de belasting int op de CBD-wiet: ‘Het begon geleidelijk vorig jaar en opeens in december ging het dak eraf en dat geldt ook voor heel 2017’. Om een voorstelling te kunnen maken van de populariteit kun je het beste kijken naar het aantal verkooppunten van de lage-THC-cannabis; van een handjevol vorig jaar naar meer dan 140 nu.

Het feit dat de Zwitsers legaal en overal deze cannabis kunnen kopen, legt de retailers en overheid geen windeieren. Naar schatting – en die is aan de lage kant want als de populariteit voortduurt wordt het zeker meer – gaat er dit jaar voor ruim 92 miljoen euro over de toonbank, waarvan 23 miljoen in de staatskas vloeit door de belastingheffing op het genotsmiddel.

‘AUSVERKAUFT’ – Alle (!) wietsoorten met veel CBD en max 1% THC die KannaSwiss verkoopt zijn uitverkocht…

Veel CBD

De bedrijven die de cannabis(-producten) maken kunnen de vraag van rokende Zwitsers nauwelijks aan. Zo heeft KannaSwiss, een groothandel die de shops van biologische light wiet voorziet, het personeelsbestand verviervoudigd. Maar zelfs met 20 man kan het bedrijf de orders niet bijbenen, vertelt directeur Corso Serra di Cassano.

Voor het enorme verkoopsucces van de <1% wiet in zijn land heeft KannaSwiss een logische verklaring. ‘Je voelt je alsof je high zou moeten zijn’, zegt Serra di Cassano, ‘omdat je een body high hebt, maar je hoofd is compleet helder’. Sommige gebruikers zijn dan ook erg blij met de komst van het product, omdat het ze helpt ontspannen zónder het psychoactieve effect.

Politie in de war

Je zou zeggen dat het een win-win situatie is, maar de politie denkt daar anders over. Die kan uiteraard aan de buitenkant niet zien of het om light wiet of het echte spul gaat, en dus grijpen zij regelmatig mis als ze denken een slag te slaan tegen ‘drugs’. Want het gebruik van cannabis met meer dan 1 procent THC blijft verboden in Zwitserland.

[Openingsfoto: shutterstock/MWesselPhoto]