(advertenties)
(advertentie)

Wie kent ze niet: de grappen over blowers en hun vreetkicks? Je zou dus verwachten dat alle wietrokers op Dik Trom lijken. Het tegendeel blijkt het geval. Cannabis lijkt zwaarlijvigheid juist te voorkomen. Hoe zit dat precies?

We weten allemaal dat onregelmatige eetgewoontes, zoals ’s avonds op de bank nog even naar een zak chips grijpen, ongezond is en overgewicht kan veroorzaken. Overgewicht kan uiteindelijk tot een scala aan gezondheidsproblemen leiden.

Je kunt hierbij denken aan diabetes, hartaandoeningen en sommige soorten kanker, zoals darmkanker. Een deel van die ongezonde snacks en fastfoodmenu-items zijn trouwens volledig aan blowers toe te schrijven. Het is bekend dat 99% van alle Ben & Jerry’s ijssmaakcombinaties volledig ‘de schuld’ van cannabisrokers zijn…

Heeft cannabis invloed op de stofwisseling?

Dat laatste klinkt misschien grappig en dat is het ook, maar het is natuurlijk reuze-interessant hoe het gebruik van cannabis invloed heeft op ons hongergevoel en of en welk verband er is met gewichtstoename of -verlies. Onderzoekers beginnen inmiddels te begrijpen hoe cannabis een gezonde levensstijl beïnvloedt als het op metabolisme, gewichtsvermindering en levensstijlmotivatie aankomt.

Een beoordeling uit 2011 van twee landelijke onderzoeken in de Verenigde Staten die tussen 2001 en 2003 plaatsvonden, was de aanleiding tot een stevig debat over de effecten van cannabisgebruik op het metabolisme. Uit deze analyse bleek dat mensen die nog nooit cannabis hebben gebruikt, vaker zwaarlijvig zijn dan frequente cannabisgebruikers, die het minstens drie of meer keer per week rookten of anderszins consumeerden.

Hoe zit het met cannabis en obesitas?

Soortgelijke bevindingen werden bij een studie uit 2010 gevonden. Deze werd in The American Journal of Drug and Alcohol Abuse gepubliceerd. In de studie werd naar de relatie tussen cannabisgebruik en obesitas bij jongeren gekeken.

Anekdotisch onderzoek suggereert dat cannabis kan helpen de mate van obesitas te verminderen en de Body Mass Index (BMI) te verbeteren omdat het helpt bij het verminderen van alcoholgebruik en ondersteuning biedt bij slaapproblemen. Daarnaast verlicht cannabis pijntjes en kwalen waardoor mensen weer makkelijker en meer kunnen bewegen en dus fysiek actiever worden.

Deze bevindingen werden gevalideerd door een artikel uit 2018, dat werd gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research. Hierin werd de samenhang tussen cannabisconsumptie en BMI onderzocht. Men ontdekte dat cannabisliefhebbers, ondanks het feit dat ze meer calorieën binnenkrijgen, doorgaans een lagere BMI en minder obesitas hebben. Dit suggereert dat cannabis de stofwisseling beïnvloedt.

Cannabisgebruikers zijn slanker

Tom Clark, voorzitter van de afdeling biologische wetenschappen van de Indiana University South Bend (VS), beweert dat mensen van nature denken dat cannabisgebruikers te zwaar zijn omdat het kruid de eetlust stimuleert.

Clark en zijn collega’s analyseerden 17 onderzoeken waarbij bijna 156.000 mensen betrokken waren. Ze ontdekten eveneens dat cannabisgebruikers slanker waren dan niet-gebruikers. Bovendien is hun BMI doorgaans 7% lager. Voor een man van 1.82 meter vertaalt dit zich in een verschil van bijna 7 kilo. Het meest intrigerende is dat cannabisgebruikers 30 tot 35% minder risico blijken te lopen om zwaarlijvig te worden.

Clark voegt eraan toe dat, hoewel THC een eerste piek in eetlust kan veroorzaken, het metabolisme dit na verloop van tijd meer dan goedmaakt. Hij gaat verder door aan te nemen dat de gevolgen van het verminderen van zwaarlijvigheid nog groter zouden zijn als de huidige cannabissoorten de vreetkickeffecten zouden hebben verloren, maar wél het effect van een verhoogde stofwisseling behouden.

Je hoeft overigens geen zware ‘blower’ te zijn om af te vallen. Volgens onderzoek kan het gebruik van slechts één keer wiet je stofwisseling gedurende ongeveer vier weken verhogen.

Nog niet alles is keihard wetenschappelijk (op mensen) bewezen, maar het lijkt er verdacht veel op dat juist mensen die cannabis gebruiken minder snel dik worden en dus een betere stofwisseling ervaren… [beeld: doomu/Shutterstock]

Wat beïnvloedt ons metabolisme het meest: THC of CBD?

