(advertenties)
(advertentie)

Een masterstudent aan de Dalhousie University in de Canadese plaats Halifax gaat onderzoek doen naar de manier waarop cannabis vrouwen beïnvloedt tijdens verschillende stadia van hun menstruatiecyclus.

De masterstudent in kwestie is Kayla Joyce. Het viel haar op dat het merendeel van de onderzoeken naar de invloed van cannabis op de gezondheid wordt gedaan met mannelijke of gemengde proefpersonen. Hierbij wordt vaak geen rekening gehouden met de fysiologisch verschil tussen mannen en vrouwen, met name in de manier waarop cannabis vrouwen beïnvloedt tijdens verschillende stadia van hun menstruatiecyclus.

“Veel van het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, is grotendeels gedaan met mannelijke deelnemers,” licht Joyce toe aan StarMetro. “Veel vrouwelijke deelnemers vertellen me dat ze hebben geprobeerd om studies te vinden die kijken naar het cannabisgebruik van vrouwen of verslavend gedrag in het algemeen, maar ze kunnen niets vinden. Dus dat is een van de belangrijkste redenen waarom ik betrokken raakte.”

Tijdens haar onderzoek zal Joyce, die nog maar 23 jaar oud is, 80 vrouwen onderzoeken in de leeftijd tussen 19 tot 45 jaar. Deze vrouwen zullen worden gevraagd om bij te houden hoeveel cannabis ze binnen een periode van 32 dagen consumeren, en om specifiek te documenteren hoe hun humeur, stressniveaus en menstruatiecyclus verlopen.

MEER LEZEN: Cannabis helpt bij menstruatie en overgangsklachten

`Kayla Joyce, wetenschappelijke masterstudent in de psychiatrie aan de Dalhousie University, Halifax [ResearchGate]

Verslavingsgevoeligheid

Joyce’s supervisor Sherry Stewart, een professor op de afdeling psychologie van Dalhousie, zegt dat ze met Joyce aan verschillende projecten heeft gewerkt. Deze projecten gingen vaak over hoe verschillende activiteiten en stoffen omgaan met de menstruatiecycli van vrouwen. Ze hoopt dat het nieuwe onderzoek samenkomt met eerder werk zodat ze tot grotere conclusies kunnen komen die vrouwen zullen helpen.

“We hebben gekeken naar alcoholgebruik, gokken en nu cannabisgebruik tijdens de menstruatiecyclus. En nu proberen we al onze bevindingen te combineren tot een soort educatief hulpmiddel voor vrouwen, om te kijken naar verschillende soorten verslavingen bij vrouwen”, aldus Stewart.

Joyce is begin dit jaar al begonnen met deze studie, maar ze is nog steeds aan het rekruteren om nog 20 deelnemers te krijgen. Ondertussen wil ze nog niets prijsgeven over de voortgang. “Ik wil geen enkele vooringenomenheid introduceren. Ik ga wachten totdat we alle gegevens hebben”, zegt ze.

We wachten de uitslag af.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Shidlovski]