(advertenties)
(advertentie)

Hoewel er meer planten zijn die cannabinoïden bevatten, is het bijzonder dat wetenschappers een THC-achtige stof hebben gevonden in een andere plant dan cannabis. En niet zomaar een plant, maar in mos.

De ontdekking werd gedaan door Jürg Gertsch en zijn team wetenschappers aan de universiteit van het Zwitserse Bern. Vakblad Scientific Advances maakte het onderzoek bekend onder de titel ‘Uncovering the psychoactivity of a cannabinoid from liverworts associated with a legal high‘.

Met bijna 400 duizend verschillende planten die zijn geïdentificeerd is het op zich niet gek dat er nog een THC-achtige stof voorkomt in het plantenrijk. Maar dat het in mos zou zitten, mag op zijn zachts gezegd opmerkelijk worden genoemd. Want zeg nu zelf: medicinaal mos gebruiken klink best raar, toch?

De stof waar het om gaat: PET

Het is overigens niet zo dat in alle mos een THC-achtige stof zit. De mossoort waar het om gaat heet levermos, ofwel marchantiophyta. Hierin is een component ontdekt dat perrottetine (PET) heet. Deze stof werd in de jaren negentig al aantroffen. Maar naar nu blijkt vertoont het qua structuur en effect grote overeenkomsten met een van de krachtigste werkzame bestanddelen in cannabis, THC.

De plant komt veelvuldig voor in Australië en Nieuw-Zeeland en is daar ook bekend als middel waar je een ‘legale high’ van kan krijgen. Maar ondanks de anekdotische bewijzen over dit effect, was er tot voor kort niets bekend over de feitelijke farmacologie van de plant.

Daar hebben de onderzoekers uit Bern verandering in gebracht. Na een aantal sampels te hebben bemachtigd uit Nieuw-Zeeland zijn zij aan de slag gegaan.

Medicinale mos

Uit hun onderzoek blijkt dus dat de fysieke structuur van PET opvallend veel op THC lijkt. In feite zijn de individuele atomen van PET in een zeer vergelijkbaar patroon verbonden. , Het verschil is een driedimensionale vorm en de extra benzylgroep.

Net als THC kan ook PET gemakkelijk een weg naar de hersenen vinden. Eenmaal daar, vonden de onderzoekers dat het zich specifiek hecht aan cannabinoïde-receptoren CB1 en CB2, maar op niveaus die tien keer lager zijn dan THC.

Dit wekt de indruk dat de psychoactieve substantie van levermos veel van dezelfde medicinale voordelen kan bieden als THC, maar dat het niet sterk genoeg is om hetzelfde euforisch high-effect te veroorzaken.

“Deze natuurlijke stof heeft een zwakker psychoactief effect en is tegelijkertijd in staat ontstekingsprocessen in de hersenen te remmen”, aldus een van de auteurs van het onderzoek, Andrea Chicca.

Hiermee verwijst de onderzoeker naar de ontdekking dat PET, in tegenstelling tot THC, prostaglandinen in de hersenen kan remmen die ontstekingen kunnen veroorzaken. En dat niet alleen. Prostaglandinen zijn ook betrokken bij biologische processen als geheugenverlies, haarverlies en vaatvernauwing.

Geen high, wel voordelen

Wordt medicinale PET-olie uit mos de toekomst? [Shutterstock/RedFox Studio]

Ondanks wat sommigen misschien denken, is het zwakkere psychoactieve effect niet perse een nadeel. Misschien is het zelfs ’t tegenovergestelde. Veel mensen zien de high namelijk als een onwenselijke bijwerking. Omdat je niet high wordt van PET zou deze stof nuttig kunnen worden in de geneeskunde.

Bovendien ontdekte de groep wetenschappers dat PET beter in staat is om pijn te verlichten en ontstekingen in de hersenen te voorkomen en genezen.

En toch is mos geen cannabis

Voor de (medische) wetenschap kan deze opmerkelijke ontdekking goed nieuws zijn. Maar of het echt tot medicinale toepassingen komt is nog afwachten. Daar is ten eerste nog veel meer onderzoek voor nodig. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat mos, net als cannabis, tig andere cananbinoïden en terpenen bevat die tezamen voor een krachtig heilzaam effect kunnen zorgen, zoals bij mediwiet het geval is.

En cannabis is tegenwoordig op steeds meer plekken in de wereld legaal en dus ook goedkoper en kwalitatief beter voorhanden dan ooit.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Ilkin Zeferli]