(advertenties)
(advertenties)
Voor veel kwalen biedt cannabis een veilig alternatief op schadelijke farmaceutische medicijnen. Omdat het stigma rondom cannabis vervaagt en de waarheid erover uit het verdomhoekje weet te kruipen, wordt er steeds meer bekend over de veiligheid van medicinale wiet. Voor deze vijf ziekten is het bewezen een beter en veiliger behandeling dan reguliere medicijnen tegen de aandoening zijn.

Medicinale cannabis

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat de lijst van aandoeningen waartegen cannabis lijkt te helpen blijft groeien. Dit komt deels door het vervagen van het stigma rondom de plant en het feit dat mensen er daardoor makkelijker over praten en cannabis meer wordt onderzocht. Medicinale cannabis is pas sinds kort beter bespreekbaar met medische professionals, al laat hun kennis over de plant nog vaak te wensen over.

“Cannabis is een van de veiligste therapeutisch actieve stoffen die de mens kent.”

De veiligheid van cannabis als medicijn is ook al langer bekend, maar deze waarheid komt pas de laatste tijd uit de schaduwen. Een rechter van de Drug Enforcement Administration (DEA) zei al in 1998:

“Bijna alle medicijnen hebben giftige en potentieel dodelijke effecten. Maar cannabis is niet zo’n middel. Er is geen bewijs in de uitgebreide medische literatuur van een door cannabis veroorzaakte dood. In strikt medicinale termen is cannabis stukken veiliger dan veel voedsel die we dagelijks consumeren. Cannabis, in haar natuurlijke vorm, is een van de veiligste therapeutisch actieve stoffen die de mens kent.”

En deze vijf ziekten zijn bewezen beter behandelbaar met cannabis, dan met farmaceutische medicijnen:

1. ADHD/ADD

Het is pas sinds kort dat cannabis bespreekbaar wordt met medische professionals, al laat hun kennis erover nog vaak te wensen over. [Foto: shutterstock/Beatriz Gascon J]

De ‘reguliere’ behandeling voor deze ziekte is Ritalin, een stimulerend middel. De bijwerkingen van deze stof zijn onder andere diarree, hoofdpijn, psychose, slapeloosheid en buikpijn. Over de drug wordt gezegd dat het mogelijk dodelijk kan zijn op de lange termijn. In elk geval verandert de patiënt (vaak kinderen) compleet door het middel, zo kunnen ze stemmingswisselingen krijgen en agressief worden.

Cannabis-onderzoeker Dr. David Bearman zei over cannabis als behandeling van ADHD: “Cannabis lijkt ADHD en ADD te behandelen door de beschikbaarheid van dopamine in het brein te verhogen. Dit heeft dan hetzelfde effect, maar is een ander mechanisme dan Ritalin en andere stimulerende middelen. Deze binden zich doorgaans aan de dopamine en oefenen daarna invloed uit op het metabolisme (afbraak) van dopamine.”

2. Kanker

Hoewel klinische studies de werkzaamheid ín de mens nog moeten bewijzen, reageert kanker in petrischaaltjes en in testorganen goed op cannabis – het sterft. Diverse vormen van kanker in de hersenen, longen en borst zijn al geremd of teruggedraaid met cannabis-therapie.

De vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) is een stof in het lichaam dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van bloedvaten in tumoren. Wanneer ceramide (een groep lipide moleculen die voorkomen in de werkzame stoffen uit cannabis) in contact komt met VEGF sterven de kankercellen, maar blijven de gezonde cellen intact. In veel vormen van kanker helpt cannabis ook het uitzaaien tegen te gaan.

3. Epilepsie

Mensen met epilepsie krijgen anti-epileptica, anti-epilepsie medicijnen, dat is het. Maar deze medicijnen werken om te beginnen niet altijd. Daarbij kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben inclusief depressie, psychose, coma, obesitas en de dood. Cannabinoïden, vooral het niet-psychoactieve cannabidiol (CBD), zijn anti-epileptisch zonder vervelende bijwerkingen. Het kan daarom ook worden ingezet voor kinderen, zoals onze MaaikeEen onderzoek zegt: 

De Nederlandse Maaike (17) is erg blij met haar cannabis-medicijn. Het helpt haar epilepsie onder controle te houden, zonder vervelende bijwerkingen.

“De cannabinoïde stopte spontaan alle epileptische aanvallen. Deze data impliceert niet alleen de anti-epilepstische werking van extern toegediende cannabinoïden. Het suggereert ook dat lichaamseigen cannabinoïden de lengte van epileptische aanvallen moduleren en het kunnen stoppen door activering van de CB1-receptor.”

4. Fibromyalgie

Een redelijk nieuw en slecht begrepen ziekte die steeds meer voorkomt is fibromyalgie. Het is een pijnlijke reumatische aandoening maar is niet geclassificeerd als auto-immuunziekte. Cannabis wordt al sinds jaar en dag gebruikt tegen pijn. In de moderne maatschappij wordt het vooral gebruikt tegen glaucoom, pijn door kanker, HIV, zenuwpijn, reuma en veel andere soorten chronische pijn.

De Amerikaanse National Pain Foundation laat weten dat 95 procent van de fibromyalgie-patiënten die cannabis gebruiken tegen de pijn, het middel goed vinden werken. Daarvan laat 62 procent weten het middel zeer effectief te vinden. Over andere, veelgebruikte medicijnen tegen de aandoening zegt 65 procent van de 1300 ondervraagden dat ze totaal niet werken.

5. Multiple Sclerose (MS)

De Food and Drug Administration (FDA) in de VS waarschuwde in 2013 voor Gilenya, een populair medicijn tegen MS: “Een patiënt in Europa met mogelijk MS, heeft een zeldzame en ernstige ontsteking in het brein opgelopen na gebruik van Gilenya.”

Voor veel kwalen is cannabis een veilig en effectief alternatief op schadelijke, verslavende en soms slecht-werkende farmaceutische medicijnen. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Deze en andere MS-medicijnen werken door bepaalde witte bloedcellen te blokkeren die zich als MS manifesteren wanneer ze zenuwen aanvallen. Omdat witte bloedcellen verantwoordelijk zijn voor immuunreactie op celniveau, openen ze de deur voor ontstekingen bij inname van dit soort medicijnen.

Onderzoeken naar het effect van cannabis bij MS-patiënten verschillen. Het plantaardige medicijn lijkt de ziekte niet te genezen, maar het verlicht zeker de pijn zonder risico op herseninfecties.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxanna Gonzales]
(advertenties)

Reacties