(advertenties)
(advertentie)

In Thailand worden plannen om medicinale cannabis te legaliseren momenteel erg concreet. Het land is namelijk bezig om als eerste in Azië een beleid uit te rollen, meldde een Thaise functionaris aan AFP Nieuws. Het land hoopt hiermee een miljardenindustrie op te kunnen zetten met cannabis, waarvan men zegt dat het de beste kwaliteit ter wereld is.

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Canada op 17 oktober 2018 het recreatieve gebruik van cannabis heeft gelegaliseerd. Sindsdien vragen velen zich af welk land volgt. Het antwoord zou wel eens Thailand kunnen zijn. Op recreatief gebied dan in ieder geval.

CNNBS.nl meldde in januari van dit jaar al dat het land bezig is met een wetsvoorstel. Naar nu blijkt is dat voorstel in een vergevorderd stadium. De Thaise regering zal binnen nu en een maand het voorstel gaan beoordelen, waarmee een grote stap wordt gezet in de richting van legalisatie van mediwiet.

Internationaal meedoen

Jet Sirathraanon, voorzitter van het Permanent Comité voor Volksgezondheid van de Nationale Wetgevende Macht van Thailand, zegt dat het land binnenkort moet legaliseren om te voorkomen dat het achterop raakt ten opzichte van andere landen in de internationale cannabismarkt.

Een logisch motief, want Thailand heeft een lange geschiedenis met cannabis. Het wordt al eeuwenlang als kruidengeneesmiddel gebruikt en het land kweekte tientallen jaren geleden tonnen wiet. Sommigen zeggen zelfs dat Thailand de beste cannabis ter wereld produceert. En een agent van de Amerikaanse drugsbestrijding DEA noemde het in de jaren zestig zelfs de ‘Cubaanse sigaren’ van de cannabis.

In 1979 verbood Thailand, samen met vele andere landen, cannabis als onderdeel van internationale anti-drugsverdragen. En die drugswetten zijn in de meeste Aziatische landen nog steeds extreem streng. In Singapore en Maleisië wordt zelfs de doodstraf toegepast voor drugsbezit en -handel, ook voor cannabis. Zuid-Korea heeft het haar burgers zelfs verboden om wiet te gebruiken in landen waar dat legaal is.

Belangrijk signaal

Thailand lijkt echter in de tegenovergestelde richting te bewegen. Vorig jaar richtte de Rangsit University een onderzoeksteam op om het gebruik van medicinale cannabis te bestuderen. En er werd toestemming verleend om een cannabisspray te maken voor kankerpatiënten. In april riep de rector van deze universiteit de Thaise militaire leiders op om mediwiet te legaliseren. En dat lijkt nu dus ook te gebeuren.

Dit is een enorm goede ontwikkeling voor het wereldwijde proces om medicinale cannabis te decriminaliseren en legaliseren. Want als het Aziatische continent aan boord is, geeft dat een belangrijk signaal af. We wachten af.

[Openingsbeeld: Shutterstock/thaisign]