(advertenties)
(advertentie)

Mediwietsite was aanwezig op een open dag van Highlab; een nieuw laboratorium voor het testen van cannabis. Een select groepje geïnteresseerden uit de cannabisbranche mocht alvast een kijkje nemen en kreeg een exclusieve presentatie over de uiterst professionele werkwijze van Highlab.

Highlab is een nieuw initiatief uit de koker van Rinus Beintema. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als oprichter van Suver Nuver, maar dat is inmiddels lang niet meer zijn enige activiteit.

Rinus voert een heuse strijd voor eerlijke cannabiswetgeving, inclusief de wereldwijde legalisering van cannabisextracten voor medicinale toepassingen en een allesomvattend medicinaal cannabisbeleid. En daarbij gaat hij geen uitdaging uit de weg.

Tijdens deze strijd is zijn netwerk het afgelopen jaar enorm gegroeid. Naast duizenden patiënten, heeft Rinus actief contact met internationale artsen, wetenschappers en politici uit alle windstreken.

Zijn doel is het professionaliseren van de gehele cannabisbranche en de problemen oplossen die de overheid al jaren negeert. Zijn nieuwste wapen in deze strijd is het opzetten van cannabis testlaboratorium Highlab, dat in januari 2019 haar deuren opent.

Vraag en aanbod

Rinus Beintema: “Er is ontzettend veel behoefte aan een goede testfaciliteit. Bovendien is het een serieuze noodzaak voor onze industrie om zich professioneel te ontwikkelen tot een niveau dat gelijkstaat aan standaarden die je in de landbouw ziet en bij andere menselijke consumptieproducten.

“Een van de problemen die we hierbij zien is het complete gebrek aan kwaliteitscontrole in de cannabisindustrie. Er is in Nederland geen enkel erkend lab dat cannabis mag testen voor coffeeshops of aanbieders van medicinale cannabisproducten. Enige uitzondering zijn enkele overheidsorganisaties. Maar daar kloppen veel aanbieders, gezien de dubieuze en vage status van cannabis in Nederland, liever niet aan.”

In deze afgesloten ruimte kan Highlab diverse testen uitvoeren om de samenstelling en kwaliteit van cannabis te controleren.

De wens naar testmogelijkheden is er dus wel degelijk. Zo werd ook duidelijk uit de reacties van alle aanwezigen tijdens de presentatie; een gemêleerd publiek bestaande uit coffeeshop-eigenaren en aanbieders van medicinale CBD- en THC-producten. Zij waren het allemaal over een ding eens: “Wij willen onze recreatieve en medicinale klanten een goed en schoon product aanbieden en daarvoor moeten we kunnen testen”.

Rinus: “De vraag naar een goede testfaciliteit is er en ik ga voorzien ik het aanbod”.

Weinig verwachten van overheid

Volgens Rinus heeft het geen zin om te wachten tot de overheid deze situatie verbetert. “Het gedoogbeleid had in de jaren zeventig al tot legalisatie moeten leiden. We zijn nu ruim 40 jaar verder er is niets veranderd. Ik heb daarom ook geen vertrouwen in de nieuwste ontwikkelingen.”

Hiermee doelt Rinus op het wietexperiment dat de overheid voorbereidt. Hierbij mogen een aantal coffeeshops wiet gaan inkopen bij legale kwekerijen. Dat is dus cannabis uit gecontroleerde, door de overheid aangewezen kweekfaciliteiten, inclusief een gegarandeerde en geteste kwaliteit.

Dit klinkt wellicht als een goede ontwikkeling, maar de werkelijkheid valt helaas tegen. Pas in de eerste helft van 2019 wordt duidelijk welke gemeentes van de overheid mee mogen doen aan het experiment. Daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer nog door het voorstel heen. Men vermoedt dus dat alles pas op zijn vroegst in 2020 van start gaat. Maar gezien de huidige snelheid wordt dat waarschijnlijk veel later.

Dit is slecht nieuws voor iedereen die cannabis gebruikt en dus zeker ook voor medicinale gebruikers. Veel patiënten halen hun cannabis namelijk bij een coffeeshop omdat de medicinale staatswiet te wensen overlaat, duur is en niet wordt vergoed door verzekeraars.

“Wij gaan dat onder andere met Highlab veranderen door de standaard te stellen voor goede, schone cannabis”

“Het lijkt er misschien op dat de overheid naar mogelijkheden zoekt om de situatie omtrent recreatieve en medicinale cannabis te verbeteren. Maar dat lijkt het al jaren en ondertussen staan we nog steeds stil. Kijk bijvoorbeeld naar de situatie met mediwiet in Nederland; het Bureau Medicinale Cannabis bestaat al 15 jaar, en het is nog steeds een zooitje. Ik verwacht weinig progressie vanuit de overheid.

