(advertenties)
(advertentie)
De Hebrew University of Jerusalem kondigde onlangs de opening aan van een multidisciplinair cannabinoïden-onderzoekscentrum. Het instituut moet een van de leidende centra worden voor het uitvoeren en coördineren van onderzoek naar lichaamseigen en plantaardige cannabinoïden en medicinale cannabis.

Onderzoeken

Het Multidisciplinaire Centrum laat er geen gras over groeien en gaf al in februari dit jaar de toezegging om drie onderzoeken financieel te ondersteunen. Onder leiding van een aantal vooraanstaande wetenschappers worden er al studies gesteund naar:

 • Het effect van CBD op hersenletsel (Prof. Rami Yaka en Prof. Oren Ostresetzer)
 • De anti-angiogenese en tumorremmende werking van CB2-receptor agonisten (Dr. Ofra Benny)
 • Effect van cannabis-extracten op acute zenuw- en andere pijn (Prof. Elyad Davidson)

“Het vestigen van dit centrum in Israël is erg belangrijk in deze tijd. Zowel academische instituten als farmaceutische bedrijven spannen zich enorm in voor onderzoek op dit gebied”, zegt Dr. Joseph Tam, de directeur van het Multidisciplinair Centrum van de Hebrew University. Het centrum zal zich richten op alles wat met medicinale cannabis te maken heeft:

 • Kanker
 • Pijn
 • Onstekingen & stressmanagement
 • Immuniteit
 • Metabolisme
 • Innamevormen en nanotechnologie
 • Farmaceutische chemie
 • Plant-wetenschap en genetica.

Multidisciplinair

Verschillende onderzoeksactiviteiten van Hebrew University’s laboratoria zullen fuseren in het centrum. Daar zullen meerdere wetenschappers en academici samenkomen in een interdisciplinair netwerk, zoals ze zelf zo mooi zeggen op hun website.

Door verschillende disciplines bij elkaar te brengen moet dit centrum leidend worden in wereldwijd cannabis-onderzoek. [Foto: shutterstock/ESB Professional]

Ze zullen gebruik maken van de infrastructuur van het Institute for Drug Research van de School of Pharmacy aan de medische faculteit. Hierdoor zullen ze ook gaan samenwerken met andere laboratoria en gevestigde onderzoeksteams over de hele wereld. “We zijn erg gelukkig te kunnen samenwerken met een groot aantal wetenschappers die het medische landschap willen verbreden met de potentieel nieuw te ontdekken cannabinoïden-therapiën”, zegt Dr. Tam.

Beloofde land

Israël is op cannabis-gebied al langer een wereldwijde voorloper. Het was ook de Israëlische Professor Raphael Mechoulam die in 1964 THC voor het eerst ontdekte en synthetiseerde. Inmiddels is het medicinaal cannabis-programma daar in volle gang en krijgen zelfs senioren in verzorgingstehuizen medicinale cannabis.

De Israëlische overheid liet onlangs weten onderzoek naar cannabis te steunen. Dat deden zij in de vorm van een toezegging van 2 miljoen euro voor wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied. Er zijn voor zo ver bekend al 13 van de 30 studies die in aanmerking kwamen voor het overheidsgeld daadwerkelijk goedgekeurd.

[Openingsfoto: Hebrew University]