(advertenties)
(advertentie)

Een rechter besloot onlangs dat een patiënt die thuis in Terneuzen 40 wietplanten kweekte zijn huis niet uit hoeft. Nu denkt de gemeente na over een kweekbeleid voor patiënten. Iets vergelijkbaars gebeurde recent in Schagen. En Tilburg doet het al sinds 2016. Wat vind jij van deze ontwikkelingen?

In 2016 introduceerde de toenmalige burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, een model voor medicinale wietkwekers in die gemeente. Patiënten die een doktersverklaring hebben en zich aan duidelijke richtlijnen houden, mogen vijf wietplanten kweken. Steeds meer gemeentes willen dat ook.

Het Groningse Loppersum onderzoekt momenteel of het ook een uitzondering wil maken voor wiet kwekende patiënten. En Gemeentebelangen De Wolden, de grootste lokale partij van de gelijknamige Drentse gemeente, overweegt dergelijke stappen. Schagen nam recent een motie aan dat het gedoogbeleid voor kwekende patiënten verruimt. En onlangs meldde de gemeente Terneuzen zich met vergelijkbare plannen. Dit nadat een rechter besloot dat een patiënt die thuis 40 wietplanten kweekte niet uit zijn huis mag worden gezet.

Naar verluidt zijn dit lang niet de enige gemeentes. Onduidelijk is hoeveel en wie ermee bezig zijn. Maar een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid meldt dat “verschillende gemeenten nadenken over soepelere regels”. Voor Vera Bergman van D66 was er in ieder geval voldoende aanleiding om er begin 2018 kamervragen over te stellen aan minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wat is jouw mening over deze gang van zaken, die wat weg heeft van alle Amerikaanse staten die mediwiet legaliseren? Een goede ontwikkeling of niet?

Wat vind jij van de ontwikkelingen in Tilburg, Terneuzen en Schagen waar patiënten onder bepaalde voorwaarden wiet mogen kweken?

Bekijk resultaten

 

[Openingsfoto: Shutterstock/iQoncept]