(advertenties)
(advertentie)

Wie eronder lijdt, weet hoe pijnlijk en levensbeperkend migraine kan zijn. Allison Knigge is één van hen. Zij neemt nu deel aan het eerst klinisch onderzoek waarin migraine met cannabis wordt behandeld. 

Knigge lijdt al sinds de basisschool aan migraine. Naarmate de tijd verstreek werden de aanvallen steeds erger, met name na de geboorte van haar zoon. Uiteindelijk besloot ze zich in te schrijven voor een nieuw klinisch onderzoek van de UC San Diego Health, dat cannabis als een potentieel effectieve behandeling beschouwt.

Allison Knigge is blij met het migraine-onderzoek met cannabis als medicatie

“Ik zou mijn migraine omschrijven als een doordringende pijn. Het voelt alsof mijn hersenen worden geplet. Hierdoor ben ik extreem gevoelig voor licht en geluid en word ik vreselijk misselijk”, vertelt Knigge. “Er zijn periodes geweest waarin ik wel 25 dagen per maand een pijnniveau van 6 of hoger had op een schaal van 0-10. Het beïnvloedt dus behoorlijk de kwaliteit van mijn leven.”

Migraineaanval kan uren of dagen duren

Migraine veroorzaakt symptomen die vaak intens en slopend zijn. Dit mondt uit in een hevig kloppende of pulserende pijn, meestal aan één kant van het hoofd. De pijn gaat vaak gepaard met misselijkheid en soms met braken en/of bovengenoemde extreme gevoeligheid voor licht en geluid. Zo’n migraineaanval kan uren of zelfs dagen duren.

Knigge vertelt dat ze in de loop der jaren verschillende medicijnen heeft geprobeerd, maar zonder bevredigend resultaat. De migraine blijkt niet te beheersen. “Mijn migraine wordt veroorzaakt door het weer, stress en slaapgebrek. Als de pijn z’n hoogste niveau bereikt, lig ik de hele dag in het donker in bed. Ik kan helemaal niets meer. Dat is behoorlijk lastig aangezien ik ook nog moeder ben.”

Zelfmedicatie met cannabis bij migraine 

Hoewel er talloze door de FDA – de Amerikaanse medicijnenwaakhond – goedgekeurde behandelingen voor migraine op de markt zijn, melden experts dat veel patiënten zich tot cannabisproducten wenden die THC en/of het niet-psychoactieve CBD bevatten. Ze proberen hiermee zelf hun migraine te behandelen.

Pijnbeheersingsspecalist Nathaniel Schuster is bekend met dit fenomeen. Schuster is tevens de hoofpijn-neuroloog bij UC San Diego Health en onderzoeker bij het UC San Diego Center for Medical Cannabis Research. “Veel migrainepatiënten lijden al jaren. Vaak spreken ze hier niet met hun huisarts over. Ze gaan liever zelf met allerlei alternatieve behandelingen zoals cannabis aan de slag”, zegt Schuster. “Als patiënten ons echter vragen of cannabis bij migraine werkt, hebben we helaas geen empirisch onderbouwde gegevens om die vraag adequaat te beantwoorden.”

Cannabis werkt beter dan reguliere medicatie

Een eerdere niet-klinische online studie van de Universiteit van Colorado ondervroeg 589 volwassen cannabisgebruikers uit staten waar zowel recreatieve als medische cannabis legaal is. In deze studie werd de deelnemers naar hun cannabisgebruik, hun migraine en hun ervaringen met de behandeling hiervan gevraagd, zowel met cannabis als andere medicatie.

161 deelnemers gaven aan dat ze onder migraine leden. Ruim driekwart van hen zei dat ze cannabis specifiek gebruiken om hun migraine mee te behandelen. Bijna 70% van hen gebruikt ook andere medicatie. Opvallend was dat de migrainepatiënten veel vaker positieve ervaringen met cannabis hadden dan met andere medicijnen. 

Migraine behandelen met verdampte cannabis

Dr. Schuster leidt ’s werelds eerste klinische proef naar de effectiviteit van wiet als migraine-medicijn

Schuster en zijn team voeren nu de eerste dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie uit naar cannabis als potentiële behandeling voor acute migraine. Inmiddels hebben zich ongeveer twintig mensen ingeschreven voor het onderzoek. Een van hen is Knigge. “Toen dr. Schuster me over de proef vertelde, besloot ik meteen om deel te nemen. Ik ben op het punt beland waarin ik bereid ben álles te proberen om mijn migraine onder controle te krijgen.”

Het uiteindelijke doel van Schusters studie is om negentig deelnemers te vinden voor een gerandomiseerd, dus willekeurig ingedeeld, onderzoek. In het onderzoek worden vier afzonderlijke migraineaanvallen behandeld met vier verschillende methodes: met THC, met CBD, met een combinatie van beide en met een placebo.

De deelnemers krijgen de middelen via een verdamper. Schuster legt uit: “Verdampte cannabis kan effectiever zijn voor patiënten die bij hun migraine last hebben van misselijkheid of hun maag of darmen.” Om in aanmerking voor de proef te komen, moeten patiënten elke maand migraineaanvallen hebben, mogen ze (nog) niet regelmatig cannabis of opioïden gebruiken en tussen de 21 en 65 jaar zijn. 

LEES OOK:  Studie • Cannabis biedt onmiddellijke verlichting bij misselijkheid

Hoop voor migrainepatiënten

Knigge is trots en dankbaar dat ze mee kan doen aan het onderzoek dat hoop biedt voor migrainepatiënten. “Het zou mooi zijn als dit naar een groter arsenaal aan hulpmiddelen leidt voor mensen zoals ik die aan migraine lijden”, zegt ze. “Het zou een laatste optie kunnen zijn voor degenen bij wie andere opties niet werken. Dit is mega-belangrijk voor mensen wier leven keer op keer door migraine wordt verstoord.”

Volgens Schuster wordt in toekomstige studies ook gekeken naar het effect van verschillende doses cannabinoïden. De huidige studie wordt door de Migraine Research Foundation gefinancierd. 

LEES OOK:   Israëlische studie: cannabis halveert aantal migraine aanvallen

[openingsbeeld: Sangoiri/Shutterstock]