9 dingen om te weten over cannabis als natuurlijk slaapmiddel
Wiet kan een uitstekend slaapmutsje zijn maar er valt veel meer over wiet als slaapmiddel te vertellen. Ontdek negen feiten over wiet en de nachtrust.
Dat het roken van cannabis niet bepaald de meest gezonde manier is om je medicijn in te nemen mag duidelijk zijn. Het verhoogt niet meteen het risico op bijvoorbeeld longkanker, maar het inademen van hete as- en plantendeeltjes is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor je luchtwegen. Zeker niet als je het met tabak gebruikt ziende dat het weleens de oorzaak van psychoses zou kunnen zijn, waar wiet de schuld voor kreeg. Toch is roken wel een van de meest voorkomende manieren om de werkzame stoffen in cannabis, waaronder cannabinoïden en terpenen, in te nemen.
Paul Farnan, een verslavingsspecialist van de University of British Columbia, vergeleek dan ook een doktersvoorschrift voor cannabis om te roken met het uitschrijven van een doktersrecept voor het opsteken van een opiumpijp. “We weten dat er iets in opium zit dat pijn verlicht, en we kunnen farmaceutisch pijnstillers zoals morfine ervan maken, maar we zeggen niet tegen mensen “Oh, u heeft pijn? Waarom rookt u geen opium?”
Mikhail Kogan, medisch directeur van het Center for Integrative Medicine van de George Washington Universiteit in Washnigton D.C., zegt dat er geen reden meer is voor patiënten om medicinale cannabis te roken. Volgens hem wordt het medicijn maar deels via de longen opgenomen en beïnvloeden maagsappen de werking wanneer je het eet.
Daaraan voegt hij toe dat het sublinguaal (onder de tong druppelen van wietolie) een stuk effectiever is. “Rectaal is eigenlijk nog beter vanwege het hoge absorptievermogen, maar niet iedereen staat open voor deze inname-vorm”, zegt Kogan. “Er zijn zoveel manieren om het te gebruiken dat het roken primitief lijkt en het heeft maar weinig klinische toepassingsmogelijkheden. Maar dat gezegd hebbende, denk ik dat de meeste mensen het nog roken omdat het de meest voor de hand liggende methode is.”
Uiteindelijk is het aan de patiënt om de meest prettige manier van gebruik te vinden. Iedereen reageert immers anders op het medicijn en de diverse inname-methoden. Daarbij is het inhaleren van cannabis een snelle manier om verlichting te merken, al is het aan te raden dat met een vaporizer te doen in plaats van via een joint. Colette Rivet, hoofd van de associatie die de gelicenseerde medicinaal cannabis-producenten vertegenwoordigt, zegt dat hoewel de industrie daar tegen het roken van het medicijn is, zij de patiënten niet kunnen vertellen wat te doen.
“We weten dat roken een probleem is. Maar we kunnen het niet op patiënt-niveau controleren”, zegt Rivet tegen Global News. “We proberen nieuwe producten en inname-vormen te ontwikkelen zodat de patiënten eerder geneigd zijn niet meer hun cannabis te roken.”
Een woordvoerder van het Canadese ministerie van volksgezondheid (Health Canada) bevestigt dit. Hij zegt dat patiënten zelf mogen kiezen in welke vorm zij hun medicinale cannabis ontvangen en dat ze niet beperkt zijn in hoe ze dat gebruiken. En hoewel de verkoop van edibles in Canada wél verboden is, heeft het hoger gerechtshof daar in juni 2015 besloten dat patiënten zelf mogen kiezen hoe ze het gebruiken of verwerken. Dus je mag het ook verwerken in een lekker gerecht.
Aan de hand van dit advies en wisselende geluiden over de werking van anale inname, hebben wij de werkzaamheid van cannabis-zetpillen laten testen. Het onderzoek is uitgevoerd door biochemicus Steven Cassini en de resultaten zijn hier terug te lezen.