(advertenties)
(advertenties)

De werking van cannabis tegen pijn is niet pas recentelijk ontdekt. Sterker nog, het kruid werd duizenden jaren geleden al ingezet tegen allerlei pijnlijke kwalen. Dit zijn vijf interessante feiten over het gebruik van mediwiet tegen (chronische) pijnaandoeningen – van de oudheid tot nu.

1. Eeuwenoud medicijn

Tegenwoordig schrijven maar weinig artsen kruiden voor tegen veelvoorkomende kwalen. Terwijl de meeste moderne medicijnen juist afkomstig zijn van planten. Zowel aspirine (paracetamol) als opiaten pijnmedicijnen, zoals bijvoorbeeld morfine, komen oorspronkelijk van planten.

Cannabis was vroeger een veelgebruikt medicijn.

Ook cannabis werd duizenden jaren geleden gebruikt als onder meer pijnbestrijder. Verschillende culturen uit de oudheid maakten topicals (zoals balsem) van wiet om wonden mee te behandelen. In en rond Polen werden hennepbloemen in olijfolie getrokken om wonden mee te behandelen. Andere culturen gebruikten wietextracten om mondproblemen mee te bestrijden.

Het eerste medicinale gebruik van wiet gaat al zo’n 4000 jaar terug en vond plaats in het oude China. Keizer Shen Neng verklaarde toen dat cannabis gebruikt kon worden tegen reuma, een chronische pijnaandoening veroorzaakt door ontstekingen. Er zijn zelfs mensen die denken dat de heilige zalf die Jezus gebruikte, wietzalf was.

2. Wiet bij de bevalling

Tegenwoordig kan je het je waarschijnlijk nauwelijks voorstellen, maar cannabis is millennialang hét medicinale hulpmiddel geweest voor zwangere vrouwen. In diverse culturen was het zelfs gebruikelijk om cannabis te gebruiken als hulpmiddel bij de bevalling.

Cannabis werd niet gerookt, maar wel gebruikt om ongemakken van de zwangerschap en de bevalling te verlichten. [Foto: shutterstock/Africa Studio]

Het kruid werd vooral ingezet om pijn te verminderen en weeën te versoepelen. Ook bij gecompliceerde bevallingen werd wiet vaak gebruikt tegen heftige pijn. Vrouwen uit in elk geval China, Egypte, India en Arabische landen gebruikten vroeger mediwiet bij de bevalling en tijdens de zwangerschap. Een trend die langzaam weer in opkomst lijkt te zijn in de 21e eeuw.

3. Verkozen boven pillen

Veel patiënten verkiezen medicinale wiet boven farmaceutische pijnmedicatie. [Foto: shutterstock/Eight Photo]

Steeds meer studies beoordelen niet alleen de werkzaamheid van cannabis als medicijn, maar ook in hoeverre patiënten mediwiet verkiezen boven farmaceutische middelen. Het zal lezers van Mediwietsite niet verbazen dat in sommige studies tot wel 93 procent van de participanten aangeeft liever wiet, dan schadelijke pillen te gebruiken tegen hun kwaal.

4. Veiliger alternatief

Dat patiënten liever mediwiet gebruiken dan farmaceutica, komt vooral door de veiligheid van cannabis als medicijn vergeleken met de pillen. Opiaten pijnstillers zijn immers verantwoordelijk voor duizenden doden en er wordt daarom zelfs gesproken van een heuse opiatencrisis in Amerika. Eén die volgens diverse specialisten kan worden opgelost met wiet.

In veel gevallen is medicinale wiet een veiliger alternatief voor schadelijke opiaten. [Foto: shutterstock/SageElyse]

Cannabis blijkt namelijk een veiliger alternatief voor opiaten pijnmedicatie. Omdat het in tegenstelling tot opiaten, onmogelijk is om aan een wietoverdosis te sterven. Bovendien rapporteren patiënten minder vervelende bijwerkingen van wiet, dan van medicijnen die ze van de dokter krijgen voorgeschreven.

5. Verschillende typen pijn

Waar acute pijn soms minder goed wordt behandeld met cannabis, blijkt mediwiet vooral waardevol tegen chronische pijnaandoeningen. Langdurig en aanhoudende pijn, door bijvoorbeeld letsel of een ziekte, kan moeilijk te behandelen zijn. Ertegen worden vaak opiaten pijnstillers voorgeschreven, met vervelende bijwerkingen.

Cannabis is werkzaam tegen verschillende typen pijn. [Afbeelding: shutterstock/n_eri]

Steeds meer onderzoeken bewijzen echter de effectiviteit van cannabis als behandeling tegen chronische pijn. Vooral tegen zenuwpijn en pijn die wordt veroorzaakt door ontstekingen blijkt cannabis goed werkzaam. Zenuwpijn is vaak gelinkt aan beschadigde zenuwen (door letsel) of neurodegeneratieve aandoeningen. Daarentegen wordt ontstekingspijn vaak geassocieerd met auto-immuunziekten als multiple sclerose (MS) en reumatische aandoeningen.

6. Voor ieder wat wils

Naast dat cannabis zeer effectief is tegen chronische pijnaandoeningen, is het plantaardige middel zeer veelzijdig wat betreft inname-vormen. Zo zijn er verschillende manieren waarop je cannabis tegen pijn kunt gebruiken en is er voor elk moment van de dag wel een geschikt cannabisproduct te vinden.

De verschillende innamevormen van – en werkzame stoffen in – cannabis maken van de plant een zeer veelzijdig medicijn. [Foto: shutterstock/ElRoi]

Zo kun je gebruikmaken van inhalatie middels een pure joint of vaporizer voor een kortdurige (1,5 tot 2 uur) maar acute pijnstilling (binnen minuten merkbaar). Het effect van wietolie met THC duurt daarentegen langer (4 tot 8 uur) en is ook later voelbaar (20 minuten tot 1,5 uur). Daardoor is dit middel beter geschikt voor langduriger pijnverlichting. CBD-olie kan worden ingezet tegen de oorzaak van de pijn. Hetzij ontstekingen of beschadigde zenuwcellen, die kunnen herstellen dankzij de cannabidiol (CBD).

LEES OOK: Chronische pijn behandelen met cannabis? Klik hier. 

[Openingsfoto: shutterstock/ElRoi]

(advertenties)