“Wij gaan dat onder andere met Highlab veranderen door de standaard te stellen voor goede, schone cannabis waarvan nauwkeurig de hoeveelheden stoffen zijn getest voor de veiligheid van de consument”, aldus Rinus.

Welkom bij Highlab

Het nieuwste wapen voor een beter mediwietbeleid uit de koker van Rinus Beintema is Highlab.

Highlab is een analytische testfaciliteit die momenteel wordt opgezet in Leeuwarden. Het lab richt zich uitsluitend op de analyse van cannabis en wil in januari 2019 haar diensten gaan aanbieden aan iedereen die cannabis wil testen. Het doel is om de primaire testfaciliteit in Nederland te worden voor een industrie die dringend behoefte heeft aan accurate testmogelijkheden.

Vorige week organiseerde Highlab een demonstratie waarbij een selecte groep uit de cannabisbranche een exclusief kijkje kreeg in het laboratorium. De demonstratie werd geleid door laborant Andrew Tan die de leiding heeft over het lab.

Momenteel werkt Highlab hard aan het opzetten van teststandaarden en -protocollen voor het testen van vijf verschillende elementen in cannabis:

  1. Potentie: welke cannabinoiden zijn aanwezig en in welke verhouding?
  2. Terpenen: wat is het terpenenprofiel van de cannabissoort?
  3. Pesticiden: zitten er pesticiden op de cannabis en in welke hoeveelheden?
  4. Metalen: zitten er giftige metalen op de cannabis en in welke hoeveelheden?
  5. Schimmels en ongedierte

“Grondig cannabis testen is nieuw”, vertelt Andrew aan het begin van zijn presentatie. “Daarom zijn wij nu vooral bezig met het ontwikkelen van een allesomvattend handboek. Om hiertoe te komen, hebben we de richtlijnen van drie grote spelers bekeken. Namelijk die van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), de American Herbal Pharmacopoeia en van het Nederlandse Bureau Medicinale Cannabis. Bovendien raadplegen we veel wetenschappelijke literatuur en doen we natuurlijk zelf onderzoeken.

“Hiermee werken we hard aan een waterdichte methode waarmee we nauwkeurig en betrouwbaar cannabis kunnen testen.”

Dat Highlab hier al heel ver mee is, bleek tijdens de demonstratie. Het lab beschikt onder meer over een high-performance liquid chromatography (HPLC) machine waarmee zeer nauwkeurig kan worden gekeken welke cannabinoiden in een bepaalde soort zitten.

Samenwerking met onderzoeksinstelling in Leeuwarden

Een onderdeel van demonstratie was een presentatie van een tweetal onderzoekers van een gerenommeerde onderzoeksinstelling, die samenwerkt met Highlab.

Die samenwerking vindt op diverse vlakken plaats. De onderzoeksinstelling heeft onder andere bijgedragen aan het opzetten van een onderzoekshandboek voor de inhoudstoffen van cannabis. Verder verlenen ze contra-expertise, zodat alles wat Highlab doet wetenschappelijk verantwoord en gecontroleerd is.

Bovendien neemt de instelling een deel van de testen op zich, omdat het over kostbare apparatuur beschikt dat hele kleine deeltjes kan waarnemen in cannabis zoals bepaalde zware metalen of pesticiden. Deze ondersteuning is mogelijk omdat de instelling als enige in Nederland beschikt over een vrijstelling, zodat ze zaken die onder de Opiumwet vallen mogen onderzoeken.

“Met de apparatuur waar wij over beschikken kunnen we hele kleine deeltjes waarnemen. Highlab kan met HPLC-technieken de cannabinoiden-concentraties onderzoeken, omdat deze deeltjes relatief groot zijn. Maar bepaalde zware metalen en pesticiden zijn vele malen kleiner dan de actieve stoffen in cannabis. Gelukkig kunnen wij met onze samenwerking Highlab ondersteunen, zodat we samen alle componenten kunnen onderzoeken en de kwaliteit van de producten kunnen waarborgen”, aldus een van de onderzoekers van de instelling, die de samenwerking nog even niet aan de grote klok hangt.

Napraten

Op de demonstratie waren coffeeshop-eigenaren, aanbieders van CBD-producten, maar ook aanbieders van THC-producten aanwezig. Een divers publiek met een divers aanbod van gewone cannabis, tot CBD-snoepjes en THC-koekjes en bonbons. Iedereen was het over een ding eens: “Wij kunnen niet wachten om onze producten te laten testen”.

In januari 2019 verwacht Highlab haar deuren te openen voor iedereen die cannabis wil laten testen. Je leest er uiteraard weer over op Medwietsite.nl.