(advertenties)
(advertentie)

Volgens de wet is wiet kweken verboden. Voor vijf planten word je niet vervolgd, maar het mag niet. De laatste tijd worstelen steeds meer gemeentes met de vraag of zij een uitzondering moeten maken voor patiënten die medicinale wiet kweken. Er is de afgelopen tijd zelfs veel om te doen. Wij zijn benieuwd… Zou jij je gemeente een brief sturen om die te stimuleren medicinale wietkwekers met rust te laten?

Veel patiënten die baat hebben bij medicinale wiet, kweken hun medicijn ’t liefst zelf. De apotheek biedt namelijk maar enkele wietsoorten. Bovendien is deze medicinale staatswiet duur en werkt het onvoldoende. Door zelf te kweken kan een patiënt een wietsoort kiezen die perfect aansluit bij de aandoening. En het is ook nog eens vele malen goedkoper.

Er is wel een probleem: het mag niet…

Domino-effect

Vijf planten zijn weliswaar gedoogd. Maar als de politie ze vindt of als iemand je verraadt, staan ze bij je op de stoep. Een hele vervelende ervaring, zo ondervond dit echtpaar onlangs. Gelukkig lijkt er een domino-effect gaande. Steeds meer gemeentes en rechters hekelen het feit dat ’t verboden is om een paar wietplanten te kweken. Zeker als het voor medicinale doeleinden is.

Rechters weigeren in toenemende mate om patiënten die wiet kweken te vervolgen. “Waarom zou je iemand criminaliseren die zijn of haar gezondheid verbetert met een paar planten?”, aldus de tendens. Zo werd Jeffrey uit Katwijk vrijgesproken, mocht de burgemeester van Terneuzen het huis van een medicinale wietkweker – met 40 planten (!) – niet sluiten en in Amsterdam ging een woninguitzetting -eveneens met 40 planten – niet door.

De gemeente Schagen nam onlangs een motie aan om medicinale wietkwekers te ontzien. D66 in Terneuzen stuurt hier ook op aan en de burgemeester is voor. Deze gemeentes staan lang niet alleen. Bovendien leidde alle gebeurtenissen van de afgelopen weken tot kamervragen.

Het momentum gebruiken

Het balletje lijkt te rollen. Er is momentum. En daar moeten we gebruik van maken. Mediwietsite overweegt daarom een voorbeeldbrief te maken die je naar jouw gemeente kan sturen. Een brief die duidelijk maakt dat medicinale wiet in veel gevallen enorm goed werkt. En dat het zelf kweken van dit veelzijdige medicijn voor veel mensen van levensbelang is. Hopelijk kunnen we het momentum een extra zetje geven.

Maar daarvoor vragen we ons wel het volgende af:


Een voorbeeldbrief van Mediwietsite om mijn gemeente te stimuleren de kweek van medicinale wiet te gedogen, zou ik:

Bekijk resultaten


 

[Openingsfoto: Shutterstock/Lightspring]