(advertenties)
(advertentie)
Onlangs liet president Trump weten dat hij waarschijnlijk een congresinspanning zal steunen om een ​​einde te maken aan het federale verbod op cannabis. Dit zou er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat wetenschappers makkelijk grootschalig onderzoek kunnen uitvoeren naar de werking van medicinale cannabis bij kanker. Er valt hiermee namelijk een heleboel administratieve rompslomp weg, die nu nog zo tijdrovend is.

Er is nog te weinig wetenschappelijk bewijs

“We moeten heel voorzichtig zijn in hoe we de voordelen van medicinale cannabis definiëren. Dit omdat er maar weinig gerandomiseerde, gecontroleerde, placebo-gebaseerde onderzoeken zijn gedaan”, aldus Dr. Nick Spirtos. Hij is oncoloog bij Women’s Cancer Center te Nevada.

Spirtos is ervan overtuigt dat er een aantal aandoeningen zijn waarbij mensen zeker baat hebben bij het gebruik van medicinale cannabis. Hij denkt hierbij aan door chemo veroorzaakte misselijkheid en braken, chronische pijn, perifere neuropathie en anorexia, maar er moet nog wel meer onderzoek verricht worden, vindt hij.

Artsen zijn terughoudend

Mediwiet is nog steeds een controversieel onderwerp als het gaat om artsen die het gebruik ervan adviseren aan hun kankerpatiënten. Volgens een nieuw onderzoek wat gepubliceerd werd in het Journal of Clinical Oncology, durfde minder dan 30 procent van de ondervraagde oncologen hun patiënten medicinale cannabis aan te bevelen, in verband met het gebrek aan kennis.

Dr. Andrew Epstein (Foto: Memorial Sloan Kettering Cancer Center]

Volgens Dr. Andrew Epstein, een oncoloog bij Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, en expert in de patiëntenzorg voor de American Society of Clinical Oncology (ASCO), is het aan de artsengemeenschap om de vaardigheden en kennis te vergroten in het kennen van dit aspect van ondersteunende oncologie. Hij vindt dat de hoeveelheid aan informatie waarover artsen nu beschikken, betrekkelijk weinig en verschillend is.

Dr. Spirtos heeft als missie om de kloof die er bestaat tussen artsen, als het gaat om kennis over mediwiet, te dichten. Hij weet dat stereotypen en regelgeving hierin grote obstakels zijn die ervoor zorgen dat dit hele proces jaren in beslag kan nemen.

Dr. Spirtos:

“Het misverstand wat bestaat, is dat patiënten cannabis enkel zouden gebruiken als een excuus om high te worden. De realiteit is dat onze gemiddelde patiënt 55 jaar oud is en niet opzoek is naar drugs. We hebben het hier over echte mensen, met echte problemen die op zoek zijn naar een alternatief wat effectiever kan zijn dan de reguliere medicatie.”

Het opioïden gebruik moet verminderd worden

Sommige artsen (waaronder Spirtos) onderzoeken of medicinale cannabis een alternatief kan zijn voor opioïden. Elke dag sterven er in Amerika zo’n 116 mensen aan een opioïde-gerelateerde overdoses en dat zijn er natuurlijk veel te veel.

Een recent rapport in JAMA Interne Geneeskunde, toonde een vermindering van 14 procent aan in voorschriften voor opiaten binnen de staten waar men gemakkelijker toegang heeft tot medicinale cannabis. Om mensen van opioïden af te krijgen, heb je volgens Spirtos de perfecte combinatie van CBD en THC nodig. Mensen voelen zich dan ontspannen en hebben tegelijkertijd baat bij een medicinale werking die bijvoorbeeld pijn laat afnemen.

Uit een onderzoeksrapport uit 2017 van de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine bleek dat er overtuigend bewijs is dat bepaalde orale cannabinoïden effectief zijn bij het voorkomen en behandelen van de misselijkheid en het braken als gevolg van chemotherapie.

De weg naar bewijs zit vol obstakels

Momenteel zijn er 29 staten plus het District of Columbia die wetten hebben aangenomen om mediwiet te legaliseren. Maar de federale voorschriften blijven het ingewikkeld maken om grootschalige onderzoeken uit te voeren.

“Kankeronderzoek en symptoomonderzoek kosten tijd en wanneer je je voortdurend in een evoluerend landschap bevindt, waarin binnen de politieke en juridische partijen te weinig medische kennis is over cannabis, dan zal het mogen starten met zo’n onderzoek ook veel tijd kosten”, zegt Epstein.

Spirtos zet door

Spirtos, die ook de CEO is van The Apothecary Shoppe, een apotheek in Las Vegas, presenteerde zijn eigen zelf gefinancierde observationele pilotstudie aan artsen tijdens de jaarlijkse ASCO-bijeenkomst. Deze ging over de vraag of het gebruik van een op cannabis-gebaseerde olie, patiënten met pijn van de opioïden af kan helpen.

Spirtos heeft een olie ontwikkeld met een specifieke combinatie van THC en CDB. [Foto: shutterstock/Tatevosian Yana]

De olie is ontwikkeld door Spirtos en hij maakt daarbij gebruik van een combinatie van THC en CDB.

Vijfentwintig patiënten die chronisch opiaatgebruiker waren, kregen de cannabisolie om de vier tot zes uur en mochten hun opioïden alleen gebruiken wanneer de pijn te ernstig was.

Tijdens deze studie werd een aanzienlijke afname van het opioïdengebruik van bijna 75 procent bereikt. Zes patiënten stopten zelfs helemaal met hun opiaten. Een erg mooi resultaat werd dus bereikt in een periode van vier weken.

Hoewel het onderzoek van Spirtos veelbelovend lijkt, is de oncologiegemeenschap misschien nog niet klaar om cannabis als medicijn te accepteren.

Wordt de weg naar onderzoek versimpeld?

“We hebben veel meer onderzoek nodig om duidelijk te maken of medicinale cannabis kanker even effectief kan behandelen als opiaten. Ik denk wel dat een nuttige aanvulling kan zijn op de pijnstilling, maar verder is er nog niet genoeg bewijsmateriaal”, zei Epstein

Wanneer Trump inderdaad die congresinspanning zal steunen om een ​​einde te maken aan het federale verbod op cannabis, kan er hopelijk snel meer onderzoek verricht worden. Onderzoek waar de rest van de wereld op kan meeliften. Als ze slim zijn, doen ze dat tenminste.

Wanneer Trump dit daadwerkelijk doorzet, wordt dit waarschijnlijk één van de weinige keren dat vele mensen in hun handen klappen voor Trump!

[openingsbeeld: Shutterstock/AlexLMX]