(advertenties)
(advertentie)

Door de enorme aandacht voor wietolie zou je bijna vergeten dat edibles medicinaal gezien gewoon net zo effectief zijn. Je hóeft als patiënt dus niet per se eerst wietolie te maken om medicinale cannabis te ervaren. Sterker nog, je hoeft niet eens wietboter of cannabis keukenolie te maken. Met een gram wiet uit de coffeeshop maak je net zo snel snel en eenvoudig allerlei edibles.

Zullen we je een geheimpje verklappen? Om rookvrij van de medicinale werking van cannabis te profiteren hoef je geen wietolie te maken, of daarvoor een cursus te volgen. Ook heb je geen grote voorraad wiet nodig, en je hoeft het ook niet in het illegale circuit te zoeken. Het is niet eens nodig om eerst wietboter of een ander vet met cannabis te infuseren. En een recept heb je trouwens ook niet nodig, want de coffeeshop heeft meer dan genoeg medicinaal effectieve cannabissoorten.

Mediwiet uit de coffeeshop

Alle aandacht voor medicinale cannabis is goed, want het geeft ruchtbaarheid aan de effectiviteit van cannabis als medicijn. De enorme hoeveelheid aandacht voor wietolie echter, heeft er wel voor gezorgd dat ‘gewone’ wiet uit de coffeeshop door een hoop patiënten genegeerd wordt. En dat is zonde want de coffeeshop is een laagdrempelige plaats om cannabis te kopen. Je hebt geen recept nodig en de meeste van deze wietwinkels verkopen uitgebreide selectie aan indica’s sativa’s en hybriden. Coffeeshops bestaan al jaren en in de meesten is vakkundig personeel aanwezig bij wie je kunt informeren over de verschillende wietsoorten die ze verkopen.

In de coffeeshop koop je een keur aan wietsoorten zonder recept. Zoek bij voorkeur een shop waar je goed voorgelicht wordt. Foto: Maxim Apryatin, Shutterstock

Edibles zonder infuseren

Een ander misverstand onder patiënten en mensen die medicinale cannabis een kans willen geven, is dat je per se wietolie moet hebben om THC binnen te krijgen zonder roken. Dat is geenszins het geval want edibles, oftewel eetwaren met cannabis erin werken net zo goed. Als het je bevalt kún je overwegen om cannabis wel eerst te infuseren in boter of olijfolie met bijvoorbeeld de POT by NOIDS maar zelfs dat is niet nodig.

Om van ieder gerecht een medicinale edible te maken hoef je er gewoon wat gemalen wiet overheen te strooien, of doorheen te mengen. Het enige wat je met de wiet moet doen om dat mogelijk te maken, is het eerst even te decarboxyleren. Decarboxyleren is een moeilijk woord maar een eenvoudig proces. Door het decarboxyleren activeer je de cannabis, zodat je de psychoactieve effecten merkt wanneer je het eet.

Decarboxyleren

Hier lees je meer over decarboxyleren, en waarom het nodig is als je edibles gaat maken. Om snel edibles te maken zonder wietboter hoef je echter alleen maar te weten dat je de wiet 100 minuten op 115 graden moet verhitten. Dit kan door het in een afgedekt kommetje in de oven te bakken maar gaat nog makkelijker in de POT by NOIDS waarmee je daarnaast ook wietolie en wietboter kunt maken.

Decarboxyleer je cannabis en maal het tot poeder. Foto: Heather M Clark, Shutterstock

Heb je je wiet uit de coffeeshop eenmaal gedecarboxyleerd dan is het maken van edibles echt een fluitje van een cent. Je kunt het zeer fijn malen en bijvoorbeeld door je brownie- cake- of pannenkoekenbeslag mengen. Het is ook erg lekker om over een pizza te strooien of door een kopje warme melk heen te roeren voor het slapengaan. Een handige tip is dan ook om je pepermolen even te vullen met wat gedecarboxyleerde wiet. Op die manier kun je het overal overheen malen en maak je van ieder bordje eten een medicinaal bordje eten.

Medicinale vette hap

Een vette hap klinkt misschien niet erg gezond maar in het geval van edibles is dat het juist wel. Vet eten  neemt de werkzame stoffen namelijk beter op, waardoor het ook in het lichaam weer beter wordt opgenomen. Dit komt omdat de medicinale hars uit wiet namelijk niet wateroplosbaar is, maar wel in vet oplosbaar is.Het eerder genoemde slaapmutsje van warme melk werkt daarom ook beter als volle melk neemt in plaats van magere melk.

Pro tip: vul een pepermolen met gedecarboxyleerde wiet en maak van ieder hapje een medicinale edible.

Uiteraard kan een vette hap ook gewoon een gezonde medicinale vette hap zijn. Kies gewoon voor eetwaar met gezonde vetten erin zoals avocado’s bijvoorbeeld of een eenvoudig broodje pindakaas. Of verwerk je gemalen wiet eens in een lekkere sladressing. En wil je af en toe toch gewoon een lekkere vette hap dan kunnen we je medicinale wietmayonaise of een gebakken spekpannenkoek ook van harte aanbevelen!

[Openingsfoto: Ashley Irwin Photos, Shutterstock]