(advertenties)
(advertentie)
In Argentinië is onlangs een wetsvoorstel aangenomen voor de legalisering van medicinale cannabis. Patiënten krijgen daar snel toegang tot geïmporteerde cannabis-producten, zolang in het land zelf nog geen kweekfaciliteiten zijn. Er wordt ook een onderzoeksprogramma opgezet die participerende patiënten garandeert van gratis cannabis.

Legale mediwiet

Ze zijn er al jaren mee bezig, maar eindelijk is in Argentinië de kogel definitief door de kerk. Het Senaat keurde vorige week een wetsvoorstel goed dat het gebruik van cannabisolie en andere medicinale cannabis(-producten) in het land legaliseert. Ook is er een reguleringsvoorstel voor het voorschrijven en distribueren van de producten aan patiënten opgesteld.

Tot er legale wietplanten onder de Argentijnse zon staan te bloeien, heeft de staat ervoor gezorgd dat medicinale cannabis-producten geïmporteerd mogen worden voor patiënten. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]

Onder de nieuwe wet krijgen diverse overheidsinstanties toestemming om cannabis te kweken voor patiënten en onderzoeksdoeleinden. Tot dat de wiet daar lokaal gekweekt is heeft de staat ervoor gezorgd dat de import van cannabis-medicijnen mogelijk wordt gemaakt.

Gratis wiet

Met het aangenomen wetsvoorstel wordt ook een cannabis-onderzoeksprogramma door het ministerie van volksgezondheid opgezet. Deze moet patiënten die hieraan meedoen garanderen van gratis toegang tot cannabisolie en andere derivaten, schrijft het Argentijnse El País. Wie in Argentinië dus bereid is mee te werken aan een grootschalig onderzoek kan rekenen op gratis wiet.

Activisten

Het aannemen van deze wet werd gevolgd door blijdschap bij activisten in het land. “In de geschiedenis komen de grote dingen altijd in kleine stappen”, zegt Valeria Salech. Zij is de voorzitter van een private groep cannabis-activisten, Mama Cultiva Argentina. De groep zet zich in voor legale wiet met het oog op de levenskwaliteit van veel zieke kinderen, met HIV tot epilepsie, die baat hebben bij het plantaardige geneesmiddel.

Valeria is dan ook erg gelukkig met de beslissing om cannabis te legaliseren, maar haar einddoel is nog niet behaald. Nu zet Valeria zich in om de thuiskweek van medicinale cannabis te legaliseren, zodat (de familie van) patiënten in hun eigen medicinale behoefte kunnen voorzien.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]