(advertenties)
(advertentie)

De Nederlandse pers staat niet echt bekend als pro-cannabis. Sommige media zijn anno 2019 nog steeds sceptisch en nemen mediwiet niet echt serieus. Met uitzondering van het Algemeen Dagblad. Daar is vandaag zelfs een heuse videoserie gelanceerd, gericht op patiënten die willen koken met cannabis.

Cannabis en nieuwsmedia. Vaak niet de beste combinatie. Zeker niet als je van een jointje houdt of medicinale cannabis gebruikt. Uitzonderingen daargelaten, voeren sensatieberichten over opgerolde kwekerijen de boventoon. En doorgaans schommelt de klemtoon ergens tussen ‘spottend’ en de mening van onze minister-president Mark Rutte die vindt dat “wiet troep is”.

Het Algemeen Dagblad (AD) doet dat anders. Niet zelden laten zij medicinale cannabisgebruikers aan het woord om hun verhaal te vertellen. Over dreigende huisuitzettingen bijvoorbeeld, vanwege een paar wietplantjes in de tuin. Vanaf heden gaan ze nog een stap verder.

Koken met cannabis

Het AD lanceerde vandaag namelijk hun nieuwe videoserie ‘Get Baked’. Hierin laat acteur en TV-kok Jasper Gottlieb zien hoe je kan koken met cannabis. En voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een landelijk dagblad zo constructief in het onderwerp duikt.

Jasper Gottlieb, onder meer bekend van 24Kitchen, moest zelf ook even wennen aan het idee. “Toen ik werd gevraagd voor deze serie dacht ik: wat een onzin, daar kan ik niet achter staan. Maar toen in erachter kwam dat het ging om medicinale wiet, vond ik het interessant”, verklaar hij in een promotiebericht van zijn nieuwe werkgever. “Ook het idee om dit te doen, om open en positief te kijken hoe wiet op die manier gebruikt kan worden, vond ik interessant.”

De titel ‘Get Baked’ is Amerikaanse straattaal voor recreatieve gebruikers die high willen worden. In dit verband een leuk gekozen titel, maar het AD benadrukt dat het programma serieus van aard is. In zes afleveringen laat Gottlieb zien hoe je lekkere gerechten maakt, verrijkt met medicinale cannabis. En dat is leerzame kost voor mensen die mediwiet (gaan) gebruiken, maar het niet willen roken.

In ‘Get Baked’ ontdek je de voordelen van deze hele gezonde manier om medicinale cannabis te nemen en welke positieve effecten dat heeft op jouw welzijn.

Aflevering 1: wietboter

Klik op de afbeelding om de video te bekijken [still uit video Get Baked]

De komende woensdagen publiceert het AD nieuwe afleveringen. De eerste aflevering, die vandaag werd gepubliceerd, gaat over de basis van de meeste recepten, en dat is wietboter. Hierin vertelt Gottlieb ook over verschillende soorten cannabis en de werking ervan. Hierna staat ieder video in het teken van een nieuw recept. In andere afleveringen kookt Gottlieb ook met CBD-olie, dat in Nederland verkrijgbaar is bij drogisterijen.

Het programma benadrukt dat de gerechten nadrukkelijk niet zijn bedoeld om high te worden. Jasper Gottlieb: “We gebruiken kleine hoeveelheden. Je wilt niet stoned naar je werk gaan als je hebt ontbeten met granola.” De nadruk ligt op medicinale wiet, maar het AD geeft wel aan dat zij het niet als medicijn promoten. “CBD-olie is geen medicijn, het verhelpt je hernia niet. Het zorgt er wel voor dat je beter met pijn kunt omgaan”, licht hij toe.

Taboe doorbreken

De kookvideo’s zijn speciaal gemaakt voor de website van het Algemeen Dagblad. Naast patiënten helpen, wil de krant ook het taboe rondom cannabis doorbreken. De krant ziet dat Nederland hopeloos achterloopt met de rest van de wereld. Bovendien wil het de discussie over CBD-olie openbreken. “Het onderwerp zit nu in een verdomhoekje”, vindt Gottlieb.

Mediwietsite is zeer verheugd met deze ontwikkeling. Ten eerste zijn wij fervent voorstander van zogenaamde edibles; een term uit Amerika waar gerechten met cannabis enorm populair zijn onder zowel recreatieve als medicinale gebruikers. een tweede is het een goede ontwikkeling dat Een landelijk dagblad deze vorm van medicinale cannabisinname oppakt. Hopelijk volgen andere media snel.

[Openingsfoto: still uit Get Baked-video – aflevering 1: Wietboter]