Hoewel de exacte benodigde dosis onbekend is, heeft THC, in tegenstelling tot de legale, niet-psychoactieve cannabidiol CBD, een meer uitgesproken invloed op het metabolisme. Volgens veel mensen is ons modern westers dieet extreem rijk aan omega 6-vetzuren. Deze vetzuren zitten vooral in voedingsmiddelen als plantaardige olie als zonnebloem-, koolzaad-, raapzaad-, maïs- en sojaolie en in margarine en boter.

Een teveel aan omega 6 kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Het vetzuur overstimuleert tegelijkertijd de CB1R-receptor. Deze receptor verhoogt de eetlust, verbetert de smaak van gerechten, verlaagt de stofwisseling en bevordert vetophoping. Clark beweert dat THC met de CB1R-receptor kan “spreken” en zo balans in het lichaam kan brengen. Met andere woorden: THC kan helpen bij het verminderen van honger en gewichtstoename.

Het darmmicrobioom, dat ook van invloed is op het gewicht, kan ook door THC worden verbeterd. Verhoogde Firmicutes-niveaus en verlaagde Bacteroidetes-niveaus worden geassocieerd met obesitas. In een Canadees onderzoek met dieren werd THC aan zwaarlijvige muizen op een calorierijk dieet toegediend. Hun niveaus van darmflora werden weer normaal en ze kwamen niet meer aan.

Cannabis kan het (natuurlijk) niet in zijn eentje

Cannabis kan de klus echter niet alleen klaren. Tegen slechte eetgewoontes kan ook deze wonderplant niet op. Myron Szewczuk, een biomedisch onderzoeker van de Queen’s University in Ontario (CAN), beweert dat een dieet met veel suiker, vet en kunstmatige zoetstoffen niet houdbaar is als je wilt afvallen. 

Sowieso is niet iedereen het eens met de gerapporteerde effecten van cannabis op de stofwisseling. Volgens Diana Martinez, een professor psychiatrie aan het Columbia University Medical Center in New York, is het bewijs dat cannabis gewichtsvermindering veroorzaakt niet betrouwbaar. Hoewel er dierstudies zijn, rapporteren menselijke deelnemers aan studies zelf hun resultaten. Hierdoor is het onmogelijk om precies te weten hoeveel ze consumeren.

Zij vindt dat hiervoor onderzoek nodig is waarbij sommige deelnemers THC krijgen en anderen een placebo. Op zie manier zou het verband tussen de stofwisseling en THC kunnen worden aangetoond. Martinez is niet overigens niet pertinent tegen cannabis en de legalisering ervan.

Volgens haar kan cannabis mogelijk verlammende aandoeningen behandelen die om meer behandelingsalternatieven vragen, zoals chronische pijn, multiple sclerose en de ziekte van Crohn. Voordat uitgebreide menselijke proeven kunnen worden uitgevoerd, moeten echter eerst de beperkingen op THC in de wetenschap – in de Verenigde Staten en op veel andere plekken op aarde – worden versoepeld.

Hoe zit het dus met cannabis en gewichtstoename?

Dus, hoe zit het nou met die vreetkick? Het is duidelijk dat obesitas en gewichtstoename niet alleen door het hunkeren naar lekker eten worden veroorzaakt. Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology wees namelijk ook al uit dat regelmatige cannabisgebruikers minder kans hebben op overgewicht of obesitas dan niet-gebruikers.

De impact van cannabis op het stimuleren van eetlust is dan ook niet zo eenvoudig als je zou veronderstellen, meent Brian St. Pierre, R.D., voedingsdeskundige voor Men’s Health. THC, het euforische ingrediënt in cannabis dat de “high” veroorzaakt, kán je hongerig maken. Aan de andere kant lijkt CBD de stimulerende effecten van THC op honger te compenseren.

De systemen in de hersenen die honger veroorzaken, kunnen volgens een onderzoek door cannabis worden beïnvloed. Dit geldt met name voor de hormoonafgevende receptoren. Ondanks het stereotype van de chips etende blower, hebben diverse studies aangetoond dat het gebruik van cannabis niet tot gewichtstoename leidt.

We kunnen dus stellen, zoals vaak als het cannabisonderzoek betreft, dat het nog ontbreekt aan empirisch, op mensen gebaseerd bewijs, om aan te tonen dat cannabis een diepgaande invloed heeft op het metabolisme. Als je wilt afvallen, is het volgen van een gezond en gebalanceerd eetpatroon en meer bewegen uiteindelijk toch ook nog altijd het devies, in combinatie met verantwoord cannnabisgebruik!

LEES OOK:

https://www.mediwietsite.nl/cannabis-en-overgewicht-wiet-als-hulpmiddel-bij-afvallen/

https://www.mediwietsite.nl/anorexia-boulimia-nervosa-behandelen-cannabis/

[openingsbeeld: PotShots/Shutterstock]