(advertenties)
(advertentie)

Thailand wordt het eerste Aziatische land dat haar inwoners medicinale cannabis gaat aanbieden. Begin november meldde deze website dat de Thaise regering binnen één maand met het verlossende woord zou komen, maar ze hadden niet zo veel tijd nodig. Slechts twee weken later is de kogel al door de kerk.

Dinsdag 13 november 2018 is de dag waarop de Thaise regering een primeur opeiste door als eerste Aziatische land mediwiet te legaliseren. En dat is groot nieuws, want zowel het land als het gehele continent staan niet bepaald bekend om hun liberale opvattingen over drugsgebruik, cannabis niet daargelaten. In september dit jaar werd een man zelfs nog ter dood veroordeeld in Maleisië omdat hij patiënten aan medicinale cannabis hielp. Hopelijk komt aan dit soort toestanden snel een einde nu Thailand als eerste in Azië het roer omgooit.

Thaise bevolking zei al ja

Thailand heeft een lange geschiedenis met cannabis. De plant wordt er al eeuwenlang als kruidengeneesmiddel gebruikt en het land kweekte tientallen jaren geleden tonnen wiet. Wiet die te boek stond (en staat) als de beste ter wereld. Een DEA-functionaris noemde die wiet in de jaren zestig zelfs de ‘Cubaanse sigaren’ van de cannabis.

In 1979 kwam er een einde aan dat imago. Toen verbood Thailand, samen met vele andere landen, cannabis als onderdeel van internationale anti-drugsverdragen.

Nu lijkt het tij weer te keren. Nadat 98,9 procent van de bevolking zich in oktober 2018 al positief uitliet over medicinale cannabis, heeft ook de overheid er werk van gemaakt. De National Legislative Assembly (NLA) heeft een wetsvoorstel gemaakt en stuurde dat door naar de regering in Bangkok. Daar zijn nog een paar kleine wijzigingen aangebracht waarna groen licht volgde.

Nu het kabinet formeel akkoord is, zal het wetsvoorstel nog een keer door de NLA worden bekeken waarna de definitieve versie volgt.

Over 5 jaar evalueren

Thaise artsen kunnen binnenkort eindelijk weer medicinale cannabis voorschrijven. [Shutterstock/Dragon Images]

De overheid benadrukt dat cannabis voorlopig nog wel een verboden middel blijft in het land. Met andere woorden: recreatief gebruik is nog steeds niet toegestaan.

“Al met al ontsluit de wet uitsluitend cannabisgebruik door patiënten en artsen”, verklaart regeringswoordvoerder Puttipong Punnakanta tegenover de Engelstalige Thaise website ‘The Nation.

Volgens Punnakanta heeft het kabinet besloten om een ‘voorlopig hoofdstuk’ toe te voegen aan het wetsvoorstel om zich ervan te verzekeren dat het Ministerie van Volksgezondheid voor minimaal vijf jaar strikte controle kan uitoefenen op cannabisgebruik. Deze controle zal ingaan op de dag dat de wet effectief wordt.

Na deze periode volgt een evaluatie gedaan om de effectiviteit te controleren. “Na die evaluatie zal het cannabisgebruik verder versoepeld of juist strenger worden”, aldus de woordvoerder.

Strenge controle

Ondanks dat Thailand bekend is met alle onderzoeken naar de heilzame krachten van cannabis, hebben de autoriteiten wel nog zorgen over de uitvoerbaarheid. Thailand heeft momenteel een militaire dictatuur en men vraagt zich af of er efficiënt kan worden gecontroleerd zodra het voor patiënten mogelijk wordt om mediwiet thuis te gebruiken.

De regering heeft daarom herhaald dat er strenge controlemaatregelen moeten komen.

Er is ook kritiek op die strenge regulering. Onder meer van de ‘National Farmers Council’. De voorzitter van deze raad, Prapat Panyachartrak, suggereert namelijk dat de strikte controle door de overheid bedoeld is om farmaceutische multinationals te plezieren.

Panyachartrak: “Dankzij sommige ingewikkelde voorwaarden die blijkbaar worden geïntroduceerd door de autoriteiten, zouden boeren wel eens niet van de voordelen van cannabis kunnen genieten, ondanks dat zij ook gezondheidsproblemen hebben en er bewijs is dat wiet behulpzaam kan zijn.”

De voorzitter wil dus dat boeren het recht krijgen om zichzelf te behandelen met eigen gekweekte cannabis. Maar daar zit precies de angst van de overheid. Die vrezen namelijk dat boeren die wiet voor zichzelf kweken ook zullen gaan kweken voor de verkoop, hetgeen lastig is te controleren.

Kortom, er zijn nog wat hobbels te nemen voordat dit wetsvoorstel goed en wel actief wordt. Maar feit blijft dat de wil er is en Thailand deze week een belangrijke stap heeft genomen voor het gehele continent. Want als er één schaap over de Dam is…

[openingsbeeld: Gil C/Shutterstock, illustratie: Anton Watman/Shutterstock]